Krachů jako nikdy. USA nad propastí. „Otřese to vším.“ U Bidena zle

18.05.2023 13:22 | Analýza

USA nad propastí? Na dluhopisových trzích v posledních dnech značně stoupají obavy věřitelů, že Spojené státy již za několik dní dospějí do situace, kdy nebudou schopny splácet své dluhy. Federální vládě dojdou peníze na zaplacení účtů již kolem 1. června, a pokud jednání o zvýšení dluhového stropu ztroskotají, čeká dle tamní ministryně financí Janet Yellenové Ameriku i globální ekonomiku „ekonomická a finanční katastrofa“, která otřese vším. Nepříznivé časy přitom již nyní zažívají firmy, které nedokážou hospodařit bez přílivu „levných peněz“ a za jedinou noc tak zkrachovalo 7 velkých společností. Velkých krachů je tedy jako nikdy, zle je u prezidenta Bidena.

Krachů jako nikdy. USA nad propastí. „Otřese to vším.“ U Bidena zle
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident USA Joe Biden

Anketa

Má ministr financí Zbyněk Stanjura vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 44421 lidí
Šířící se obavy z možného nesplácení amerického dluhu v několika uplynulých dnech nastartovalo americké ministerstvo financí, které varovalo, že mu v kase zbývá suma, která dokáže udržet Spojené státy v plném chodu již jen do 1. června. Pak už pravděpodobně nebude schopno splnit všechny platební závazky americké vlády a ministryně financí Janet Yellenová ve svém druhém dopise pro Kongres podle agentury Reuters varovala, že by šlo o historicky první platební neschopnost USA v dějinách.

Tamní státní kasa totiž počítá s tím, že se Amerika bude i nadále moci zadlužovat, čemuž jí ovšem brání dluhový strop, který je možné navýšit jen dohodou Bílého domu a republikánů v Kongresu.

Zvýšení dluhového stropu a zabránění ekonomicky katastrofální platební neschopnosti tak bude záviset zejména na schopnosti a ochotě amerického prezidenta Joea Bidena najít společnou řeč s předsedou Sněmovny reprezentantů Kevinem McCarthym, jenž by rád viděl zpomalení vládního utrácení.

Yellenová podle agentury Reutes opakovaně varuje, že pokud Kongres nezvýší limit federálního dluhu ve výši 31,4 bilionu dolarů, může to vyvolat „ústavní krizi“ a rozpoutat „ekonomickou a finanční katastrofu“ pro americkou i globální ekonomiku, jelikož by bezpochyby nesplácení dluhu USA otřáslo trhy po celém světě.

Nepříjemností by mohlo být i čekání na dohodu do poslední minuty, jelikož by takové dění dle mínění Yellenové nemálo podlomilo důvěru podniků a spotřebitelů, zvýšily by se krátkodobé výpůjční náklady pro tamní daňové poplatníky a negativně by byl ovlivněn i úvěrový rating Spojených států.

„Pokud Kongres nezvýší dluhový strop, způsobí to vážné potíže americkým rodinám, poškodí to naši vedoucí pozici ve světě a vyvolá pochybnosti o naší schopnosti bránit naše národní bezpečnostní zájmy,“ uvedla americká ministryně financí.

„Přepokládáme, že nám dojdou peníze někdy na začátku června… Nebudeme schopni splácet dluhy. Bylo by to poprvé v americké historii, kdy bychom nezvládli zaplatit naše účty,“ varovala též Yellenová pro americkou televizi abc s tím, že by nastal „ekonomický chaos“, kdy by se muselo určovat, zdali Amerika splatí své dluhy například na úkor zdravotnictví či sociálních dávek.

Již nyní přitom narůstá tlak na věřitele, kteří se začínají bát, že by Biden něco podobného dokázal připustit. Zatímco akciový trh se v posledních dnech držel v zelených číslech, držitelé dluhopisů nebyli v klidu ani zdaleka a pojištění před neschopností USA splácet své závazky vyletělo do výšin, které byly naposledy k vidění během krize v roce 2008. Německý ekonomický zpravodaj Holger Zschaepitz se tak ptá, kdo nakonec bude mít pravdu a zdali se ukáže, že to byli držitelé akcií, které dění dosud příliš nestresovalo.

Během toho, co náklady na pojištění amerického dluhu prostřednictvím trhu swapů úvěrového selhání vyšplhaly na rekordní úroveň, se Yellenová podle Financial Times obávala také „podstatného zvýšení výpůjčních nákladů“ u cenných papírů se splatností již na začátku června a Biden s McCarthym se začali připravovat na středeční setkání.

Schůzka prezidenta Bidena s Kevinem McCarthym přinesla alespoň lehké uklidnění, jelikož oba dva státníci uvedli, že by rádi platební neschopnosti zabránili a jsou připraveni urychleně jednat o možnosti navýšení dluhového stropu. Biden kvůli tlaku nakonec připustil, že v neděli přeruší svou cestu do Asie a vrátí do Washingtonu. „Sejdeme se, protože není jiná možnost,“ řekl novinářům dle Reuters.

Stejně jako nedávno v Česku se i v Americe hovoří o možnosti navýšení příjmů státu zvýšením daní, to ovšem McCarthy v rozhovoru pro televizi CNBC zamítl a Bidenovi vzkázal, že je zamýšlené zvýšení daní pro bohaté a firmy pro republikány neprůchodné. Šetřit se dle nich má na straně vládních výdajů.

„Nedělní noční můra“

Přestože se obavy držitelů dluhopisů příliš nepromítly do trhu akcií, konec ekonomiky „levných peněz“ a navýšení úrokových sazeb způsobuje pro některé firmy řadu problémů již nyní a podniky, které byly „navyklé na tištění peněz“ náhle nedokážou hospodařit.

V neděli tak akciový trh postihla událost, o níž agentura Bloomberg hovoří jako o „nedělní noční můře“, jelikož od nedělního pozdního večera do pondělního rána ohlásilo úpadek hned sedm společností. Vše začalo, když ve 23.15 vydala biofarmaceutická společnost Athenex prohlášení, že je v úpadku. Poté následovala společnost Kidde-Fenwal, po ní Vice Media a Envision Healthcare. Než vlna podání v pondělí brzy ráno skončila a agentura Bloomberg píše o události rovněž coby o „návalu“, která nemá za posledních 15 let obdoby.

Započala tak dle agentury likvidace firem, které se topí pod tíhou dluhů a kvůli jejich neschopnosti žít bez přílivu nových a nových natištěních peněz a dlouhému trvání jejich špatné situace se jim přezdívá ve Wall Street „zombie společnosti“.

Anketa

Má ministr financí Zbyněk Stanjura vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 44421 lidí

Ekonom Pavel Šik upozornil, že se „nejednalo o žádné drobečky, ale o firmy s aktivy mezi stovkami milionů dolarů a několika miliardami“.

Poukazuje, že zatím co centrální bankéři mají za to, že období zvýšení úrokových sazeb vydrží ještě několik měsíců či dokonce roků, německá vláda „předpokládá hospodářský růst tento rok a stejně i představitelé unie“. „To ovšem protiřečí Evropské centrální bance, podle níž zpřísnění měnové politiky (zvedání úroků) pravděpodobně výrazně utlumí ekonomickou aktivitu i inflaci právě až koncem roku 2023, hlavní brzda přijde v roce 2024 a potáhne se až do roku 2025,“ upozornil.

Také on se vyjádřil k daním, a to ve spojitosti s vládním konsolidačním balíčkem. „Jelikož je česká ekonomika úzce spojená s Německem jako hlavním motorem EU a export jde z 80 procent do EU a v příštím roce se v EU očekává teprve ten ‚pravý‘ hospodářský útlum, je absurdní nyní plánovat zvedání daní v útlumu. Ale marně mluvit,“ shrnul a vše doplnil vtipem o vývoji ikonky koše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Biden, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 18.05.2023 16:05:07
ničí USA ale netleskejte Pávek a vláda dělá to samé,, Když lidi špatně zvolí je zle se všemi,,K tomu ta bezmozkova podpora UA,sankce na RF, poslušnost hovadin EU a je vymalováno,,

|  15 |  0

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…