Kolem rektora, který vytrvale kritizuje Zemana, je nyní velice dusno. Jde mu o křeslo

10.01.2016 11:05

Na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích se podle předsedy Liberálně ekologické strany Martina Bursíka vede zápas o svobodu akademického prostředí. Současnému rektorovi Liboru Grubhofferovi totiž končí volební období a probíhá souboj o to, kdo bude rektorem příští čtyři roky. Podle odborníků byl nezpochybnitelnou autoritou právě dosavadní rektor, ale dostal se prý na černou listinu, protože v minulosti kritizoval prezidenta Miloše Zemana, protestoval proti krajské koalici ČSSD s komunisty a kritizoval i samotného hejtmana Jiřího Zimolu za účast na povolební schůzce v Lánech. V první volbě před Vánocemi Libor Grubhoffer neuspěl, protože mu ke zvolení chyběl jediný hlas, v pondělí rozhoduje akademický senát znovu mezi třemi kandidáty.

Kolem rektora, který vytrvale kritizuje Zemana, je nyní velice dusno. Jde mu o křeslo
Foto: archiv LG
Popisek: Rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer

Situaci na Jihočeské univerzitě kritizuje bývalý ministr Martin Bursík, protože politické vlivy při volbě rektora považuje za doklad toho, že nežijeme ve zdravé době. „V posledních čtyřech letech, kdy vedl univerzitu Libor Grubhoffer, šla úroveň školy prudce nahoru. Kromě toho, že otevřel univerzitu pro zahraniční hostující profesory, dokáže vést dialog o základních hodnotách, o které se má opírat životní a profesionální kariéra. Nejde jen o nabiflování nějakých informací, ale o to, aby je studenti uměli zasadit do nějakého kontextu, i politického,“ prohlásil pro ParlamentníListy.cz Bursík, který dosavadního rektora považuje za etickou a mravní autoritu. Kritizuje, že najednou byla jeho způsobilost pro další funkční období zpochybněna. „Protože zezadu začali tahat za nitky hejtman Zimola a kmotr z Hluboké Dlouhý, každý reprezentuje jinou stranu, ČSSD a ODS, což ukazuje na situaci v Jihočeském kraji,“ upozornil Bursík. Role hejtmana Zimoly v této věci je podle něj otřesná. „Nechápu, jak je možné, že premiér a současně předseda ČSSD Bohuslav Sobotka dopustí, aby jeho špičkový zástupce v regionu organizoval tento typ hry, který ohrožuje svobodu akademického prostředí,“ kroutí hlavou bývalý ministr Topolánkovy vlády.

Hejtman Zimola: Pražská kavárna se uchýlila k podrazům

Hejtman Jiří Zimola své tlaky na volbu odmítá. „Nikdy jsem si nemyslel, že by se „pražská kavárna“ ve své hysterii uchýlila až k takovým podrazům,“ prohlásil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz a použil při tom výrazu z oblíbeného slovníku prezidenta Miloše Zemana. „Pravda je ale poněkud jiná a méně dramatická. Pan rektor nebyl zvolen ani kvůli nepřízni hejtmana, ani kvůli sporům s prezidentem, ale protože svým vystupováním univerzitě škodí, rozděluje ji a vnáší na akademickou půdu politiku. Političtí aktivisté činní přímo na univerzitní půdě povykují, že politika nesmí zasahovat do akademického života. Jako hejtman se do dění na univerzitě samozřejmě nemíním vměšovat, byť by si to zjevně příznivci pana rektora přáli, jako absolventu této školy je mi to líto a věřím, že se univerzita uzdraví. A staví-li se nyní na stranu pana rektora řada tzv. osobností v čele s exministrem Bursíkem, akademický senát je ovlivňován otevřenými dopisy, vypovídá to o naprostém zoufalství odpůrců prezidenta Zemana, pro něž se pan Grubhoffer stal jen užitečným nástrojem,“ prohlásil jihočeský hejtman.

Od kandidátů zazněly kuriózní návrhy

Minulý týden probíhalo na univerzitě veřejné slyšení, v němž všichni tři kandidáti - vedle Libora Grubhoffera ještě jeho soupeři Václav Bůžek a Dalibor Štys - vystoupili se svou představou řízení univerzity. Bůžek byl rektorem Jihočeské univerzity v letech 2004 až 2011, nyní je ředitelem Historického ústavu na Filozofické fakultě, Štys byl v roce 2013 ministrem školství v úřednické vládě Jiřího Rusnoka. Dnes působí na fakultě rybářství a ochrany vod a je zástupcem ředitele Ústavu komplexních systémů.

Na představení kandidátů se jel podívat i Martin Bursík. „Chtěl jsem vědět, jací budou další dva kandidáti, kteří se objevili, a přesvědčil jsem se, že jejich úroveň je naprosto nesrovnatelná. I při respektu k dalším dvěma musím říci, že to bylo naprosto jednoznačné,“ prohlásil Bursík. Není podle něj pochyb, kdo je nejsilnějším a nejlepším kandidátem , kdo dokáže pozvednout univerzitu z provinciální, regionální na celostátní úroveň. Ale exministr současně přiznal, že byl velmi překvapen, když jeden z Grubhofferových soupeřů navrhoval snížit počet studentů na polovinu a nahradit první ročník studia vysoké školy tím, že by studenti studovali na vyšších odborných školách. „Zazněly tam vskutku kuriózní, bizarní návrhy,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz Bursík.

Akademická svoboda by měla být zachována

Bývalý ministr životního prostředí odmítá, že by nějak mohl ovlivňovat volbu rektora na Jihočeské univerzitě. „Odmítám obvinění, že já situaci politizuji, protože jsem v situaci, kdy žádný politický vliv nemám. Naopak jsem řekl, že jsem na veřejné slyšení jel právě proto, že tam je politický vliv uplatňován,“ vysvětlil, proč se o volbu rektora zajímá. „Uvědomme si, jakou roli hrály univerzity za nacistů, pak i v letech 1948, 1968 i 1989. Vždy to byly právě univerzity, které byly jádrem otevřené kritiky a nezávislého myšlení. A to jsou hodnoty, které by měly být v akademickém prostředí nejen zachovány a obhájeny, ale i kultivovány a rozvíjeny,“ je přesvědčen šéf Liberálně ekologické strany. Varuje, že pokud takové prostředí na českých univerzitách nebude, pokud budou pod politickým vlivem a různými zájmy dosazeny figury, které nebudou mít přirozenou autoritu, když se bude potlačovat svoboda, svobodné projevy a názory v univerzitním prostředí v Česku, půjdou mladí lidé raději studovat jinam, do zahraničí.

Ale Martin Bursík pevně věří, že volba dobře dopadne, že zvítězí v boji o křeslo rektora člověk, o jehož kvalitách není pochyb. „Věřím, že rozum a svobodomyslnost zvítězí,“ řekl optimisticky, že další čtyři roky poveden Jihočeskou univerzitu Libor Grubhoffer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …