Masová demonstrace se nekonala. Lidé demonstrovali proti komunismu

17.11.2012 22:15

Masová demonstrace v Českých Budějovicích se v sobotu 17. listopadu nekonala. Na náměstí Přemysla Otakara II. přišlo několik stovek lidí, nikoli desítky tisíc, jak se očekávalo. Protest proti komunismu svolali studenti a také zástupci některých stran a uskupení. Protestují proti tomu, že Jihočeský kraj nově vede ČSSD spolu s KSČM.

Masová demonstrace se nekonala. Lidé demonstrovali proti komunismu
Foto: Radek Kraus
Popisek: Protest proti koalici KSČM a ČSSD v Jihočeském kraji

Největší protest proti radní kraje Vítězslavě Baborové za KSČM, která vede resort školství a kultury. Odpůrcům prý vadí, že 23 let od Sametové revoluce se takzvaně k moci dostávají opět komunisté.

Mítink na náměstí zahájil vůdce studentů třeboňského gymnázia a organizátor akce Dominik Hořejší, který prohlásil. "Nesouhlasíme s tím, aby se komunisté podíleli na moci nad krajem," vysvětlil jeden z důvodů, proč se dnešní shromáždění koná.“

Další se přidali s kritikou, že tolik let od pádu totality se opět mají šanci komunisté vrátit.

„Nechceme komunisty, nechceme socialismus a nechceme, aby školství vedla žena, která je členkou zločinecké organizace, která překrucovala dějiny a ničila lidské životy,“ řekl pro ParlamentniListy.cz jeden z účastníků demonstrace.

Děti křičely: Komunisti fuj

Na akci jsou ale i studenti, kteří si domu před 23 lety nepamatují, dokonce i malé děti, kteří křičeli „fuj, komunisti, fuj.“

„Přišla jsem se sem podívat, pro zajímavost. Komunisty nemám ráda, nevolila jsem jen a nikdy bych je nevolila, ale přijde mi to trapné. Těmhle protestujícím vadí, že nějaká paní komunistka vede na kraji školství a kulturu. Ale proč jim nevadí, že celý stát vedou bývalí komunisté, udavači a prospěcháři,“ řekla Jarmila Novotná, která zpovzdálí pozorovala srocení na náměstí.

K lidem promluvil i ředitel Jihočeského divadla, radní města a nově zvolený senátor Jiří Šesták (STAN). Zúčastnil se také rektor Jihočeské univerzity, někteří radní a zastupitelé města, kraje i herci Jihočeského divadla.

Objevily se i transparenty typu: „Zimolo, ty pitomče, my nechceme komanče“. Lidé vyčítají staronovému hejtmanovi, že šel do vlády s KSČM.  On sám na demonstraci nepřišel prý z pracovních důvodů.

"Soudružku" Baborovou chtějí odvolat

Sám hejtman Jiří Zimola se už v týdnu sešel se zástupci protestujících studentů. Nabídl jim možnost „spolupodílet se“ na rozhodování kraje v oblasti školství. Ti to neodmítli, ale i nadále požadují, aby hejtman odvolal „soudružku Baborovou.“

„Rozhodně se nenechám zastrašit a nebudu někoho odvolávat, jen proto, že si to někdo přeje. A ani nemůžu. Do funkce radní ji jmenovalo většině zastupitelstvo kraje, tím, že ji zvolilo. Navíc komunisté jsou demokraticky zvolenou stranou. Já slibuji, že pokud bude v budoucnu kdokoli páchat nějaké škody, či dělat problémy ve své funkci, budu to osobně řešit,“ řekl hejtman.

Vítězslava Baborová postoj protestujících nechápe a říká: „Je to hon na čarodějnice. Nenechali mne ukázat, co umím. Už dopředu mne hodili na hranici. Tohle není ani trochu demokratické, když se oni stále ohánějí demokracií. Je to jejich názor, ten respektuji, ale mrzí mne to.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …