Kdybych já... Karel Schwarzenberg zásadně k ,,osvobození" Babiše

02.09.2019 11:40

Premiér Babiš k soudu kvůli Čapímu hnízdu nepůjde. Média už uvedla, že státní zástupce trestní stíhání předsedy vlády zastavil. Někteří politici i přesto naznačují své pochybnosti. „Vyšší bere,“ okomentoval lakonicky rozuzlení případu čestný šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg pro ParlamentníListy.cz.

Kdybych já... Karel Schwarzenberg zásadně k ,,osvobození" Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg hovoří

Státní zástupce Jaroslav Šaroch zastavil trestní stíhání Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo. Tvrdí to Deník N s tím, že oficiální tisková zpráva zatím definitivní není. Hovoří pouze o tom, že dozorující státní zástupce změnil svůj původní právní názor a s konečným rozhodnutím se nyní seznamuje vedoucí pražského Městského státního zastupitelství. 

ParlamentníListy.cz se v rámci ankety ptají českých politiků, jak neoficiální verdikt v mediálně ostře sledované kauze vnímají. Nyní přinášíme komentář čestného předsedy TOP 09, exministra zahraničních věcí a poslance Karla Schwarzenberga.

Ten v prvotní reakci na dotaz redakce nad závěrem případu stručně konstatoval: „Vyšší bere.“

Anketa

Vážíte si Andreje Babiše? (Hlasování od 2.9.2019)

86%
14%
hlasovalo: 23477 lidí

Posléze svůj názor na základě doplňujících dotazů ještě rozvedl. „Kdyby já byl na jeho místě, tak bych trval na (soudním, pozn. red.) procesu, aby ani stín podezření nezůstal,“ konstatoval Schwarzenberg.

Na pondělní oznámení, zda půjde Andrej Babiš k soudu, se dlouho čekalo. Nakonec máme pouze neoficiální závěr, který unikl do Deníku N. Oficiální vyjádření Městského státního zastupitelství mluví o dalším prověření.

Jaké je oficiální stanovisko Městského státního zastupitelství v Praze? Zde ho přinášíme celé:

Dozorový státní zástupce předložil konečné rozhodnutí ve věci v mediálním prostoru označované jako „kauza Čapí hnízdo“, v jehož rámci změnil svůj původní právní názor na posouzení věci. S konečným rozhodnutím se v současné době seznamuje vedoucí státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze, který se bude mimo jiné zabývat otázkou, zda je tato změna zákonná a důvodná, respektive zda je zákonné a důvodné předložené rozhodnutí. S ohledem na rozsah spisového materiálu se v současné době nelze vyjádřit k časové dotaci, kterou si uvedené vyžádá. Do skončení tohoto navazujícího procesu a následného administrativního zpracování se k obsahu konečného rozhodnutí nebude Městské státní zastupitelství v Praze vyjadřovat, jak bylo mimo jiné již avizováno ve vyjádření Městského státního zastupitelství v Praze týkajícím se potvrzení lhůty pro vypracování rozhodnutí. Veřejnost bude prostřednictvím veřejných sdělovacích prostředků o obsahu rozhodnutí státního zástupce informována nejdříve s ukončením tohoto procesu a se splněním zákonných postupů vyplývajících z trestního řádu.

Mluvčí úřadu Aleš Cimbala v komentářích pro média doplnil, že lhůta, během které bude vedoucí státní zástupce v Praze případ a závěr státního zástupce Šarocha posuzovat, nelze odhadnout. Musí totiž prostudovat celý spis a celé rozhodnutí. Spis případu Čapí hnízdo má ovšem podle médií kolem 20 tisíc stran. Lze teda očekávat, že ještě potrvá, než se veřejnost finální verdikt oficiálně dozví.

Krom toho, až bude vše definitivně „orazítkováno“, nejprve budou písemně informováni účastníci řízení a jejich advokáti. Až poté bude sděleno stanovisko veřejnosti. 

Kauza Čapí hnízdo, ve které premiér Andrej Babiš a skupina dalších lidí čelí podezření ze spáchání dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů EU, se táhne už čtyři roky. Jde o využití evropských dotací ve výši 50 milionů na přestavbu staré zchátralé farmy na rozsáhlý objekt ekocentra s restauracemi či ubytováním.

Firma, která Čapí hnízdo provozovala, nebyla v době žádání o unijní dotaci součástí holdingu Agrofert. Kritici tvrdí, že farma byla z Babišova obchodního kolosu vyčleněna záměrně, protože jinak by neměla šanci s žádostí o dotaci uspět. Subvence totiž byly určeny pro malé a střední firmy. Nějaký čas po získání dotace Čapí hnízdo opět zakotvilo v přístavu Agrofert. 

Babiš při obsáhlém vysvětlování případu nejprve říkal, že netuší, kdo Čapí hnízdo v době získání dotace vlastnil. Později přiznal, že vlastníky byly jeho dvě dospělé děti a bratr partnerky Moniky. 

Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF), který se kauzou též zabýval, mluvil ve své zprávě o dotačním podvodu. Babišova firma nicméně padesátimilionovou dotaci nakonec sama vrátila.

Politická opozice a část české mediální obce téma problému kolem Čapího hnízda a Babišova trestního stíhání využívala. Proběhl nespočet demonstrací, opozice kvůli tomu vyvolala i hlasování o vyslovení nedůvěry vládě.

Oficiálně teď celá věc stále nekončí, do zveřejnění oficiálního stanoviska je Andrej Babiš pořád trestně stíhán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…