Mediální expert naznačil body k odhalení míry "socanského farizejství". A směřuje k nim média

04.05.2013 17:45

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně návodné pro sdělovací prostředky považuje události uplynulého týdne mediální odborník Petr Žantovský. Doporučuje jim věnovat se tomu, pro koho je výhodné prodlužování vazby Davidu Rathovi, jak postupuje Ministerstvo obrany vůči svědkovi v kauze letounů CASA a nepustit ze zřetele nic, co se ještě bude dít kolem sKaret.

Mediální expert naznačil body k odhalení míry "socanského farizejství". A směřuje k nim média
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Příliš ani nepřekvapilo, že v úterý rozhodl středočeský krajský soud o tom, že poslanec a bývalý hejtman David Rath zůstane nadále ve vazební věznici. Soud se údajně obává, že by mohl utéct. Podle obžaloby si David Rath vzal úplatky v hodnotě 16 milionů korun za to, že zmanipuloval zakázku na opravu buštěhradského zámku a zasahoval do soutěží na nákup zdravotnického vybavení pro středočeské nemocnice.

„To je rozhodnutí z řady důvodů podivné. Ne snad že by David Rath byl andílek a jeho činy byly za dvacet let v politice bez poskvrny. Ale prodlužování jeho pobytu ve vazbě nelze chápat jinak než jako politickou vendetu. Těžko říci, komu se tímto krokem chce soudce zavděčit, ale fakt je, že pro strany koalice to není rozhodnutí, které by jim v důsledku prospělo,“ říká pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Petr Žantovský.

Prodlužování Rathovy vazby je prospěšné už jen leda tak pro ČSSD

I když se Rathův případ rozjel právě podle politických not, kdy bylo nutné přesměrovat veřejný zájem z koaličních tahanic a lapsů, v nichž se potáceli příslušníci všech koaličních stran bez rozdílu, dnes už je jeho prodlužování prospěšné tak leda pro ČSSD. „Může na něm před voliči demonstrovat svoji zásadovost a doufat, že si voliči už nevzpomenou, jak ještě před rokem a kousek celý Lidový dům klečel Rathovi u nohou. Média by se měla věnovat právě tomuto aspektu Rathovy kauzy, protože znamenitě vypovídá o míře socanského farizejství,“ poukazuje Petr Žantovský.

Také druhá médiím doporučovaná aktualita je tak trochu justiční. Obvodní soud pro Prahu 9 zprostil obžaloby bývalého armádního pilota Karla Daňhela obviněného ze zneužití nezletilé dívky. Ta coby hlavní svědkyně již dříve policistům přiznala, že si pohlavní styk vymyslela. Daňhel je svědkem v kauze letounů CASA a tvrdí, že za jeho obviněním stojí Vojenské zpravodajství, které ho podle něj již několik let sleduje.

Ministerstvo obrany i státní zástupce ignorují přiznání údajně poškozené dívky

Daňhel jako expert na vojenskou techniku na generálním štábu zpracovával posudky k nákupu letounů CASA. Podle něj na nákup tlačili politici a úředníci Ministerstva obrany. Nákup letounů pro českou armádu byl pode policie předražený o více než 650 milionů korun. Protikorupční policie kvůli tomu obvinila z porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou (TOP 09).

„Soudkyně Denisa Durdíková uvedla, že nenašla důkaz, který by jej usvědčoval ze zneužití dívky. Rozhodnutí není pravomocné, státní zástupce se na místě odvolal. Pikantní je, že jak on, tak šéfka komunikačního odboru Ministerstva obrany naprosto ignorují přiznání údajně poškozené dívky, že si ono zneužití vymyslela. Mluvčí Mira Třebická má dokonce potřebu explicitně sdělovat, že 'Vojenské zpravodajství se osobou Karla Daňhela začalo zabývat v jiné souvislosti, než v kauze CASA',“ podivuje se Petr Žantovský.

Je namístě, aby se Vojenské zpravodajství křivě obviněnému omluvilo

Podle něj jako by tím rovnou řekla, že jde o pomstu za Daňhelovo svědectví právě v této kauze, a tedy o další politickou objednávku. „Pokud tomu totiž tak není, bylo by namístě, aby se Vojenské zpravodajství křivě obviněnému vojákovi omluvilo. A na novinářích je, aby to od něj požadovali. Pokud tak nečiní, vstupují do role spoluviníků justičních chyb. Tuší to vůbec? Mají aspoň špetku právního vědomí? Nebo si jen užívají domnělou a velice svůdnou moc, kterou jim dává mikrofon či diktafon a možnost vypouštět do veřejného prostoru vlastně cokoli se jim namane?“ ptá se mediální odborník.

A pro lidi od pera má ještě důležitější výzvu. „Na co by novináři v příštích dnech neměli zapomínat především, je ptát se každou minutu ministra financí, ministryně práce a sociálních věcí, jejího předchůdce ve funkci, jakož i dalších aktérů truchlivé kauzy sKaret, která z rozhodnutí vlády patrně vskutku skončí: Kdo to zaplatí?“ nabízí Petr Žantovský médiím téma, na něž se budou snažit mnozí politici co nejrychleji zapomenout.

Jasná souvislost mezi kšeftem a ochotou politické strany ho přihrát

„Nemusíte být politický expert, abyste neviděl jasnou souvislost mezi mnohamilionovým kšeftem pro jednu soukromou banku a ochotou nejméně jedné vládní strany tento kšeft přihrát bez ohledu na to, zda jeho předmět – ona proklínaná sKarta – je vůbec k něčemu. Zejména když všichni zainteresovaní, od příjemců dávek po pracovníky příslušných úřadů říkají opak,“ konstatuje mediální odborník.

„Zopakujme si tu nápovědu pro novináře: Kdopak asi zaplatí to, co mimosoudně nebo přes arbitráž z České republiky vyrazí dotčená bankovní instituce za odstoupení od lukrativní smlouvy? V civilizovaných zemích odcházejí ministři a dokonce padají vlády i kvůli menším podezřením či proviněním. Jenomže tam zřejmě znají slovo politická etika,“ poznamenává Petr Žantovský.

Novináři by neměli zapomínat ptát se na sKartu

A pro příslušníky sedmé velmoci má závěrem jedno varování. „Pokud se naši novináři nebudou ptát dostatečně často a důrazně na uvedenou věc, upadnou v oprávněné podezření, že v tom 'jedou' také a že pro ně je pro změnu prázdným slovem novinářská etika. Nechme se tedy překvapit,“ dodává pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Petr Žantovský.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …