Líčení s Bártou a Škárkou odročeno. Dojde na nové nahrávky a další svědky

09.03.2012 15:16

AKTUALIZOVÁNO Pátý den hlavního líčení u Obvodního soudu pro Prahu 5 uzavřel první fázi projednávání v kauze údajného uplácení poslanců Věcí veřejných. Pokračovat se bude ve dnech 4. až 6. dubna výslechem dalších svědků a řešit se budou i dvě tento týden předložené nahrávky. Poté bude soud před vynesením konečného rozsudku na několik dní odročen.

Líčení s Bártou a Škárkou odročeno. Dojde na nové nahrávky a další svědky
Foto: Vladimír Škarda
Popisek: Oldřich Choděra jako advokát zastupoval i Víta Bártu

Předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta řekl v průběhu čtvrtého dne hlavního líčení u Obvodního soudu pro Prahu 5, kde čelí žalobě z uplácení svých spolustraníků Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí,  že rekonstrukce událostí podle výpovědí svědků odhalila zpětně spoustu věcí, které tehdy neřešil. Ani ve snu ho zřejmě nenapadlo, že Škárka, jemuž předal naditou obálku se 170 tisíci korunami, si toto jejich setkání nahraje.

Právě Škárkova výpověď o existenci nahrávky byla nejpřekvapivějším momentem předchozích čtyř dnů a s Bártou natolik zacloumala, že se v té chvíli v jeho oku zaleskla slza a chvíli nebyl schopen reagovat. Nahrávku, o jejíž existenci promluvil poprvé ve středu, dal Škárka na flash disku ve čtvrtek k dispozici soudu, který ji bude analyzovat. Část záznamu je ale prý poškozená rušičkami, které má Bárta v bytě.

Babákovo svědectví se může ukázat jako lež

Tajemná nahrávka může dostat do úzkých i poslance VV Michala Babáka, který tvrdí, že byl schůzce, na které se peníze předávaly, přítomen a svědčil ve prospěch Bártovy verze o půjčce. Co na nahrávce je, bude známo nejdříve 4. dubna, kdy bude hlavní líčení pokračovat. Po dnešku bude na téměř celý měsíc odročeno.

Pátý den začal výslechem ministra dopravy Pavla Dobeše. Ten má objasnit, jak to bylo s Věcmi veřejnými v Plzni, což řešili společně vedle něj i oba obžalovaní  - Bárta, Škárka, ale i bývalý primátor Plzně Pavel Rödl. Žalobkyni Haně Vrbové je divné, proč byl v akci zaangažován i Rödl, který není členem VV. Dobeš v tom ale žádný problém neviděl.

Pavel Dobeš o žádném rozpouštění plzeňských VV neví

„Měli jsme indicie, že v plzeňském klubu nebyli jen lidé hájící program VV, ale že mezi nimi byli i lidé reprezentující zájmy jiných politických stran. Celkově v Plzeňském kraji nebyla situace ideální, málo klubů, malá členská základna, nízká aktivita. Na žádném jednání, kde jsem byl přítomen, se neřešilo rozpouštění plzeňského klubu,“ prohlásil ministr dopravy.

Podle obžaloby chtěl Bárta Škárku uplatit 170 tisíci korunami proto, aby zrušil buňku Věcí veřejných  v Plzni, nebo založil novou a začlenil do stranických struktur bývalého primátora za ODS Pavla Rödla. Toho chtěl Bárta udělat i krajským šéfem Ředitelství silnic a dálnic.

Plzeňské VV chtěly do vedení ŘSD svého člověka

Jako další svědek předstoupil bývalý šéf plzeňských Věcí veřejných Jiří Krátký, který vypověděl, že  se Škárkou jsou přátelé. Na jeho popud také svolal plzeňský klub, kde přijali rezoluci, že nechtějí Rödla v čele ŘSD. „Nechápu, proč by měl uspět zástupce jiné politické strany ve vedoucí funkci,“ ohromil svým výrokem Krátký, který prý očekával, že výběrové řízení na ŘSD bude konzultováno s místními VV.

Že by měl kdy Škárka finanční nouzi, si nikdy nevšiml. Krátký rovněž popsal své vztahy s vlivným plzeňským podnikatelem spojeným s ODS Jurečkem. „Známe se dlouhá léta, byli jsme spolužáky na gymnáziu,“ uvedl Krátký. S Jurečkem ale jednal jen kvůli osočení z centrály VV, jako třeba poslance Michala Babáka, že je plzeňská buňka ovládána a řízena právě tímto podnikatelem z ODS. To si s ním chtěl vyjasnit.

Škárka považuje výpověď za důkaz, že žádný puč nechystal

V závěru své výpovědi předložil jako důkaz o plánovaném rušení plzeňských VV novinový článek, kde to Rödl v rozhovoru naznačuje. Bárta si článek přečetl a řekl, že pro něj z textu nic takového jasně nevyplývá. Škárka v reakci na tuto výpověď prohlásil, že z ní jasně vyplynulo, že on žádný puč ve VV nechystal.

Po něm přišel jako svědek Miroslav Prokop, nyní manažer kouzelníka, v minulosti pět měsíců asistent zlínského poslance Martina Vacka. Skončil prý proto, že si s Vackem nerozuměli. „Nabízel jsem Vackovi PR služby, ale upozornil jsem ho, že bude potřeba investic. Řekl, že na to nemá peníze,“ uvedl Prokop. Potvrdil, že po jednání klubu, který probíral snížení poslaneckých platů, Vacek  prohlásil, že je vše v pořádku, že jim to Bárta dorovná. A tvářil se vesele.

Měl strach ze špinavé hry, a tak si Škárku nahrál

Po první kuřácké přestávce přišel svědčit Tomáš Jánský, Bártův bývalý řidič, který pořídil nahrávku Jaroslava Škárky. „Přestal jsem mu věřit, že je všechno čisté a myslel si, že mě chce Škárka zatáhnout do nějaké špinavé hry, když jsem navíc v té době dělal pro ministerstvo dopravy,“ popsal dobu před nahrávanou schůzkou Jánský. Na schůzce mu prý Škárka nabízel, že by mu poskytli peníze, které by ho zajistily do konce života.

„Odmítám odpovídat státní zástupkyni Vrbové, považuji ji za podjatou,“ zareagoval Jánský na otázku žalobkyně, když se ho ptala, kde pracuje. Soudce Jan Šott mu udělil pokutu deset tisíc za pohrdání soudem, proti čemuž Jánský po dohodě se svým právníkem podal stížnost. Soudem prý pohrdat nemíní, jen se nenechá do něčeho tlačit a vydírat.

Kolik by stálo stažení obvinění, se nenahrálo

Na nahrávce kvůli vypnutí diktafonu chybí podle Jánského věta z úst Škárky, který mu prý řekl, ať se zeptá Bárty, kolik by mu dal, kdyby obvinění stáhl zpátky. Jánský prý Škárkovi odpověděl, že s Bártou nemluví a že se ho na nic ptát nebude. „Tohle tam zaznělo, ať se propadnu do země,“ přesvědčoval Jánský soud.

K soudu přišel Pavel Pertlíček, detektiv pracující pro bezpečnostní službu ABL. Během své výpovědi předložil i on soudu svou nahrávku. „Oslovil mě asistent poslance Humla pan Šlechta s nabídkou, že mě zajistí, pomůže mi a postará se o mě, když poskytnu svědectví proti Bártovi. Mám na to zvukový záznam. Dokazuje, že jsem byl ovlivňován panem Šlechtou, přišel za mnou s nabídkou,“ vypověděl Pertlíček.

Špehování politiků Prahy 1 si měl objednávat Škárka

Na Škárkovu otázku, proč s nahrávkou nešel na policii, Pertlíček odpověděl, že tam nešlo o nátlak a vydírání, ale o nabídku. Škárka se zajímal o Pertlíčkovu práci pro ABL a jestli zná pražského politika Filipa Dvořáka z ODS. „Sledování politiků na Praze 1 jste si u mě, pane Škárko, objednával vy pro časopis Pražan. Žil jste s tím, že za každou popelnicí na vás někdo číhá,“ odpověděl  Pertlíček.

Tomáš Jánský, který dopoledne svědčil, si vedle stížnosti na postup soudce, který mu udělil pořádkovou pokutu deset tisíc korun, když odmítl odpovídat, podal i námitku na podjatost státní zástupkyně. Zřejmě kvůli tomu, že Hana Vrbová je manželkou bývalého šéfa protikorupční policie Libora Vrby. Právě Vrbovi podřízení Jánského v minulosti vyslýchali a měli se k němu podle jeho slov chovat neurvale.

Kočí si Bártovi na nahrávce stěžuje na průšvihy Josefa Dobeše

Po polední přestávce se u soudu začal pouštět záznam z restaurace U Zlaté Studně, který pořídila Kristýna Kočí. Ta na něm hovoří s Vítem Bártou. Zvuková nahrávka nemá dobrou kvalitu. Z Bártových vět je slyšet kritika na někdejší PR manažerku Alenu Maršálkovou, Kočí si zase stěžuje na průšvihy ministra školství Dobeše a chování poslance Babáka a „jeho partičky“. Vít Bárta na nahrávce také říká, že si nikdy žádného novináře na Kočí neobjednával.

Bárta se pak podivuje nad tím, že Kočí nechápe, jak je neustále ve své funkci ohrožený ministr ať už to je on nebo třeba Josef Dobeš. Ministra je proto třeba chránit desetinásobně, protože jakékoli jeho odvolání je destabilizace systému. Poslanec ten je nezničitelný a z tohoto hlediska má jednu jedinou hodnotu: buď je pro stranu pozitivní, nebo negativní.

Byly to provokace, má Bárta jasno o nahrávkách

Soudce po dohodě s obžalobou i obhájci přerušil pouštění nahrávky s tím, že zásadní věci i výroky, které jsou přepsány do spisu, už zazněly. Slovo si vzal Vít Bárta. Poukazuje na to, že jejich rozhovor byl poplatný tomu, že Kočí si byla vědoma nahrávání schůzky. Pak líčí, jak špatně Kočí jako předsedkyně klubu komunikovala.

„Nahrávka od Zlaté Studně potvrzuje, že se mě Kočí rozhodně nebála. Naopak potvrzuje moji loajalitu vůči ní a vůli řešit vše pozitivně, komunikovat,“ řekl Bárta. „Jsem přesvědčen, že to nebylo nic jiného než provokace,“ komentoval Bárta všechny nahrávky pořízené Škárkou a Kočí i soudní výpovědi poslance Humla či jeho asistenta Petra Šlechty.

Nahrávku od Zlaté Studně má Škárka za nevěrohodnou

Bárta naznačuje, že za chováním Kočí mohla být její touha stát se místopředsedkyní strany, respektive zhrzenost. „Mně přišlo obludné, jak tu věc vnímá. Že za jejími zády má docházet ke schůzkám, jestli bude, nebo nebude předsedkyně strany,“ konstatoval Bárta a popřel, že by takové schůzky kdy byly.

Po půlhodinovém Bártově komentáři k nahrávce dostal slovo i druhý obviněný Škárka. „Pro mě osobně nahrávka není věrohodná. Vždyť na ní mluví lidé, kteří jsou ve sporu, a jejich výpovědi nemusí být upřímné,“ vysvětluje Škárka svůj postoj.

Škárka chce za měsíc jako svědka podnikatele Jurečka

Pátý den hlavního líčení se přiblížil ke konci. Soudce se ptá, zda obžalovaní chtějí doplnit důkazy či výslechy dalších svědků. Právník Kristýny Kočí v reakci na čtvrteční výpověď Lukáše Vícha o placení velkých částek pro Kočí předkládá soudu listinné dokumenty – výpisy z účtů či potvrzení o leasingové smlouvě na nákup auta.

Soudce zatím napočítal celkem osm svědků, které bude ještě potřeba vyslechnout. Škárka chce vyslechnout například policistu z Horních Počernic, u kterého podával loni v dubnu trestní oznámení, šéfa své ochranky, která ho loni pár dubnových dnů skrývala, a také vlivného plzeňského podnikatele Romana Jurečka, spojeného s ODS.

Kromě dalších svědků bude záležet i na nově předložených nahrávkách

Soudce Jan Šott oznámil odročení jednání na 4. až 6. dubna. Upřesnil také, že při dubnovém pokračování vyslechne několik dalších svědků včetně novinářů a bude řešit obě tento týden odevzdané nahrávky, které míní předat kriminalistickému ústavu. Avizoval rovněž, že 6. dubna zazní závěrečné řeči. Poté bude soud před vynesením konečného rozsudku na několik dní odročen.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …