Kritizoval soudy, že neodsuzují, teď pro ně pracuje

13.10.2022 14:04 | Kauza

KAUZA Po čase se vracíme ke kauze údajně padělaných obrazů, ve které byli obžalovaní manželé Fröhlichovi a Milan Trokan za to, že si prý měli vědomě obstarávat falzifikáty obrazů, opatřovat je nepravdivými znaleckými posudky a prodávat jako díla pravá.

Kritizoval soudy, že neodsuzují, teď pro ně pracuje
Foto: repro ČT Art
Popisek: Restaurátor výtvarných děl a historických dokumentů David Frank

Nikdy však nebyla identifikována žádná padělatelská dílna nebo padělatel a ke všem obrazům existují znalecké názory, kdy se řada odborníků vyjadřuje ve prospěch originality.
 
PL kauzu sledují dlouhodobě.
 

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí
Národní galerie v Praze navíc jako nejvyšší arbitr podrobila reviznímu zkoumání už tři z projednávaných obrazů a ve všech případech potvrdila, že se jedná o originály a kulturní památky. Znalci obžaloby je předtím označili za bezcenné padělky.
 
Celá věc byla po rozhodnutí Vrchního soudu v Praze vrácena krajskému soudu k novému projednání s tím, že odvolacím soudem byl vysloven závazný pokyn, aby „kraj“ prověřil pravost obrazů a zabezpečil vypracování revizních posudků znaleckým ústavem, který je k jejich vypracování v potřebné míře vybaven jak po stránce odborné, tak personální i technické – tedy takovým ústavem, jakým je Národní galerie v Praze.
 
Pokud Krajský soud není schopen revizní posudky takovým znaleckým ústavem provést, má postupovat dle zásady in dubio pro reo a rozhodnout v prospěch obžalovaných, konstatuje rozhodnutí, do něhož PL nahlížely.
 
Soudkyně Krajského soudu v Praze Iva Říhová však závazný pokyn Vrchního soudu zjevně nedodržuje.
 
Jak se nám podařilo zjistit, místo výše specifikovaného znaleckého ústavu přibrala Katolickou teologickou fakultu, která nedisponuje žádnou laboratoří, restaurátorským oddělením, depozitářem, srovnávacími materiály, ani specialisty na jednotlivé autory českého moderního umění.
 
 
Tento znalecký ústav funguje od roku 2019 a dosud vypracoval pouze šest znaleckých posudků s tím, že dosud není zjištěno, jestli se některý týkal moderního umění. 
 
Znalecký ústav i krajský soud se během několika dnů k dotazům PL nevyjádřily.
 
Tím spletitý případ nekončí.
 
PL v souvislosti s případem už dříve zmínily jméno restaurátora Davida Franka. Jedná se o bývalého zaměstnance Národní galerie, který se v době svého působení v NG dílčím způsobem podílel na zkoumání pěti z celkového počtu asi 200 obrazů, které jsou předmětem daného soudního řízení.
 
 
Frank se po svém odchodu z Národní galerie pro Reflex vyjádřil v tom smyslu, že manželé Fröhlichovi měli mít doma haldu padělků a že trestní soudy nedokáží jejich kauzu dotáhnout do konce a že vzhledem k tomu, že ještě nedošlo k odsouzení obžalovaných, tyto soudy jsou asi nějak ovlivňované. Frank ovšem v popisované trestní kauze díla, která označuje jako „haldu padělků“, nikdy nezkoumal, dokonce ani neviděl.
 

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí
 Po medializovaných prohlášeních čelí David Frank žalobě, kterou v současné době projednává Obvodní soud Praha 6. Ani tím jeho role nekončí. Výše zmíněný znalecký ústav totiž přijal a k vypracování revizních znaleckých posudků si jako restaurátora přibral právě jeho. Tedy pan Frank, který již dopředu mediálně vyjádřil svůj negativní postoj k otázce pravosti obrazů, se bude nyní na jejich znaleckém zkoumání podílet.
 
Přes šest let trvající soudní řízení se podle našich zjištění podepsalo také na zdravotním stavu obžalovaných, kdy Jaroslavu Fröhlichovi byl diagnostikován a následně odstraněn zhoubný nádor na ledvině.
 
Soud navíc obžalovaným zajistil majetek, ačkoli jeho hodnota několikanásobně převyšuje výšku potenciální možné škody a následně obžalovaným odmítnul převyšující část majetku uvolnit.
 
Předsedkyně Říhová své rozhodnutí odůvodnila tím, že dopředu avizovala, že soud si ponechává možnost vyskládat obžalovaným trest i z alternativního trestu propadnutí majetku. Manželé se třemi nezletilými dětmi jsou takto již šest let ponecháni zcela bez prostředků. 
 
Nestandardnostmi postupu krajského soudu v této kauze se zaobíral i Nadační fond proti korupci nebo Václav Budinský, předseda Společnosti pro právní stát.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …