Marvanová po úderu Hájka: Stát se postavil na stranu zločinců

04.02.2013 22:01

Největším skandálem od roku 1989 nazvala advokátka Hana Marvanová novoroční amnestii prezidenta Václava Klause, která poškodila tisíce okradených a podvedených lidí. A mezi nimi tisícovku klientů H-systému.

Marvanová po úderu Hájka: Stát se postavil na stranu zločinců
Foto: Archiv HM
Popisek: Advokátka Hana Marvanová

Veřejné výroky Petra Hájka vyslovené v pořadu Máte slovo, že Hana Marvanová sama protahovala soudní řízení v kauze H-systém, které spadlo do novoroční amnestie, aby od lidí měla „palmáre“ označila advokátka, která zastupovala poškozené v této kauze, za absurdní a nehorázné, přesně v duchu hesla Zloděj křičí: chyťte zloděje nebo Podle sebe soudím tebe.

Nezvažuje podat žalobu na ty, kteří její dobré úmysly při hájení okradených klientů v kauze H-systém, zpochybňují, a sami zločince osvobodili? „Že bych měla chuť se soudit s lidmi z Hradu, to ne. Mám jinou práci. Ale je to skutečně nehorázné, jde o čirou pomluvu,“ odsoudila takové jednání. „Bojovat tímto způsobem – to jsou estébácké metody, s kterými jsme se setkávali před rokem 1989,“ prohlásila o hradních úřednících. Koneckonců podobné estébácké metody teď byly použity i v závěru volební kampaně proti Karlu Schwarzenbergovi zveřejněním lživého a protizákonného inzerátu v Blesku.

V kauze H-systém byli pachatelé pravomocně odsouzeni

Fakta o případu jsou podle Marvanové jednoznačná, kauza H-systém skončila pravomocným odsouzením dnes omilostněných manažerů. „To je absurdní výsledek amnestie, že se vztahuje i na tuto kauzu. Petr Hájek tvrdil, že kauza trvá 15 let a nic se nestalo. To je lež. Pachatelé byli pravomocně usvědčeni z podvodu na více než tisíci rodinách, které připravili o miliardu korun, což dělalo v průměru milion korun na jednoho poškozeného. A jaké to mělo důsledky? Katastrofální, mnozí onemocněli, někteří spáchali sebevraždu, řada rodin se rozpadla,“ popisuje pro ParlamentníListy.cz následky činů, které byly omilostněny, advokátka. Mnoha lidem zničili tito podvodníci životy, někteří se třeba vrátili v 90. letech z emigrace a všechny své úspory vložili do H-systému, aby měli v České republice kde bydlet. Přišli o peníze a bydlení nezískali. Mnozí lidé si vzali na bydlení půjčku, i když byt nemají, úvěr pak dlouho spláceli. Všichni se ptají, jak může prezident i jeho úředníci nazývat tento akt milosrdenstvím, když jsou osvobozeni odsouzení pachatelé a podvedení a okradení lidé se nedomohou práva. „Vnímám to jako absolutní bezcitnost ze strany státních úředníků, jak takoví lidé mohou dělat veřejnou službu, ještě obviňují poškozené, že to je jejich chyba, když špatně investovali,“ kritizuje Klausovy lidi a jejich obhajobu amnestie advokátka. Složení peněz na pořízení bytu nepovažuje za rizikovou investici, je to podle ní nesrovnatelné s tím, když někdo vloží peníze do nějakého fondu s vidinou vysokých úroků.

Podivné souvislosti případu sahajícího do nejvyšších míst

Stejně jako pražský soudce Kamil Kydalka i advokátka Hana Marvanová upozorňuje na příčiny, proč se kauza H-systém táhla tak dlouho. „V roce 1997 bylo podané první trestní oznámení, ale vyšetřovat a trestně stíhat se začalo až za rok a půl, na pomezí roku 1999 až 2000. Já jsem se případem začala zabývat v roce 1998. Zjistila jsem, že ho nechce nikdo vyšetřovat, obracela jsem se i na ministry vnitra a členy vlády a poslance ČSSD, všichni mi říkali, že jsou za tím vlivní lidé, že je za tím Miroslav Šlouf. Taková byla realita. Dlouho trvalo, než policie, statečný státní zástupce a soudce začali vyšetřovat. I jim bylo vyhrožováno. Byla to věc osobní odvahy, protože se ukázalo, že případ souvisí nejen s lidmi kolem Miloše Zemana, ale i s Václavem Klausem a jeho blízkými lidmi,“ vypráví o podivných souvislostech právnička, co se při soudním jednání prokázalo. „Řízení odhalilo, že Šlouf, v té době pracoval pro Miloše Zemana, a další lidé z ČSSD, byli placeni penězi ukradenými z peněz klientů. Manželka prezidenta a jeho přítel byli ve firmě s odsouzenými manažery a Petrem Smetkou (1. národní banka), kde možná skončily prostředky, kvůli kterým byl H-systém zadlužený. Livie Klausová byla vyslýchána na policii,“ upozorňuje. „Je těžko uvěřitelné, že jde o čirou náhodu,“ dodává pro ParlamentníListy.cz k amnestii Hana Marvanová.

Považuje za střet zájmů, když prezident dá amnestii lidem, s nimiž podnikali jemu blízké osoby, a jeho úředníci pak obviňují veřejně z nekalých úmyslů právníka, který poškozené zastupuje.

Proč trvalo léta, než byl v H-systému vysloven ortel o vině

Advokátka popisuje průběh vyšetřování a stíhání. V roce 2001 byla podána obžaloba, od roku 2002, co soud nastudoval víc než 100 000 stránek spisu se pak rok a půl soudilo téměř denně, před soud muselo předstoupit přes tisíc svědků, předkládaly se důkazy. Rozsudek byl u Městského soudu v Praze vynesen v roce 2004 a Vrchní soud vynesl pravomocný rozsudek nad Smetkou v roce 2006, hlavní viník dostal dvanáct let. Případy ostatních manažerů zrušil a vrátil zpět, aby se došetřila míra odpovědnosti jednotlivých osob. Vrchní soud při té příležitosti konstatoval, že vedle C.S. fondů, kde došlo ke škodě přes dvě miliardy korun, je H-systém největším podvodem na lidech od roku 1990. Hájek veřejnosti zamlčel, že H-systém skončil pravomocným odsouzením, že byla přiznána škoda, peníze se vymáhaly proti obstavenému majetku. „Byla to zásluha Sdružení poškozených klientů, které si sami poškození vytvořili, že se nějaké prostředky zachránily v konkursu, že se veškerý majetek nerozkradl. Podařilo se zablokovat majetek i pachatelům ve výši přes 100 milionů korun, z toho by měli být částečně uspokojeni okradení,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz.

Jeden z manažerů se vyhýbal hlavnímu líčení několik let

Až do roku 2011 trvalo, než byli Vrchním soudem v Praze pravomocně odsouzeni zbylí tři manažeři, jeden z nich se nezúčastňoval se zdravotních důvodů hlavního líčení, vyhýbal se tomu mnoho let. „Soud ho uložil vyslechnout, pak mohl padnout rozsudek. Rozsudek byl pravomocný, přiznal poškozeným náhradu škody. Absurdní tedy je, že se amnestie vztahuje i na tento případ. Na základě mimořádného opravného prostředku nejvyššího státního zástupce, který požadoval přísnější trest, se totiž loni případ znovu otevřel, protože i Nejvyšší soud dospěl k závěru, že by se trest měl zpřísnit. Nejenže se tedy trest manažerům nezpřísní, ale odejdou úplně bez trestu a ještě budou mít čistý rejstřík,“ kritizuje dopad neuvážené amnestie právnička. Je přesvědčena, že tak skandální podvod by v této zemi neměl projít. „Ve fungujícím právním státě by to bylo naprosto nemyslitelné,“ konstatuje. Nedokáže se smířit s tím, že v některých amnestovaných kauzách bude dokonce podvodníkům vrácen nakradený majetek a že poškození nedostanou nic. „Základní pravicovou hodnotou, které vždycky Václav Klaus proklamoval, je ochrana vlastnictví. Stát je od toho, aby chránil vlastnictví lidí, kteří poctivě pracují a podnikají. Ale on je nejen nechrání, postaví se na stranu zločinců,“ kritizuje současnou realitu advokátka. Přitom případy závažné hospodářské činnosti, kterými se zabývaly soudy, byly podle ní jen špičkou ledovce. „Tohle jsou kauzy, které se podařilo dotáhnout. Spousta se nevyšetřila. Kde jsou peníze, může docházet k uplácení svědků i vyšetřovatelů,“ vysvětluje, jak je těžké tyto případy vůbec začít stíhat.

Už na začátku byla firma zralá na konkurs

V případu H-Systém dostali milost lidé už pravomocně odsouzení za spáchání miliardového podvodu. Navíc pachatelé nikdy neprojevili lítost, neomluvili se, i když byli z podvodu usvědčeni. Lidem totiž byly už na začátku zatajeny závažné skutečnosti. Představitelé H-systému vybírali peníze – celkem jednu miliardu korun - od lidí, i když pozemky, na kterých se mělo stavět, byly zastavené u Komerční banky kvůli úvěru ve výši téměř 1 miliardy korun. Tyto peníze však Smetkovy společnosti použily na jiné účely. „Ve chvíli, kdy lidi lákali, měla firma dluh jednu miliardu korun, a to pachatelé klientům zatajili. Lidé nevěděli, že firma je už v té době zralá na konkurs,“ uvádí právnička.

Nechce se smířit s tím, že spravedlnost bude poražena na hlavu. Hana Marvanová říká, že nemlčela za minulého režimu a nemůže mlčet ani teď.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …