Koordinaci pražské Přísahy má řídit člověk, který dluží, kam se podívá. A bydliště má na úřadě. Šlachta to odmítá

16.02.2022 4:40 | Kauza

AKTUALIZOVÁNO „Byl jsem pověřen pražskou organizací převzetím krajského koordinátora pro PRAHU po Janě Vodrážkové a současně jsem byl ustanoven pro velkou Prahu 5 (podle starého členění jde o Prahy 1–10),“ píše v e-mailu, který mají ParlamentníListy.cz k dispozici, nový koordinátor hnutí Přísaha Atilla Néma.

Koordinaci pražské Přísahy má řídit člověk, který dluží, kam se podívá. A bydliště má na úřadě. Šlachta to odmítá
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Robert Šlachta v Hradci Králové

Vzhledem k exotičnosti jeho jména jsme se rozhodli zapátrat, o koho se jedná.

A nedalo to moc práce, abychom zjistili, že se aktuálně topí ve finančních problémech. Pro Roberta Šlachtu to ale problém nepředstavuje.

ParlamentníListy.cz si v dopise uvedeného koordinátora všimly i další věty. „Někteří mě už znají, ale pro ostatní bych se rád představil. Jmenuji se Atilla Néma, je mi padesát let. Třicet let jsem byl zaměstnancem MO a nyní pracuji u Českých drah,“ uvádí dále.

Redakci nejprve zajímaly vztahy.

Už tam chtěl dřív

Podařilo se nám totiž zjistit, že Néma o vstup do Přísahy usiloval už vloni. Tehdy to ale nešlo. Hnutí přišlo na to, že dotyčný má několik exekucí. Néma měl o vstupu a pomoci Přísaze jednat s jejím místopředsedou Jaroslavem Pelcem. Blízký spolupracovník Roberta Šlachty a kolega z ÚOOZ byl zjevně proti. Bál se mediálního skandálu.

Poté, co Přísaha jen těsně neprošla do Sněmovny, ale přesto vydělala téměř 63 milionů korun, se situace opakovala.

Hnutí se totiž připravuje na podzimní volby do obecních zastupitelstev. A česká metropole je nadmíru důležitá.

O to víc, když svůj post opustila elitní vyšetřovatelka Jiřina Hofmanová. Ta sice byla v listopadu 2021 zvolena předsedkyní Prahy, nakonec ale odešla. S ní i místopředseda Petr Kotaška. Robert Šlachta tehdy pověřil vedením Prahy dalšího z místopředsedů, městského policistu z Prahy 4 Jiřího Matulíka.

Jiřina Hofmanová, bývalá analytička Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia České republiky. Dnes už i bývalá předsedkyně Přísahy v Praze.

Co je pro aktuální příběh důležité? Že listopadovou výhrou Hofmanové došlo k nahrazení dosavadního předsedy a dvojky sněmovní kandidátky, devětatřicetiletého Davida Červenky.

Právě on je totiž podle našich zjištění mužem, který se o Attilu Néma hodně stará. Vodí ho mezi lidi, vysvětluje, co a jak se má správně politicky dělat.

Anketa

Který z nedávných lídrů SSSR či Ruské federace byl nejlepší?

0%
90%
hlasovalo: 33246 lidí
Ani na tom by jistě nebylo nic tak hrozného, chce se říct v nadsázce. Přísahu sice opustila mediálně známá tvář Jiřiny Hofmanové i Karla Tichého, zarputilého lovce mafiánů v čele s Radovanem Krejčířem a Františkem Mrázkem, ale co… 

A tak pojďme o pár pater níž, abychom se přesvědčili o manažerských schopnostech současného vedení Přísahy.

Splácí, to ano

Když jsme pátrali po Attilu Némovi, velmi rychle jsme se dostali na insolvenční rejstřík. Z něj vyplývá, že Néma je dlužníkem celkem jedenácti položek. Podle vlastnoručního podpisu nepopírá jedinou. Dluží soudu na Praze 5, soudnímu exekutorovi, Generali České pojišťovně, dluží firmě EOS Investment Česká republika i zdravotní pojišťovně.

Podle říjnové zprávy z roku 2021 o plnění oddlužení probíhá splácení bez výraznějších komplikací a vede k naplnění účelu. To potvrdil taky insolvenční správce David Uhlíř.

Zdroj: Insolvenční rejstřík

Říjnová míra uspokojení věřitelů se pohybovala těsně nad hranicí osmnácti procent. Podle těchto dokumentů, které má redakce k dispozici, Néma splácí, komunikuje, nevyhýbá se svým povinnostem.

Je tu ale ještě jedna zvláštní věc: bydliště.

Podle všech úředních listin je totiž hlášen na adrese Sluneční náměstí 2580/13. To ovšem není byt. Jedná se o objekt, kde sídlí Úřad městské části Praha 13… A jen o několik metrů dál se nachází centrála Šlachtova hnutí. Koukají si přímo do oken.

ParlamentníListy.cz se na osobu Attily Némy zeptaly hnutí Přísaha.

Autentický dopis členům Přísahy. Autor? Atilla Néma

Podle Veroniky Fejklové (velký materiál o ní vydal investigativní novinář Jan Hrbáček v loňském roce, pozn. red.) z tamního PR oddělení jsou naše dotazy nepodložené a smyšlené.

„Pan Attila Néma není v žádném případě manažer Prahy, není členem Přísahy, ale pouze dobrovolník. Pražská organizace má demokraticky sněmem navolené orgány. Předsedu pražské organizace Jiřího Matulíka a dva místopředsedy,“ sdělila redakci.

Abychom verifikovali svá zjištění, uveřejňujeme celý e-mail, který Néma rozeslal členům.

O jeho dobrovolnictví se v něm nepíše ani slovo.

Dodejme také, že Praha je obrovský volební obvod a funkce celopražského koordinátora je ta republikově nejdůležitější.

Robert Šlachta ve středu redakci řekl, že o Némově emailu nevěděl nic ani on, ani vedení hnutí. Attila Néma prý koordinaci pražské Přísahy neřídí a neřídil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…