Kladenský Stehlík vyzývá Bakalu: Pusť mě k tomu, já lidem práci zachráním

20.09.2013 16:04

JINÝMA OČIMA Situace v Ostravsko-karvinských dolech a konkrétně kolem Dolu Paskov, se kterou si lámou hlavu nejen politici, ale patrně i vlastníci, má prý řešení. A není to vtip. Jeden ze spoluvlastníků, Zdeněk Bakala, by se měl sejít s bývalým ocelářským bossem Vladimírem Stehlíkem. Ten údajně totiž ví, jak na to…

Kladenský Stehlík vyzývá Bakalu: Pusť mě k tomu, já lidem práci zachráním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Stehlík, někdejší šéf Poldovky

„Ti lidé na Ostravsku vůbec nemusí přijít o práci – řešení existuje,“ překvapuje svým sdělením Vladimír Stehlík. Muž, který vstoupil do českých dějin hlavně v souvislosti s privatizací oceláren Poldi Kladno, později také následnými soudními tahanicemi, vazebním stíháním a v důsledku toho ztrátou svého veškerého majetku. Ačkoli i v minulosti měl politické ambice (například v 90. letech kandidoval v do Senátu jako nezávislý, ale kandidaturu kvůli svému působení v Poldi Kladno nakonec vzdal), v poslední době pak o sobě dal vědět ohlášením, že se bude ucházet o prezidentský post v první přímé volbě prezidenta. Poté také začátkem letošního roku spojením s Holešovskou výzvou a naposledy v těchto dnech, kdy prozradil, že jeho jméno bude na pražské kandidátce politické strany AneO.

Jak v jednom z rozhovorů pro ParlamentníListy.cz přiznal, ani ve snu by ho bývalo nenapadlo, že ve stáří přijde absolutně o vše, nebude mít ani vlastní byt, takže bude nucen žít v podnájmu s důchodem 12 tisíc.

„Devět tisíc zaplatím za podnájem a co myslíte, že vám zbyde? Nemám ani na cigára,“ posteskl si člověk, který v minulosti prý míval skříně a zásuvky naplněné nejlepšími doutníky. Dnes je odkázaný na pomoc rodiny, která se však po všech katastrofách a peripetiích rozpadla. „Jeden ze synů za mě platí telefon, druhý mně přiváží nějaké zásoby jídla. Dcera před osmi lety utekla do Austrálie, protože nemohla vydržet, jak jí tady všichni nadávali, že je dcerou tuneláře,“ prozradil také Stehlík. 

Když mi to Bakala předá, vím, jak na to – říká Stehlík

„Pan Bakala by se se mnou měl urychleně sejít a dohodnout se na tom, aby mě pověřil vedením. Uměl bych tam těm lidem pomoci tak, že by ani jeden z nich nepřišel o práci. Sehnal bych nejen odbyt, ale i další možnosti případné výroby. Vím, že ty kontakty pořád mám, vše chce určitou koncepci – a tu mám také. Je zbytečné, aby tisíce rodin musely zůstat bez příjmů, na které byly zvyklé, když lze jen pozměnit typ práce a zapracovat na tom, aby se vše, co vyprodukují, prodávalo,“ říká zcela vážně Stehlík.

A ve svých plánech jde ještě dál. „Rád bych obnovil znovu vydávání deníku Práce,“ přiznal ParlamentnímListům.cz.

Práce – to jsou noviny, které mnozí určitě pamatují. I když zanikly, přesto Vladimír Stehlík stále věří v jejich znovuzrození. A nyní, jak se zdá, ještě o kousek víc než před časem.

„Deník Práce zanikl, ale je zachovaný. Jsem totiž přesvědčen, pokud vyhraju tu žalobu na stát o náhradu škody, že je obnovíme. Už jen proto, aby si nemysleli zahraniční majitelé českého tisku, že nám tady můžou donekonečna znásilňovat myšlení českého národa. Ať jdou, s prominutím, do hajzlu,“ ulevil si na adresu médií bývalý ocelářský magnát.

Češi jsou na sebe, s prominutím, hrozné svině, konstatuje Stehlík

Připomněl pak i to, že všechny okresní deníky v Česku vlastní dva muži z Passau. Protože v tom městě pět let pracoval, dobře je prý zná.

„Tahle jejich firma Passauer Neue Presse byla tou, která o našem záměru v Bohemia Art a Poldi Kladno psala jako o českém zázraku. Tam si prostě dávali a dávají pozor na to, aby nenapsali něco, co pravda není. Kdežto ti naši blbečkové z hlavních novin napíšou jakýkoli nesmysl, protože to vychází z české povahy. My jsme na sebe, s prominutím, opravdu hrozné svině. To je to neštěstí,“ konstatoval Stehlík. Jak dodal, je si moc dobře vědomý toho, že noviny a veškerá média jsou obrovskou zbraní na ovlivňování myšlení našeho národa.

„A ten náš národ teď prožívá další okupaci – byť tentokrát hlavně ekonomickou. Přesto krutou, jako nikdy v historii. A to, co tu je stále víc vidět, je ta totální neschopnost našich některých vládních exponentů, kteří to, s čím pracují, prostě neumějí. Zvlášť tu nikdo tady neumí třeba zahraniční obchod. To je ta tragédie,“ uvádí za všechno jeden konkrétní příklad. Přesto právě jeho nápadu, jak uchránit Ostravsko před sociálním kolapsem, zahraniční obchod dominuje.

Odmítl amnestii, chce kvůli Poldovce více než miliardu

Někdejší majitel ocelářských hutí Poldi Vladimír Stehlík odmítl i letošní prezidentskou amnestii. Jak médiím prozradil, kdyby ji přijal, neměl by tak už žádnou možnost získat náhradu škody. A ta není nijak zanedbatelná - kvůli likvidaci Poldovky požaduje skoro miliardu a půl. Navíc chce Stehlík u soudu dokázat, že kauza Poldi Kladno byla celá vykonstruovaná. Amnestie proto podle něj nebyla nic jiného než snaha zamést podobné kauzy pod koberec.

Důl Paskov bude uzavřen. To už je jisté

Premiér v demisi Jiří Rusnok po jednání vlády v tomto týdnu razantně odmítl, že by stát finančně vypomohl společnosti OKD, která chce Důl Paskov zavřít. OKD pak následně oznámilo, že důl tedy bude uzavřen už příští rok. Jen pokud by prý pomohl stát, mohl by Paskov fungovat až do roku 2018. To ale Rusnok odmítl. „Nebudeme jako česká vláda z peněz českých daňových poplatníků platit žádné dluhy soukromých vlastníků této firmy,“ prohlásil.

Těžební gigant New World Resources (NWR) rozhodl tedy, že Důl Paskov na Frýdecko-Místecku skončí už 31. prosince 2014. (NWR vlastní důl prostřednictvím společnosti OKD, pozn. red.)

Premiér Rusnok postoj vlády zdůvodnil opakováním toho, že OKD je soukromá firma. Zodpovědnost za situaci Dolu Paskov je proto jedině na bedrech jejích vlastníků. Vládě navíc zákon zakazuje, aby finančně pomáhala jedné soukromé firmě.

„Nás samozřejmě tíží osud této firmy v tom smyslu, že tam pracuje několik tisíc lidí,“ dodal premiér v demisi v tomto týdnu s tím, že vláda by se o lidi, kteří by zůstali bez práce, měla postarat.

A těch skutečně není málo. V Dole Paskov pracuje zhruba 3 000 lidí, přičemž 2 500 je vlastních zaměstnanců OKD a 500 pracuje pro dodavatelské firmy. Pokud by se skutečně důl uzavřel už příští rok, zůstalo by tam jen několik set pracovníků. Ti by do roku 2015 zajišťovali technicky útlum dolu.

Zatím není jisté, kolik přesně lidí by tedy nakonec přišlo o práci. OKD by totiž mohlo některé zaměstnance přesunout na jiné své doly. Zatím ale není jasné, kolik horníků k tomu bude ochotných. Ti, kteří se s OKD nedohodnou, dostanou odstupné ve výši 12 měsíčních platů.

Vlastnické poměry Dolu Paskov

Důl Paskov vlastní společnost OKD. Ta je stoprocentně vlastněna firmou NWR se sídlem v Amsterodamu. Tato společnost pak téměř ze dvou třetin patří skupině BXR, ve které má zhruba poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …