Křeček se zastal rapera Řezníka, který naturalisticky předvedl znásilnění. V Americe prý tohle prochází

07.12.2013 6:52

Podle zástupce ombudsmana Stanislava Křečka (ČSSD) můžeme vidět na dění kolem rapera Řezníka klasický střet, kterým stůně moderní společnost. Střet práva na svobodu slova a projevu oproti jiným právům. Varuje však před radikálními závěry, které by mohly mít negativní následky.

Křeček se zastal rapera Řezníka, který naturalisticky předvedl znásilnění. V Americe prý tohle prochází
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Křeček

Videoklip rapera Řezníka, který rozčeřil hladinu české populární scény hlavně po vyřazení ze soutěže Mattoni Český slavík, zhlédlo více než šest set tisíc diváků. V mnoha vzbudil odpor, vyvolal různé názory, jiné donutil k zamyšlení, kam až sahá svoboda. Advokátka Klára Samková se rozhodla podat na rapera trestní oznámení, důrazně se ohradil například i Bílý kruh bezpečí, který pracuje s oběťmi trestných činů. Odpor vyvolal i mezi politiky.

Řezník, vlastním jménem Martin Pohl ve videoklipu k písni „Ta holka v mym sklepě“, představuje znásilňovaní a mučení ženy. To je navíc ve videu velmi naturalisticky znázorněno, dívka tam je nucena mimo jiné požívat i výkaly. I když je ještě před spuštěním videa na serveru Youtube k vidění upozornění, které se snaží vše, co v dalších minutách je k vidění, prezentovat jako pouhou fikci a nadsázku, s tím, že nikomu nebylo během natáčení ublíženo, jistou pachuť již od prvních minut, zanechá zřejmě ve většině diváků.

Právník a zástupce ombudsmana Stanislav Křeček (ČSSD) však před ukvapenými a radikálními závěry v této záležitosti varuje.

Střet, kterým stůně dnešní civilizace

„Jde o klasický střet, kterým stůně moderní společnost. Střet práva na svobodu slova a projevu oproti jiným právům. V takovém případě nastane problém v okamžiku, kdy má někdo určit, co ještě lze a co již zasahuje do práv jiných a tím je poškozuje. Hledat a určit hranice v chování bezesporu různých exhibicionistů, je přitom velmi složité. Například ve Spojených státech nikoho nenapadne hledat souvislost mezi tím, o čem zpívá nějaký raper a skutečností. Nikdo se tím nezabývá až do okamžiku, kdy by to, o čem zpívá, začal konat. Dokud nekoná, nejde mu ani nic prokázat. V Evropě jsme na to citlivější,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Stanislav Křeček.

I proto zdůrazňuje, že by byl velmi opatrný i v případě rapera Řezníka v jeho posuzování. „Nelze sledovat přímou souvislost mezi jeho tvorbou a chováním. Samozřejmě pokud to dostane police na stůl či případně soud, je na nich, posoudit důkazy i závažnost chování či případné souvislosti, ovšem obecně bych spíše před zásahem státních orgánů varoval,“ dodal zástupce ombudsmana.

Připomněl pak i různě klinicky sledované případy, kterým je doporučováno takovouto tvorbu někdy i sledovat, aby se tím případně jejich agrese v reálném životě zmírnila. Poukázal však na to, že ne všichni odborníci se shodují v tom, že sledování takovýchto videí v někom může podobný typ chování vzbudit.

„Dá se to přirovnat k dalším výzkumům, které vědci prováděli – kdy například lidem, kteří nejsou pedofilové, bylo puštěno porno s nějakými nedospělými jedinci nebo jedinci, kteří ten stav probouzeli. Pouhým sledováním takových obrázků v nikom náchylnost k pedofilii nepropukla. Můžeme tedy to video odsoudit, nelíbit se nám, odmítat, ale neznamená to, že je za hranou zákona. Ti, co se tím případem budou zabývat, budou muset zvážit to, jak dalece má být chráněna svoboda slova a projevu a jak při tom chránit i další práva,“ uzavřel Křeček pro ParlamentníListy.cz.        

Jde o extrémní žánr nazvaný horrorcore

Je tedy nutno doplnit, že raper Řezník je známý také jako Marty (vlastním jménem Martin Pohl). Byl jeden z prvních, kdo na české scéně představil extrémní hudební žánr horrorcore, v jehož písních se rapuje o vraždách, znásilňování, drogách, satanismu, kanibalismu, etnicko-politických tématech. Již v roce 2011 kvůli textům písní dokonce stanul před soudem, ten ho ale všech obvinění zprostil. V minulosti pak toto jméno zaznívalo i v souvislosti s internetovým prodejem triček, na kterých byla fotografie norského atentátníka A. Breivika.

Kontroverzní osobu znají i uživatelé Facebooku, i když ne všichni možná tuší, že jde o stejného člověka. Na sociální síti má totiž stránku Martyho frky a nutno dodat, že i ona má poměrně širokou obec fanoušků – zhruba přes 45 tisíc.

Po poslechu jeho tvorby nikdo nedokázal, že by došlo k násilí

Raper Řezník  tedy funguje na tuzemské hudební scéně už léta, masový zájem o jeho tvorbu však paradoxně vyvolalo až jeho vyřazení z ankety Mattoni Český slavík. Dosud nikdy nebylo prokázáno, že by někdo po poslechu jeho nebo podobné hudby šel vraždit nebo mu jinak ubližovat. Navíc hudební teoretici upozorňují na to, že styl jeho tvorby má přece jen ve škále kontroverzních umění své hodně podobné dvojče. Hudební encyklopedie totiž horrorcore povahou přirovnávají k death metalu.

Ten za sebou oběti má. Členové jistých severských kapel se mezi sebou dokonce vzájemně povraždili. Přesto to prý podle odborníků neznamená, že by to dělali všichni a celý styl se měl zakázat. I když ne každý s tím souhlasí.

Francouzský sociolog Jean Cazaneuve na toto téma vyvolal před časem odbornou diskusi, při které připomínal to, že lidé sledováním násilí prožívají zpětně svá traumata a násilné fantazie. A poukázal tak i na jistá pozitiva – totiž ta, že po sledování znázorněného, ale neskutečného násilí, se pak takoví jedinci zbavují touhy ho provádět i v reálném životě.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …