Konečně rozhodujeme sami o sobě, řekněte to světu. Reportáž z místa voleb na rebelském východě Ukrajiny

03.11.2014 10:45

REPORTÁŽ Bojovníci se samopaly, rozbombardovaná země, rezavé vraky vojenské techniky. V takových kulisách se konaly volby v Luhanské oblasti. Účast byla ale obrovská. Místní netajili nadšení, že si konečně mohou rozhodovat sami o sobě. Někteří se kvůli obrovským frontám obávali, že se k urnám nedostanou.

Konečně rozhodujeme sami o sobě, řekněte to světu. Reportáž z místa voleb na rebelském východě Ukrajiny
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Před volebními místnostmi stojí obrovské fronty

Anketa

,,Kunda, hovno, zkurvili". Taková slova použil v přímém rozhlasovém přenosu prezident Miloš Zeman. Co vy na to?

hlasovalo: 52773 lidí

Před hotelem Slavyanskaya, který byl otevřen teprve před pár dny, už brzy zrána postávalo několik bojovníků. Z mnoha koutů Evropy. V autech s ozbrojenou posádkou jsme zamířili do školy na okraj města. Reportér ParlamentníchListů.cz se totiž zúčastnil voleb v Luhanské oblasti. Fronta lidí, co již čekali, aby mohli vhodit svůj hlasovací lístek do urny, se táhla do daleka. „Konečně budeme rozhodovat sami o sobě. Řekněte to celému světu," zastavila mě nadšená starší paní. Uvnitř probíhaly běžné volby. Od těch v Česku se odlišovaly snad jen obrovskou účastí a chutí lidí volit. 

Přišly celé rodiny

„Copak vypadáme jako separatisti, jako kriminálníci, jak to o nás Kyjev šíří do světa?" položila řečnickou otázku mladá žena, v ruce nesla miminko. Organizátoři voleb ji pustili dopředu. „Lidé tady jsou opravdu naštvaní, jak se o nich v Evropě mluví. Také jsem se zúčastnil bojů a prý jsem terorista. Muž ale přece musí bránit rodinu," dodal bodyguard Ivan, který pečlivě sledoval každý náš krok. V autě jsme směrem na Krasnodon minuli pár rozbombardovaných vesnic a škol. Například střední zemědělskou školu u Maladogvardějska.

Právě u tohoto městečka probíhaly mezi luhanskými bojovníky a ukrajinskou armádou tvrdé boje. Svědčí o tom mnoho rozbité vojenské techniky reznoucí u cest. Obrněné transportéry, tanky, děla. „Podívejte se na ty vesnice, skoro žádný dům nezůstal celý, a to ukrajinská média pořád informovala, že jejich armáda ostřeluje jen vojenské cíle," povzdychl si řidič a do vysílačky se ohlásil: „Tady černý."

Fotogalerie Jana Rychetského:

Krajina plná dolů

Okolo silnice leží nespočet dolů. Většina z nich je otevřená, ve většině se pracuje. V městečku Maladogvardějsk, pojmenovaném po mladých bojovnících bojujících za druhé světové války proti nacistům, jsou tři doly a před občanskou válkou zde bydlelo na třicet tisíc lidí, nyní možná o třetinu méně. Na silnici směrem Krasnodon se nachází hned dva checkpointy. Jeden celý obklopený pytly s pískem, v nichž jsou překlady z prken vytvořeny střílny, na druhém leží cik cak jen čtyři betonové bloky. Okolní krajina je plná kráterů po bombách.

„Třicet let jsem rubal uhlí pro Ukrajinu. Hezky se mi za to odvděčila. Spousta sousedů ztratila střechu nad hlavou. Syn brání Luhansko a já každý den trnu, kdy mi přijde zpráva, že padl," postěžoval si starší pán. Už je v penzi, ale občas prý i dva měsíce nedostal ani hřivnu. „Všechno ovládají oligarchové, kteří se v Kyjevě nyní jen vyměnili. Ukrajina se řítí do katastrofy," dodal.

A co bude dál?

Na mnoha místech se hlasovalo v blízkosti Leninovy sochy. Občané dostali do rukou oproti kontrole pasu a podpisu hlasovací lístek. Pak zašli za plentu, zaškrtli své kandidáty a vhodili lístek do připravených uren. Nikdo nikoho nepřesvědčoval, nikdo nebyl k ničemu nucen. Jen některé babičky si stěžovaly, že nevidí, co je na lístku napsáno, a tak si navzájem půjčovaly brýle. Nejvíce se ve frontách ale obávali, že se do volebních místností vůbec nedostanou. Ty zavíraly až v osm večer, takže snad na všechny došlo.

„My jsme jen obyčejní lidé, na to se nás neptejte," odvětil starší pán na otázku, jestli by chtěl, aby se Luhanská národní republika (LNR) později připojila k Rusku. „My jsme vojáci, to neřešíme," odvrátili se zase ozbrojenci v autě. Názorů v Luhansku a okolí na budoucnost je nespočet. Převládají ale ty žádající federaci v rámci Ukrajiny anebo zachování Luhanské národní republiky.

Podle předběžných výsledků se zúčastnilo přes šedesát procent voličů. Vítězí Igor Plotnický a jeho hnutí Mír Luhansku. Ten studoval v Penze, pak sloužil v armádě SSSR, pracoval v několika firmách a dále v inspekci pro ochranu práv spotřebitelů. Velel batalionu Záře, byl ministrem obrany a prozatímní hlavou LNR. Asi jí ale dle výsledků demokratických voleb bude i nadále.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …