Lázně trápí špatný vzduch, hornický Sokolov je na tom lépe

30.11.2012 7:58

Ačkoliv se u nás situace v oblasti znečišťování prostředí výrazně zlepšila, v zimním období stále dochází k překračování imisních limitů. Bohužel to platí i pro západočeská lázeňská města, kde se jezdí léčit lidé z celého světa. Sousední hornický Sokolov je na tom paradoxně lépe. Naměřené denní hodnoty imisí jsou zde výrazně nižší než například v Karlových Varech, kde jsou v zimě nezřídka překračovány limity, především u prachu.

Lázně trápí  špatný vzduch, hornický Sokolov je na tom  lépe
Foto: Hana Čechová
Popisek: Zdevastované Lázně Kyselka u Karlových Varů

Karlovarský magistrát se přitom snaží všemožně kvalitu ovzduší zlepšit. Například jako jedno z prvních měst u nás chce  zavést nízkoemisní zóny pro vjezd automobilů do města, díky lázeňskému statutu zde již v lázeňském území platí velmi přísná omezení i pro  zásobování a taxíky. Přesto všechno však stále rostoucí doprava leckdy Vary doslova dusí. Není žádným tajemstvím, že světoznámým lázeňským místem denně projedou tisíce kamionů, směřujících na západ.

Velká neznámá

Náměstek primátora, doktor přírodních věd  Jaroslav Růžička (NEZ), který se i ve své profesi dlouhodobě věnuje životnímu prostředí, si problém velmi dobře uvědomuje, ale zároveň zdůrazňuje,  že  měřící stanice vůbec nezjišťuje hodnoty v přísně chráněném lázeňském území:


„Automatická měřící stanice je umístěná u Dolního nádraží, což je jedno z nejfrekventovanějších dopravních míst. Tam je to opravdu špatné.  Zjištěné hodnoty vypovídají pouze o znečištění podél frekventované komunikace, ale nezohledňují, jaké je ovzduší v lázeňském území. Jednáme nyní
s hydrometeorologickým ústavem, že tuto stanici přesuneme do čtvrti Drahovice.“

Na náš dotaz, proč se tedy ani po případném přesunu stanice nebudou měřit hodnoty znečištění přímo v  lázeňském území a kvalita vzduchu zde zůstane velkou neznámou, slibuje: „Snažíme se o to. Požádali jsme nyní o dotaci ve výši dvou milionů korun na zřízení měřící stanice přímo v Dvořákových sadech. Věříme, že čísla zde budou výrazně nižší, podstatně totiž omezujeme dopravu. Jediný problém  nám zde způsobují četné lokální zdroje topení. To je i důvod, proč je Sokolov „čistější“. Většina objektů je tam totiž napojena na centrální zdroj tepla,“ vysvětlil Růžička ParlamentnímListům.cz.

Jáchymov to neřeší

Zatímco Karlovy Vary dusí doprava, další mezinárodně proslulé lázeňské místo, Jáchymov,  doslova otravují samotní místní obyvatelé. Kdo městem projíždí do sousedních horských středisek, nemůže přehlédnout černý dým, valící se z komínů domů, umístěných podél cesty. Podle místostarostky Jáchymova Ingeborg Štikové (ODS) však na radnici hodnoty znečištění vůbec neznají: „Žádnou měřící  stanici zde nemáme, nikdo si na nic nestěžuje,“ říká a odkazuje nás na vedoucího odboru životního prostředí  Pavla Vacatu: „Loni jsme řešili jenom dvě stížnosti, myslím ale, že od jedné osoby. Ta nás upozorňovala, že sousedi pálí v kamnech všechno možné. Není však v našich silách zjistit, co lidé pálí a nepálí. Slušně zazvoníme a zeptáme se, to je tak všechno, co můžeme učinit,“ konstatuje úředník.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …