Masakr za bílého dne. K Feriho chování se tvrdě vyjádřil děkan právnické fakulty. Jde do tuhého. Policie, paragrafy, kriminál?

27.05.2021 17:08 | Kauza

ParlamentníListy.cz na problém kolem Feriho náklonnosti k ženám upozornily jako vůbec první už v pátek 21. května, aniž naše zprávy převzala jakákoli jiná média. ParlamentníListy.cz navíc daly Ferimu abnormálně času na odpověď; téměř tři dny. Žádali jsme, aby se k jednotlivým záležitostem vyjádřil. Neučinil tak ani on, ani tiskový pracovník TOP 09 Vladan Vaněk. Nyní je situace zcela jiná a na světlo vyplouvají nové a nové skutečnosti. S dalšími přišel ve čtvrtek děkan Právnické fakulty UK Jan Kuklík.

Masakr za bílého dne. K Feriho chování se tvrdě vyjádřil děkan právnické fakulty. Jde do tuhého. Policie, paragrafy, kriminál?
Foto: Václav Fiala
Popisek: Dominik Feri na setkání v Plzni

Anketa

Myslíte, že se Dominik Feri ještě vrátí do politiky?

5%
71%
hlasovalo: 14839 lidí
Vedení fakulty podle slov Kuklíka s velkým znepokojením sleduje informace o bývalém studentovi Dominiku Ferim. „Obvinění, která byla proti němu vznesena, vnímáme jako velmi vážná, a jednání, které je mu připisováno, považujeme za zcela neakceptovatelné. Osobně, sám za sebe, ale i jménem fakulty bych rád vyjádřil podporu všem obětem takového jednání, protože je mi jasné, že není jednoduché v podobných případech vystoupit,“ upozorňuje Kuklík.

Jak už jsme informovali, vedení fakulty na náš dotaz, zdali mělo informace o Feriho atacích na ženy, odpovědělo zamítavě. Nevědělo o nich.

„V době, kdy u nás studoval, ani teď se na vedení fakulty nikdo neobrátil s podnětem v tomto smyslu, proto se žádný z orgánů fakulty tímto nezabýval. Informaci jsme zaznamenali až nyní v médiích a nemáme k dispozici další podrobnosti. Naše fakulta se samozřejmě snaží vytvářet pro všechny studenty a studentky rovné, otevřené a bezpečné prostředí, a to zcela v souladu s pozicí Univerzity Karlovy,“ sdělila ParlamentnímListům.cz její mluvčí Vlasta Tichá.

Fakulta podle děkana ovšem nemá nástroje, aby mohla sama vést vyšetřování. „Dominik Feri už navíc dostudoval, takže vůči němu fakulta nemá ani disciplinární pravomoc. Pevně však věříme, že se tomu kompetentní orgány budou věnovat a všechny případy budou pečlivě vyšetřeny,“ vybízí Kuklík.

Policie už skutečně začala konat. „Z úřední povinnosti jsme se začali zabývat informacemi, které dnes uvedly sdělovací prostředky k osobě pana poslance Dominika Feriho. V následujících dnech bude rozhodnuto o tom, která součást policie šetření provede a jaký bude případný další postup,“ informovala v úterý.

„Přestože se v médiích objevují výpovědi o tom, že o chování Dominika Feriho na fakultě všichni věděli, rád bych znovu zdůraznil, že vedení fakulty o něm nemělo žádné informace. Nikdy jsem nedostal žádný formální ani neformální podnět v tomto směru, o žádném takovém podezření jsem nevěděl,“ dodává Kuklík.

Anketa

Odvádí Hana Lipovská dobrou práci coby členka Rady ČT? (Ptáme se od 26. 5. 2021)

95%
hlasovalo: 19758 lidí
To podle jeho slov ukazuje na potřebu posílit systémové nástroje, které mají podobným problémům předcházet. Univerzita Karlova má sice jasně popsaný mechanismus, jak v podobných případech postupovat, ale chce ho rozvinout i na fakultní úrovni. „S tím také souvisí můj již dříve oznámený záměr zřídit pozici fakultního ombudsmana či ombudsmanky. Předběžně uvažuji o několika jménech lidí, kteří na fakultě požívají všeobecné autority a mohli by se této role ujmout. Zatím tedy nemohu mluvit o konkrétní osobě, ale věřím, že ji brzy budu moci představit,“ dodává děkan.

„Rád bych vyzval kohokoliv, kdo by se nacházel v podobné situaci, aby se na mě neváhal obrátit, a budu se tomu samozřejmě věnovat s maximální pozorností,“ uzavírá svůj text.

Podporu exposlanci Ferimu vyjádřilo hned několik kolegů z politiky. Jmenujme lidovce Zdechovského nebo bývalého místopředsedu Ženíška.

Není to ovšem jen Dominik Feri, kdo schytává kritiku, ale také ti, kdo se za něj v koalici SPOLU postavili a situaci údajně zlehčují a nevěří anonymním svědkyním. Jako například šlechtické křídlo TOP 09, Karel Schwarzenberg a Tomáš Czernin. Na Twitteru a v komentáři pro Seznam Zprávy se do nich pustil spolupracovník Seznamu Daniel Zeman. Poukazuje na to, že když šlo o Janka Kroupu, věřili někteří hned. Ozval se také bývalý šéf Zelených Matěj Stropnický. „Možná to takhle chodívalo na Orlíku nebo na Hluboký, když jedni byli páni a zbytek plebs,“ vzkázal „občanu Schwarzenbergovi“, když bagatelizoval chování Dominika Feriho.

Kdo také podpořil exposlance TOP 09 poté, co vyšly najevo jeho nechutné útoky na ženy?

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…