Kuriozita: David Rath žaluje svého soudce

13.12.2013 10:00

Bývalý hejtman David Rath obviněný z manipulování zakázek ve Středočeském kraji podal žalobu na ochranu osobnosti kvůli vyzrazení chráněných údajů na soudce Roberta Pacovského, který rozhoduje o Rathově vině. Mohli bychom tedy být svědky kuriózní situace, Pacovský by se mohl stát účastníkem řízení proti Rathovi.

Kuriozita: David Rath žaluje svého soudce
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

David Rath podal žalobu, kterou se již začal zabývat Městský soud v Praze, kvůli tomu, že soudce Robert Pacovský po doručení spisu v kauze Rath dokument s viditelnými adresami a rodnými čísly jeho a dalších obžalovaných ukázal novinářům, informuje server Lidovky.cz.

Podle advokáta Pacovského Josefa Lžičaře je ale žaloba nedůvodná. "Nedopustil se ničeho, co by zasáhlo do osobnostních práv pana Ratha. Domnívám se, že ji podal, aby mohl soudce Pacovského nařknout z podjatosti. Mohl by říci, že by nemusel být objektivní v trestním řízení z hlediska toho, že byl zažalován," uvedl advokát pro Lidovky.cz.

Snaha odstřelit Pacovského nevyšla

Server připomíná, že exhejtman se svého soudce pokusil zbavit už v minulosti. Rathův obhájce Adam Černý si dokonce stěžoval, že soudce je k němu "vyloženě nepřátelský".

Stejně jako tehdy, ani v tomto případě krajský soud výtky nevyslyšel a žalobu hodnotí jako nedůvodnou a účelovou a v tomto smyslu se také k žalobě Mgr. Robert Pacovský jako účastník daného civilního řízení vyjádřil. "Probíhající civilní řízení nemá a ani v budoucnu nemůže mít žádný vliv na postup a rozhodování soudu v projednávané trestní věci obžalovaného MUDr. Davida Ratha," uvedla mluvčí soudu Zuzana Steinerová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …