Kubice vytahuje na Lessyho inspekci. Rozpálil ho výrok o vydírání

10.08.2012 16:25

Ministr vnitra Jan Kubice se obrátí na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) kvůli výrokům policejního prezidenta Petra Lessyho v deníku Právo o tom, že jej ministr vydírá. V České televizi to potvrdil mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák. Policejní prezident se proti článku v deníku ohradil, podle něho byla jeho slova vytržena z kontextu. Bude po něm také žádat nápravu.

Kubice vytahuje na Lessyho inspekci. Rozpálil ho výrok o vydírání
Foto: rep
Popisek: Ministr Jan Kubice a policejní prezident Petr Lessy

"Podle mých posledních informací se pan ministr (Kubice) rozhodl, že toto podání na generální inspekci učiní," uvedl v podvečer mluvčí ministerstva vnitra Novák. Slova, která zazněla v rozhovoru s policejním prezidentem, jsou podle něj závažná a nepřípustná.

"Takovéto bezprecedentní veřejné nařčení důrazně odmítám. Jde o velmi závažná obvinění, která se nezakládají na pravdě. Navíc jde o vystupování, jaké by si nikdo vůči svému nadřízenému neměl dovolit," uvedl ministr Kubice. Podle něho mohl Lessy spáchat svými výroky trestný čin. Dodal, že si práce policie váží, ale policejní prezident by si neměl brát svůj sbor jako rukojmí.

Lessy měl údajně skončit ve funkci

Lessy v souvislosti s vydíráním v rozhovoru zmínil řízení o odnětí osobního příplatku, které s ním Kubice vedl kvůli tomu, že překročil limity při udělování odměn svým podřízeným. Ministr vnitra podle něho řízení zastavil jen proto, že mu prý slíbil, že funkci skončí. "Existenci popisované dohody jsem jednoznačně vyloučil. Uvedl jsem, že kdyby k uvedené dohodě došlo, byli bychom v přímém přenosu svědky toho, že se ministr vnitra veřejně přiznává k útisku," mírnil svá slova dnes na webu policie Lessy.

Podle Kubiceho bylo řízení zastaveno proto, že chtěl dát policejnímu prezidentovi čas na odstranění závažných nedostatků, které v jeho práci viděl. "Pokud jako nadřízený služební funkcionář hodnotím či kontroluji jeho práci, nejde ani o vydírání, ani o útisk," uvedl ministr vnitra. Tyto kroky jsou podle něho nejen jeho právem, ale přímo povinností.

Lessy také v rozhovoru sdělil, že přestože jsou výsledky policie v poslední době velice dobré, Kubice mu neudělil žádné služební odměny jako to udělal u jiných podřízených funkcionářů, navíc mu chtěl odebrat zhruba třetinu platu, kterou tvoří osobní ohodnocení.

Policejní prezident chce odměny za práci celé policie, diví se ministr

"Pokud chce pan Lessy odměny pro sebe za práci celé policie, chtěl bych upozornit, že odměny a osobní příplatek se dle zákona o služebním poměru uděluje a přiznává za individuální přístup k výkonu služby, tedy ne za práci policie jako celku, ale konkrétnímu policistovi za osobní mimořádnou kvalitu a mimořádný rozsah výkonu služby," reagoval ministr. To se podle něho týká i policejního prezidenta.

Lessy dnes v České televizi (ČT) řekl, že celý spor je pouze o tom, že ministr má jinou představu o budoucím fungování sboru než policejní prezident. "Já nemám pocit, že ministerstvo vnitra tím, jak krátí rozpočet policie, vytváří vhodné podmínky pro fungování sboru," uvedl. Dodal, že funkci nesloží. Ministr jej přitom v minulosti k rezignaci opakovaně vyzýval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …