Kmotrům ODS prý udělala čáru přes rozpočet karlovarská femme fatale

05.02.2012 11:56

Vyznat se na karlovarské politické scéně vskutku není snadné, tím spíše, že se situace neustále mění a nikdo vlastně neví, kdo s kým to táhne a vyjednává. Kromě jistoty, že se někteří politici potřebují zbavit tří nepohodlných rebelů, je zřejmé, že nemalou roli hraje nová, mimochodem velmi atraktivní zastupitelka, Radka Patáková.

Kmotrům ODS prý udělala čáru přes rozpočet karlovarská femme fatale
Foto: Hana Čechová
Popisek: Karlovy Vary, pohled na město z výšky

A ta pořádně zamíchala kartami. Ačkoliv je dosud členkou karlovarské ODS, přidala se k nově vzniklému Karlovarskému zastupitelskému klubu (KZK), který tvoří poslanci, zvolení za hnutí O co jim jde?! a Alternativa, a také nezávislá členka na kandidátce KSČM Věra Bartůňková. Obě ParlamentnímListům.cz ale potvrdily, že od začátku upozorňovaly, že se nehodlají stát pouhými mávátky, která schválí, co jim kdo nařídí. A podle toho se chovají. Zadělaly si tím na nemalé problémy a získaly nelichotivý statut přeběhlic.

“Předseda místního sdružení ODS mě vyzval, abych z ODS vystoupila. Pokud  má někdo názory, lišící se od vedení karlovarské ODS, nemá možnost se v této organizaci uplatnit. Termín „přeběhlík“ je zavádějící. Přestoupila jsem pouze do klubu, který mi je svojí filozofií bližší a slovo každého člena v něm má stejnou váhu. Diskutuje se v něm o skutečných problémech města. To mi do té doby chybělo,“ vysvětlila ParlamentnímListům.cz  Radka Patáková.

Už to nemohla vydržet

Šéf karlovarské ODS Jiří Vaněček je ale přesvědčen, že cílem založení KZK je pouze ten, aby se ODS nedostala do vedení města: “Klub KZK byl při svém vzniku podpořen i přestupem členky ODS Radky Patákové, která to již v ODS a jejím klubu nemohla vydržet a i pro ni samotnou bylo smysluplné, aby se strana, za kterou byla zvolena, do koalice nedostala. Z naší ODS však prozatím nevystoupila, zřejmě reviduje svoje pohnutky,“ sdělil ParlamentnímListům.cz.

KZK, disponující osmi hlasy, ovšem podle jeho členů vznikl jako pokus zachránit karlovarskou koalici K20, která loni po volbách vystřídala dosavadní velký pakt mezi ODS a ČSSD. Ten suverénně ovládal Karlovy Vary několik let, nezřídka ale s pověstí mafie, tunelující město. Právě s krédem boje proti mafii ve volbách výrazně uspěla opoziční hnutí, jež se poté spojila s TOP 09 právě do tzv. K20. 

Koalice naoko?

Hned po volbách se ale ukázalo, že někteří nově zvolení radní to myslí s předvolebními sliby vážně, zatímco jiní je spíše použili jako osvědčený způsob, jak se dostat k moci. A když bývalý náměstek primátora Jiří Kotek (ALT) podal několik žalob, jejichž cílem bylo řešit kauzy bývalého vedení, např. výstavbu KV arény nebo prodej historického majetku, vzápětí byl odvolán- a to i členy vlastní koalice. Již od počátku evokovalo odvolání Kotka podezření, že bylo účelové a že ztráta většiny, kterou K20 dosud disponovala, byla záminkou pro uzavření spolupráce s ODS. ParlamentníListům.cz to s podmínkou anonymity přiznal jeden z dobře informovaných insiderů, který se navíc domnívá, že koalice K20 byla již od začátku uzavřena s cílem co nejdříve známého rebela Kotka odstranit. “Tvrdošíjné odmítání všech variant koalice bez ODS mne v tom stále více utvrzuje,“ říká. Jenže dokonale promyšlený plán, v pozadí obratně řízený karlovarskými kmotry a kmotříčky, zhatila právě Patáková, která nyní společně s Bartůňkovou umožňuje, aby dosavadní K20 disponovala většinou 21 hlasů a nemusela spoléhat na spolupráci s ODS.

Radka je frajerka

Patáková tvrdí, že jejím cílem je dělat politiku jako službu pro občany, pokračovat v řešení starých kauz a mnoha dalších problémů Karlových Varů, k nimž například patří odchod mladých lidí z města. V kuloárech se ale šeptá, že je pouhou nastrčenou figurkou vlivného podnikatele Martina Šretra. Ten ParlamentnímListům.cz otevřeně popsal, jak se věci mají: “Já Radce fandím, je to velká frajerka, mimo jiné vystudovala dvě vysoké školy a má to v hlavě dobře srovnané. Sama se dost přesvědčila, že karlovarská ODS není demokratickou stranou. Již v předvolební kampani kritizovala  praktiky v ODS, které jsou výsměchem názvu této strany. Vystupovala jako nová tvář, která posbírala dostatek hlasů pro své zvolení. Zkrátka se rozhodla, že nebude poslouchat příkazy lidí, kteří ve Varech ani nebydlí, ani nemají odvahu kandidovat.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …