Mazánek a kolibřík si povídají. A další a další politici mají ostudu

22.03.2012 12:01

Jak hovořil bývalý pražský primátor Pavel Bém s lobbistou Romanem Janouškem, když jednali o výběrovém řízení na ředitele krajských poboček Všeobecné zdravotní pojišťovny? Podle Mladé fronty Dnes (MfD) padaly z úst Béma věty jako „Máš to pod kontrolou, mazánku?“ Jako odpovědi se pak Janouškovi od Béma dostalo třeba i to, aby tedy zavolal Markovi Šnajdrovi anebo samotnému řediteli pojišťovny Horákovi.

Mazánek a kolibřík si povídají. A další a další politici mají ostudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bém

Bývalý pražský primátor Pavel Bém (ODS) si zřejmě chodil pro rady k lobbistovi Romanu Janouškovi a neobracel se na něj v maličkostech. Ptal se ho například na to,  koho by mohli udělat ředitelem krajské VZP.  Vyplývá to z odposlechů telefonických hovorů, které zveřejnila MF Dnes. Tyto odposlechy pravděpodobně pořídila BIS.

„Tak zavolej Markovi Šnajdrovi (náměstku ministra zdravotnictví – pozn. red.) a zavolej Horákovi (šéfovi celé VZP – pozn. red.).  V úterý je nějaká výběrová komise, a to už je hodně rozjetej vlak a brzdit ho bude strašně složitý,“ řekl prý Bém v telefonátu lobbistovi Janouškovi, když se jej tázal na to, zda má pod palcem výběrové řízení na krajské ředitele.

„Volal mi Horák. On to nějakým způsobem kočíruje,“ řekl prý Janoušek. Bém ale na to odvětil, že to naopak Horák nekočíruje vůbec. „Anebo jestli to kočíruje, tak mi to nestačil říct. Já jsem s ním minulej tejden obědval,“ tvrdí Bém.

Musíš se dohodnout se Šnajdrem

„On mi říkal, že jste byli na obědě, že se musí dohodnout s tím naším Markem (Šnajdrem). A že si ještě řekneme. Že to nesmí být nějaký Čekal, toho nemá rád. Že má nějaký tři kandidáty a že se uvidíme,“ zmiňuje dál Janoušek.

„V pondělí budou nějaká tři jména, která máš odsouhlasit, jestli pro tebe bude nějaký dobrý. Když ne, budou hledat dál,“ tvrdí do telefonu Bémovi pak  Janoušek.

O pár hodin později si oba muži volají znovu a Janoušek tehdejšímu primátorovi hlásí dobré zprávy. Prý stačí, aby Bém zaškrtl dva preferované kandidáty ze seznamu uchazečů, a jeden z nich se nakonec ředitelem VZP skutečně stane.

Celá diskuse mezi oběma se ale přitom nese ve velmi přátelském duchu, kde nechybí pojmenování „Mazánku“. Naopak Janoušek prý Bémovi říkal podle nahrávky „ty moje kotě“ , nebo „kolibříku".  Z tohoto důvodu pak dnes deník Aha! spojil oba muže jako milence. „Kmotr“ Roman Janoušek tam svého druha z pražské radnice drží za ruku. Aha! k tomu také připisuje, jak Bémovi Janoušek organizoval i cesty. „Musíš mít kartáček na zuby, ponožky, náhradní slipy,“ radil mu například v tom, jak se má vybavit na jednu cestu. Vše ostatní má prý v cíli již připraveno.

A když primátor potřeboval ledničku na víno, nepomohla mu manželka Radka, ale opět Janoušek. „Už je objednaná. Dělají ji na míru, do týdne přijde,“ hlásí do telefonu ochotný Janoušek.

Připomeňme, že VZP řadu let vydávala časopis přes společnost Ora Print. Smlouvu přitom podepsal dnešní šéf VV Radek John, který ve firmě od začátku roku 2002 do roku 2009 působil jako předseda představenstva. Johna a VV v souvislosti s touto věcí už před volbami kritizovala ČSSD. John kritiku a obvinění z tunelování veřejného majetku ale odmítl.

ABL a kmotři? Na tom prý Bárta "dělal"

Deník Aha! k tématu pak připomenulo i to, jak se nahrávky dostaly do ABL. Právě proto „véčkaři“ tolik šili do pražských kmotrů, aby od nich dostali stamilióny korun. To totiž prý tvrdí Škárka. „Spekuluje se tedy o tom, že Bárta použil nahrávky, aby s kmotry vyjednával,“ píše také Aha!.

Vraťme se ale k samotným nahrávkám tak, jak bylo dnes jejich pokračování zveřejněno v deníku MfD. Celý případ s nahrávkami má totiž podle deníku také druhou rovinu a to, že zřejmě chodil Janoušek na tajné debaty s úředníky o územním plánu či dával svolení k prodeji městského majetku.

Bém to ale v rozhovoru pro MfD téměř popírá. Navíc prý včera volal šéfovi BIS Jiřímu Langovi a nařídil mu prošetření úniku dat.

„Nemám rád špiclování. Považuji to za perverzní a zrůdné,“ tvrdí třeba Bém. Prý i on v minulosti nějaké přepisy rozhovorů četl. „A tam byly informace, které nemohly být nikdy takto vyřčeny. Byl jsem prostě konfrontován s virtuální realitou.“

Na otázku, zda četl i svoje rozhovory, pak zmiňuje, že četl řadu zpravodajských příběhů, které pak zmuchlal a hodil do koše, neboť nestály za to, aby se jimi zabýval. Prý nevěří, že se jedná o skutečné odposlechy. „Já jsem ještě nikdy autentický odposlech neslyšel.“

Bém: Pan Janoušek územnímu plánu vůbec nerozumí

O nabídce, že by ale šel do redakce MfD a poslechl si zde právě odposlechy s Janouškem, prý však bude přemýšlet. „Obecně mohu říci, že nespatřuji nic špatného na tom, když různí lidé volají politikům. Dokonce nevnímám nic špatného na tom, když se dva lidé baví a předávají si nějaké informace. Třeba i o nějakých konkrétních projektech,“ říká dále Bém.

Dále popřel, že by se kdy s Janouškem bavil o nějakém územním plánu. „Pan Janoušek územnímu plánu vůbec nerozumí. Na  druhou stranu, i když bych s ním mluvil  na téma územní plán, což já říkám, že není pravda, tak ani na tom bych nespatřoval nic špatného. To je přeci něco něco úplně normálního. Lidi se spolu baví o blbostech, o ženských, o jídle, hospodách, o práci a třeba i o územním plánu. Na tom není nic špatného. Špatné by bylo, kdyby došlo k nějakému nelegitimnímu kroku, procesní změně územního plánu a zvýhodnění pana Janouška, Ale i ten pan Janoušek má svaté právo požádat o změnu územního plánu,“ tvrdí také Bém.

MfD k tomu pak připomíná, že Janoušek v odposleších potvrzuje, že do Obecního domu, kde se bude s Bémem bavit i o územním plánu, přijde.

Bém v rozhovoru pro MfD navíc popřel, že by kdy používal šifrovací telefon. „Šifrovací telefon jsem dostal. Ale nikdy jsem ho nezapnul,“ uvádí. Na úplně poslední otázku Jaroslava Kmenty pak odvětil, ať toho nechá. „Maorská princezna? Pane redaktore, nechte toho,“ řekl k tomu, že by se kdy bavil šifrovaně, třeba o zmiňované Maorské princezně, či o kauze mrtvého koně.

Nečas: Únik musí vyšetřit šéf BIS

„Takový únik informací považuji za nesmírně závažný. Pověřil jsem pana Langa, aby vše vyšetřil. Zdůrazňuji však, že není úplně jisté, že ty odposlechy unikly přímo z BIS,“ řekl včera k tomu premiér Petr Nečas. Také naznačil, že se již vlivu Janouška na ODS zbavil.

„Říkalo se o tom leccos. Poté, co jsem se stal předsedou ODS, jsem podnikl řadu kroků, abych vliv pana Janouška eliminoval. Pokud tedy někdy nějaký měl, dnes už žádný nemá – ani v Praze, natož na celostátní úrovni,“ řekl také Nečas. Ovšem prý žádnou snahu, aby se Bém kvůli kauze vzdal i poslaneckého mandátu, už nyní vyvíjet nehodlá.

Nečas potvrdil, že na Béma byl vyvíjen dříve politický tlak, proto už dnes není primátorem a ani předsedou regionální organizace. „Ztratil postupně všechny funkce a dnes je jen řadovým poslancem,“ uzavřel tuto věc Nečas.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


 

reklama

autor: olb

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …