Kvůli Rathovi Česko může přijít až o sto miliard

21.05.2012 10:11

Česká republika má dlouhodobé problémy s čerpáním peněz ze strukturálních fondů Evropské unie. Situaci navíc zkomplikovalo pondělní zatčení středočeského hejtmana a poslance Davida Ratha. Brusel nyní celou kauzu pečlivě sleduje a České republice reálně hrozí, že ztratí veškerý vyjednávací prostor na evropské půdě.

Kvůli Rathovi Česko může přijít až o sto miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Důvěryhodnost České republiky v Evropské unii může v brzké době prudce poklesnout. Vážně je ohroženo také čerpání finančních prostředků z evropských fondů. Celou situaci pro ParlamentniListy.cz okomentoval Zbyněk Prokop, ředitel Evropské kanceláře Plzeňského kraje v Bruselu.

Pokud chce Česká republika nadále čerpat evropské dotace, musí do konce června tohoto roku předložit Evropské komisi sadu opatření pro zvýšení kontroly a změnu auditu. Nelze se tedy divit tomu, že Evropská komise v čele s jejím předsedou Josém Manuelem Barossem podrobně pozoruje vyšetřování kauzy Davida Ratha.

Dle Zbyňka Prokopa je již dnes jisté, že bude Evropská komise navržená opatření zkoumat  přísněji. „Česká republika má v současnoti od Evropské komise "nůž na krku" kvůli řadě systémových problémů s čerpáním strukturálních fondů. Pokud Česká republika skutečně důsledně nevyhoví požadavkům Evropské komise, pak mám obavu, že platby do České republiky uvolněné nebudou,“ říká Prokop.

Hrozí ztráta více než 100 miliard korun

Částka, o kterou může Česká republika přijít, není zanedbatelná. Odhadem se jedná o více než 100 miliard korun. A její výše stále roste. „Objem naakumulovaných žádostí o platby je zhruba 4 miliardy eur. Zároveň je třeba si uvědomit, že tyto peníze byly proplaceny příjemcům dotací a dopad na státní rozpočet je naprosto zřejmý. S každým dalším měsícem dochází k navyšování zmiňované částky a neustále se zvyšuje riziko, že některé peníze už nebudou České republice proplaceny vůbec, neboť propadnou příslušné části alokací,“ zhodnotil celou situaci Prokop.

Již v úterý Ministerstvo financí pozastavilo certifikaci výdajů Regionálního operačního programu pro Střední Čechy. „Ministerstvo financí nyní bude očekávat další informace od orgánů činných v trestním řízení, na základě kterých bude rozhodnuto o dalším postupu,“ uvedl v tiskové zprávě Jan Gregor, náměstek ministra financí pro veřejné rozpočty.

Dle Prokopa taková situace v případě Regionální operačního programu Jihozápad nehrozí. Již v minulosti totiž byly odhaleny chyby při rozdělování dotací v Plzeňském a Jihočeském kraji. Poté ROP Jihozápad prošel důkladnou kontrolou. „Po kauze pana ex-ředitele Trnky a jeho spolupracovníků na něm proběhly snad všechny možné myslitelné kontroly a audity a byla provedena celá řada systémových změn,“ sdělil Prokop.

V těchto dnech je vyšetřování Davida Ratha a dalších zainteresovaných osob teprve v počátcích. Je však jisté, že průběh vyšetřování bude důležitým signálem pro rozhodování Evropské komise. To bude v době, kdy Nečasova vláda schválila úsporná opatření, která mají udržet schodek státního rozpočtu v nadcházejících letech pod 3% HDP, zcela zásadní.

SLEDUJEME Rathovo zatčení

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Švábek

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…