Kočí v lodičkách statečně balancovala před soudcem

06.03.2012 21:59

Téměř tři a půl hodiny. Tak dlouho trvalo grilování nezařazené poslankyně Kristýny Kočí u soudu kvůli úplatkové aféře poslance VV Víta Bárty. Kočí do jednací síně obvodního soudu pro Prahu 5 vstoupila na ultravysokých podpatcích a s úsměvem na rtech. Po celou dobu jako svědkyně na sobě nedávala znát žádné pohnutí, rozlítila ji až situace, kdy hovořila o reakcích Radka Johna na Bártovu obálku.

Kočí v lodičkách statečně balancovala před soudcem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokračoval soud s Vítem Bártou. Vypovídala i Kristýna Kočí

Co bylo dnes dopoledne nového u soudu, který rozmotává kauzu, v níž je šéf poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta obžalovaný, že svým spolustraníkům předával peníze v obálkách? Například se tam několikrát dokola opakoval termín „WC porady“. Došlo i na odhalení milostného poměru poslankyně Dagmar Navrátilové s jejím kolegou z poslaneckého klubu Věcí veřejných.

V úterý dopoledne si to ale do jednací síně obvodního soudu Prahy 5 někdejší šéfka poslanecké frakce VV Kristýna Kočí napochodovala zcela suverénně:  v upjatém sáčku, na vysokých podpatcích, které vzdáleně připomínaly ony lodičky často zmiňované ze seriálu Sex ve městě, tedy od Manolo Blahnika, Kočí tři a půl hodiny balanovala před soudním tribunálem v místě, kde se včera několik hodin potili také Vít Bárta s Jaroslavem Škárkou. Kočí po celou dobu výslechu měla ruce spjaté za zády a v úzké pouzdrové sukni, které odhalovaly její štíhlé nohy, nedávala na sobě ani trošku znát, že by ji otázky soudce, anebo státní zástupkyně nějak vyvedly z míry.

Až v místě, kdy popisovala situaci, kdy dostala od Bárty úplatek, jež schovala v advokátní úschově, se ji úsměv z tváře vytratil a skoro se zdálo, že se rozpláče. Bárta ji totiž onen kritický den, kdy se roznesla zpráva o jeho napěchované obálce s pětitisícovkami, následně stáhnul z porady K6, a chtěl, aby za ním přišla na ministerstvo dopravy vše vysvětlit.

John na mne řval. O obálku, tedy úplatek se nezajímal

„Byl tam Radek John. Místo aby uhodil na Bártu, začal na mě řvát, jak jsem si mohla dovolit to dát do advokátní úschovy. To je reakce ministra?" popsala chování tehdejšího šéfa vnitra Kočí. Podle jejích slov ji John urážel a Kočí byla z toho šokovaná. „Jak může ministr protikorupční vlády na mne takto řvát,“ podivovala se a několikrát tuto větu v obměnách opakovala. „Byla jsem doslova šokovaná, že se ministr vnitra neptá, proč mě Vít Bárta uplácí,“ burácela poslankyně s přezdívkou "pučistka" se slzami na krajíčku.

Nakonec přiznala, že z jednání, které se mimochodem odehrávalo v salonku za kanceláři tehdejšího ministra dopravy, kde kromě ní, Bárty a Johna byla i Kateřina Klasnová, či Karolína Peake, utekla a byla rozhodnutá, že ani večer nepůjde na jednání poslaneckého klubu.

Do Johna si ostatně Kočí dloubla ve své výpovědi ještě jednou. Když totiž popisovala, jak ji Bárta předával obálku s penězi, následně se soudci snažila vysvětlit, proč vlastně nešla hned na policii, když byla přesvědčena, že jde o úplatek. Místo toho ale peníze dala do advokátní úschovy a sepsala o tom jakousi smlouvu.

„Ty peníze jsem si nechat nechtěla, ale bála jsem se jít na policii. Policii jsem nedůvěřovala, neboť ji řídil Radek John. Vím, jak bylo vnitro řízeno, bála jsem se, že se to Bárta dozví," uvedla Kočí velmi důrazně.

Nechtěla jsem být figurkou jako John

Pohnutí na bývalé šéfce poslanecké frakce bylo znát i tehdy, když emotivně líčila, jak Vít Bárta kraloval všem poradám, které svolával pouze on. Bárta podle ní také nařizoval, co mají poslanci říkat v televizních debatách – tedy hlavně v Partii, či Otázkách Václava Moravce a dával i přesný scénář toho, co se bude odříkávat na tiskových konferencích. „Odmítala jsem stát za Bártou a očerňovat Škárku. Nechtěla jsem být onou figurkou, jakou je Radek John,“  popsala pak to, jak to vypadalo na jednom z brífinku, kdy přiletěl z Kazachstánu Škárka a už se ve spojitosti s jeho osobou začalo mluvit o úplatcích od Bárty.

„Nikdy jsem Bártovi neřekla do očí, že by se ty peníze od něj daly interpretovat tak, že to byl úplatek," poznamenala také. Ostatně k tomu, zda šlo od Bárty o půjčku, Kočí řekla, že měla vždy peněz dost a nikdy si nepotřebovala půjčovat – jen jednou od svých rodičů a to na auto. Šlo tehdy asi o sto tisíc. „Peněz jsem měla vždy dost,“ poznamenala a nahlas sečetla, jaké částky tehdy jako šéfka sněmovního klubu ve sněmovně brala. Šlo o cifru dosahující téměř sto tisíc. Proto odmítla, že by si dokonce Bártovi měla říci o půjčku až šesti milionů.

„Rodiče by mi vždycky půjčili, kdybych peníze potřebovala,“ odvětila pak na dotaz advokáta, který zastupuje u soudu Škárku.

Ostatně její slova o tom, že si nepotřebovala od Bárty půjčovat, potvrdil před soudem v úterý dopoledne i její expřítel Adam Kožela. „Měla jen půjčky typu leasingu….peněz měla dost, nepotřebovala si půjčovat,“ potvrdil Kožela soudu ve své kratičké výpovědi trvající asi tři minuty.

WC porady: Voda se u toho asi nepouštěla

Novinářům, kterých ostatně bylo v soudní síni stejný počet jako v pondělí, tedy zhruba 40, pak zasvítila očka ve chvíli, kdy se před senátem probíral termín „WC porady“.

To je termín, který se podle všeho poprvé v médiích objevil loni na jaře, kdy se na internetu objevila nahrávka z březnové porady Věcí veřejných. Členové vedení strany na ní hovoří o volbě předsedy strany a vyhodnocují, zda by měl kandidovat i tehdejší ministr dopravy Vít Bárta. Ten v souvislosti se svou možnou kandidaturou na nahrávce hovoří o svém vztahu s Václavem Klausem. Záznam byl zřejmě nahrávkou schůzky užší skupiny z vedení VV označované jako "WC porada" z doby před dubnovou vládní krizí, pravděpodobně z počátku března.

Kočí termín "WC porada" použila u soudu několikrát a to v souvislosti s „koncepčními poradami“ a také bez bližšího vysvětlení přiznala, že se tam často debatovalo i o zakázkách. Posléze na to reagoval i Vít Bárta. Místo toho, ale aby senátu vysvětlil, o co kolem „WC porad“ jde – zda se tedy pustí u toho i vodovodní kohoutek, aby se nemohlo nic nahrávat - Kočí v soudní síni sepsul, že vůbec nepochopila smysl porad a ani funkci odborných komisí. Také je pro ni prý velkou neznámou fungování demokratických principů v politické straně.

„Porady, které probíhaly v sídle strany za přítomnosti ministrů a jejich týmů, měly za cíl formulovat stanoviska strany k vládním tématům. Jedná se o formát, který drží všechny parlamentní strany. Každý týden máme tyto porady ve sněmovně,“ odmítl Bárta obvinění z používání diktátorských metod a nepřímo se tak vyhnul slovům o nějakých "WC poradách".

Na Navrátilovou tlačil jejími pletky

Šum v soudní místnosti nastal pak ve chvíli, kdy Kočí hovořila o tom, že si poslankyně Navrátilová ve sněmovně "nabrnkla" kolegu Jiřího Rusnoka. Když se totiž soudce ptal, jak reagovali někteří další poslanci z VV na úplatek od Bárty, tak poslankyně Dagmar Navrátilová jí prý řekla, že ona od Bárty ale žádné peníze nikdy nedostala.

„Řekla jsem jí, že na ni má Bárta něco jiného - že udržuje milostný poměr s panem Rusnokem," odhalila milostné vzplanutí mezi zákonodárci Kočí. Na to ale již pro média stačili reagovat jak sama Navrátilová, tak také Rusnok.

„Slečna poslankyně Kočí si zřejmě spletla soudní síň s pavlačí, kam výroky tohoto typu patří. Smutná podívaná. V každém případě na pavlačové klevety slečny Kočí vůbec nemá smysl reagovat," uvedla například pro Blesk.cz Navrátilová. A Rusnok? „Vzhledem k tomu, že jsem na středu předvolán k soudu, odmítám komentovat cokoliv, co z úst slečny Kočí zaznělo," uvedl poslanec VV.

Státní zastupitelství viní předsedu poslaneckého klubu VV a někdejšího ministra dopravy Bártu z podplácení bývalých stranických kolegů - Kočí a nyní nezařazeného poslance Jaroslava Škárky (dříve VV). Ten zase čelí obžalobě z přijetí úplatku. Bárta se podle spisu snažil oba uplatit loni v březnu. Kočí dal údajně půl milionu korun. Chtěl tak prý posílil svůj vliv ve straně a požadoval po Kočí, aby vedla poslance VV k loajalitě a kriticky proti němu nevystupovala.

Škárkovi dal podle obžaloby 170 tisíc korun s tím, že za to má prosazovat jeho zájmy v plzeňské organizaci VV. Škárka prý úplatek vzal a část použil. Podle spisu vše ohlásil pozdě, až ve strachu z medializace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…