LIDEM čelí internetovým vtípkům a nikam nespěchá. Leda do Senátu

10.05.2012 15:04

Platforma Karolíny Peake známá v posledních dnech jako LIDEM má na stránkách Youtube.com nové video. K podpoře strany na něm vyzývá mluvící hlava mimozemšťana. Podle Vlaďky Hodanové, asistentky Peake, jde samozřejmě o podvrh.

LIDEM čelí internetovým vtípkům a nikam nespěchá. Leda do Senátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake před budovou vlády

Po rozdělení Věcí Veřejných na dvě frakce se s falešnými stránkami a facebookovými profily nového politického subjektu Karolíny Peake roztrhl pytel. Nejnovějším příspěvkem je 'mimozemské' video, na němž obyvatel vzdálené galaxie žádá o podpisy pro registraci nové partaje u Ministerstva vnitra.

Mimozemšťan ale na rozdíl od facebookových profilů typu "Nasr... LIDEM" a podobných kousků internetových vtipálků či politické konkurence podvrhuje video celkem rafinovaně. Hovoří o nutnosti opustit politické dělení na pravici a levici a zasadit se o vymahatelnost práva. Občané mohou projekt podpořit právě zasláním vyplněného podpisového formuláře na adresu poslanecké kanceláře Peake, která je ve videu uvedena.

Ufon pro Paroubka nebo mimozemšťané v politice? Peake falešné video neřeší

Vykládat se dá video dvojím způsobem. Buď tak, že si Peake se zástupem svých věrných připadá na politické scéně jako mimozemšťan. Popřípadě se po vzoru Jiřího Paroubka nabízí to, po čem volal už před lety - tedy že bude vládnout i s mimozemšťany, bude-li to třeba. Převedeno do současné reality - Paroubkovi poslanci, kteří z frakce ČSSD vytvořili novou stranu, by mohli najít společnou řeč s poslanci jiné frakce - tentokrát nejmenší vládní strany - která se založit vlastní partaj teprve chystá.

Lídra LIDEM Karolínu Peake video nijak z míry nevyvádí. "Jeden z uživatelů serveru YouTube.com zveřejnil video s milou postavičkou a je věcí každého, jak na toto bude reagovat," uvedla pro Parlamentnílisty.cz.

Tisícovka podpisů se stále hledá

Se zakládáním strany Peakovci prý nespěchají. Podle odpovědí asistentky (a podle všeho i neoficiální mluvčí nového subjektu) Hodanové si chce strana postup napřed důkladně promyslet. Jak ostatně informovala své facebookové příznivce na oficiálních stránkách LiDem, podpisy nutné pro registraci bude sbírat až do 18. května. Dosud ale nemá ani nutnou tisícovku.

"Termín do 18. května 2012 byl prodloužen na žádost občanů, kteří se sami zapojili do sběru podpisů, a bude lepší, pokud jich budeme mít více, než požadovaných 1 000, které již téměř zajištěny máme. K registraci strany dojde, jakmile budou připraveny veškeré potřebné dokumenty, nikam nespěcháme," uvedla pro ParlamentníListy.cz Hodanová.

Bez krajů do politiky nechoď, praví lidová moudrost VV

Stejně tak budoucí strana zatím nezačala s budováním velmi důležitého prvku - celorepublikové struktury. Je tak zatím pouze skupinou osmi poslanců a jejich spolupracovníků. Strana prý zatím krajskou strukturu a plán zakládání místních buněk neplánuje, vše má počkat až po registraci Ministerstvem vnitra. Na tomto místě je třeba vzpomenout Věcí veřejných, kde přílišná propast mezi regiony a pražským vedením způsobila odliv příznivců strany, radikální pokles jejích preferencí a v mnohých městech i zánik lokálních buněk.

Zásadní otázkou tak je, zda chce Peake voliče oslovit už do podzimních krajských a senátních voleb. V případě krajů mají příznivci vicepremiérky jasno - strana nemá dostatek lidí, aby dokázala zaplnit byť jedinou kandidátní listinu. Senátní volby oproti tomu jsou o jednotlivých osobnostech. Ačkoliv si Peake nemůže dovolit poslat do bitvy o Senát jediného poslance (kterého by v případě úspěchu střídal náhradník z VV a tím se narušila křehká vládní většina), Senát je pro stranu, která vznikla v prostředí vrcholné politiky, mediálně mnohem zajímavějším kolbištěm než krajské zastupitelstvo, kterému se v lepším případě věnuje regionální redakce veřejnoprávní televize. A proto Peakovci toto volební klání za hlavu neházejí. "Krajských voleb se nezúčastníme a senátní volby jsou tématem, nad kterým se zamyslíme," naznačuje Hodanová.

Politolog: LIDEM? Promiňte, nezajímají mě ani trochu

Podle oslovených politologů však strana krajskou strukturu ani budovat nemusí - LIDEM Karolíny Peake totiž za politický subjekt vůbec nepovažují. To je podstatně drsnější hodnocení, než jaké od těch samých lidí od počátku své existence pravidelně sklízely Věci Veřejné.

"Není pro mě důležité, kdo z lidí okolo Karolíny Peake bude stranickou dvojkou či trojkou, jak bude vypadat jejich vedení atd. Tam jde asi o něco úplně jiného," uvedla pro ParlamentníListy.cz Vladimíra Dvořáková z pražské VŠE. Její kolega Rudolf Kučera prý ani neví, odkud by Peake mohla členy vedení vybírat.

"Přiznám se, že jména poslanců z platformy Karolíny Peake ani neznám. Nepovažuji to za nutné, snažím se na tento politický subjekt nemyslet, neboť jej beztak považuji za pouhý nástroj k udržení Nečasova kabinetu," reagoval neobvykle ostře jindy umírněný politolog.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …