Kněz zúčtoval s Ransdorfem: Zná jenom Jiráska a ztrapňuje se před národem

11.02.2014 11:05

Aktuální vývoj ve věci průběhu vracení majetku církvím ukazuje podle středočeského kněze Josefa Hurta, že to nebude tak horké s avizovaným snižováním sumy za nevydaný majetek přibližně o 13 miliard korun. O premiérovi odkrývá, proč musí oškubat církev. A Ransdorf by měl být rád za domácí úkol.

Kněz zúčtoval s Ransdorfem: Zná jenom Jiráska a ztrapňuje se před národem
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Severočeský katolický farář Josef Hurt

Předseda ČSSD Sobotka se se svým týmem, který má monitorovat vydávání majetku církvím, podle katolického duchovního Josefa Hurta především brání různým tlakům. „Musí se snažit najít řešení hádanky, jak nechat nažrat vlka a kozu zachovat. Musí uspokojit hladové spolustraníky a podržtašky a také si musí zachovat přízeň voličů, kterým před volbami slíbil církev oškubat,“ myslí si farář o úvahách Sobotkova monitorovacího výboru zástupců ANO a ČSSD, který prosazuje, aby církve v narovnání získaly místo 59 miliard jen 46 miliard korun.

Předvolební sliby v tomto směru podle církevního hodnostáře ze středočeských Kryr hrály na starou českou proticírkevní notu. „Snažili se získat přízeň komunistů coby případné bohaté nevěsty do vyjednávání o budoucí vládě. Jenže všechno dopadlo jinak… Také se postupně víc a víc ukazuje, že téměř neexistuje cesta k plnění předvolebních slibů vystřižených jak z kampaně v 50. letech,“ analyzuje pro ParlamentníListy.cz Josef Hurt.

Rudý poslanec a jeho Jirásek, s kterým se ztrapňuje před národem

Kněz rovněž komentuje aktuální spor mezi generálním sekretářem České biskupské konference, monsignorem Tomášem Holubem, a komunistickým poslancem Miloslavem Ransdorfem, který v článku „Preláti proti lidu“ obvinil církev, že je součástí majetkového převratu, a zpochybnil, že by církve kdy majetky vlastnily. Generální sekretář Holub položil následně europoslanci dvě desítky otázek, v nichž vyjadřuje nejasnosti a vyzývá k objasnění Ransdorfových nepodložených tvrzení vůči katolické církvi.

„Monsignore Tomáš Holub je inteligentní a zkušený vyjednávač, a tak může s úsměvem žádat konkrétní důkazy o novém spočítání výše náhrady,“ míní Josef Hurt, podle kterého Sobotkův tým novými cvičeními z matematiky dosti slušně popírá práci svých předchůdců v komisích, které se tomuto tématu věnovaly. „Co se týče pana Ransdorfa, vypadá to, jakoby se potřeboval zviditelnit a najít cestu k nějakému dobrému místečku, aby mohl poplatit své dluhy, které ho asi ještě trápí,“ neodpustil si kněz Hurt, který své vnímání rudého europoslance ještě okořenil: „Kdyby se víc zajímal o dějiny, mohl by už konečně pochopit, že neexistuje jen Jirásek a nemusel by se ztrapňovat před inteligentní částí národa.“

Svou reputaci by si komunistický politik mohl podle Josefa Hurta vylepšit právě domácím úkolem, který v podobě sady dotazů dostal od monsignora Tomáše Holuba.

Kněz Hurt se snaží o maximální informovanost o tématu církevních restitucí. Angažuje se například formou facebookové stránky s názvem Církevní narovnání v praxi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …