Milenec Kočí a zadlužený Škárka ve sklípku. Tím Bárta bojuje u soudu

05.03.2012 9:48

AKTUALIZUJEME Dnes v půl deváté začal soud s předsedou poslanců VV Vítem Bártou kvůli obvinění z uplácení, a s nezařazeným poslancem Jaroslavem Škárkou kvůli přijetí úplatku. Bárta se o víkendu spolu s manželkou Kateřinou Klasnovou odebral do luxusního hotelu v Mariánských Lázních. Mezitím v Praze neznámý muž pomaloval dům, ve kterém Bárta bydlí. „ABL je gestapo,“ napsal sprejer podle bulvárního deníku Blesk.

Milenec Kočí a zadlužený Škárka ve sklípku. Tím Bárta bojuje u soudu
Foto: Ladislav Škarda
Popisek: Vít Bárta u soudu

Hlavní líčení Obvodního soudu pro Prahu 5 v kauze, v níž je šéf poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta obviněný, že svým spolustraníkům předával peníze v obálkách, aby si u nich zajistil loajalitu, začalo v půl deváté. Podle nejčerstvějších informací ze soudní síně má předstoupit i Tomáš Vacka, který prý měl poměr s Kristýnou Kočí a požádal soudce, aby ho vyslechl.   

Ten uvedl, že jeho žádost zváží podle toho, co řekne poslankyně Kočí. Právník Jaroslava Škárky požádal na úvod jednání o přestávky na kouření pro klienta, který je silný kuřák. Právník Víta Bárta zase protestoval proti tomu, aby byla Kristýna Kočí vedena jako účastník řízení, protože si nedokáže představit, jak by mohla být poškozena jednáním Víta Bárty. Její újma podle jeho slov je způsobena jen jejím vlastním chováním.

Před soud předstoupil na úvod obžalovaný Vít Bárta. Začal tím, že se cítí nevinen. Záhy mluví o restrukturalizaci vládní koalice a krocích, které k tomu vedly a následně začíná mluvit o Škárkovi a jeho politických postojích.

Ten měl na výjezdním zasedání klubu ve vinném sklípku pravicovější názor na důchodovou reformu než zbytek klubu. Tento spor se snažil urovnat ministr Josef Dobeš. Nakonec na ideové konferenci  byl posléze klubem přehlasován.

Huml půjčku nakonec nechtěl, Škárka si o ni řekl sám

Škárka prý nadbíhal ODS a TOP 09. Když Bárta hovořil o výběrovém řízení na krajské ředitele Silnic a dálníc, líčil sám sebe jako neúplatného člověka, který odmítal jednak politické tlaky, jednak tlak lobbisty Romana Jurečka.

V půl desáté se Bárta rozhovořil o půjčce pro Stanislava Humla, který potřeboval peníze, a tak mu Bárta nabídl pomoc. Huml se pak několikrát sešel s poradcem Tomášem Jirsou a nakonec couvl. Škárka si řekl o peníze, podle něj půjčku, 17. března přímo u něj na ministerstvu dopravy. „Právo na to napsalo, že Škárka chce opustit VV. Byli jsme z toho nervózní,“ vypověděl Bárta.

Kočí pohrozila, že půjčku může interpretovat jako úplatek

Peníze Škárkovi předal v úterý 29. března po jednání K9 a již 30. března bylo v Respektu, že existuje nějaká nahrávka, ale Škárka se později dušoval na schůzce v restauraci, že nic o penězích neřekl. Bárta se se Škárkou měl sejít, když přiletěl z Kazachstánu, ke schůzce nedošlo, ale z Respektu bylo už jasné, kdo vynáší informace z VV.

Kočí pak byla s kuklou na hlavě někým odvedena na tajnou schůzku, to bylo v pondělí ráno. Druhý den byla schůzka poslaneckého klubu a během ní jednali Bárta a Kočí mezi čtyřma očima. Křičeli na sebe, až je přišel uklidňovat předseda VV Radek John. Bárta se tehdejší šéfky klubu zeptal, jestli tu půjčku nechce interpretovat tak, jak se psalo v Respektu. „I tak by se to dalo mediálně interpretovat,“ odpověděla podle Bárty Kočí.

Poprask vzbudila zpráva o schůzce s Drobilem

„Od Kočí vše věděla o problémech i o schůzce další poslankyně VV Lenka Andrýsová a žádala ji, aby vše řekla na poslaneckém klubu. Ta to ale odmítla. Zatímco Kočí tvrdila, že měla s Bártou ustavičně spory, Bárta ve výpovědi mluvil jen o jednom. A to když v televizi odmítla hovořit k závěrům finanční komise i VV, a to i k důchodové reformě," hlásí ze soudní síně reportérka ParlamentníListy.cz. 

V Blesku mezitím vyšla informace o schůzce Kočí s místopředsedou ODS Pavlem Drobilem. Ve VV se pak o tom hovořilo víc než o pracovních kiksech Kočí. „Kočí lže, když říká, že jsem jí dal úplatek. Snažila se mě zdiskreditovat pořizováním nahrávek, dokonce dala trestní oznámení až jako poslední,“ uvedl ve své výpovědi Bárta.

Začíná se ptát soudce

Po hodině a čtvrt skončil Bárta s monologem. Začíná se ptát soudce Šott. Chce vědět, jaké měl vztahy se Škárkou. „Vypili jsme spolu něco dobrého vína,“ líčil Bárta. S Kočí si tykal od ledna 2009. „Zval jsem ji na své narozeniny, na Ples v opeře. Nikdy jsem s ní ale nebyl v žádné dramatické fatální hádce.“

Soudce chce vědět, jak přesně zněla nabídka poslancům, že jim Bárta v případě potřeby půjčí peníze. „Poslanci si stěžovali, že mají méně než před vstupem do politiky. Tak jsem jim řekl, že jsem k dispozici a nabídl jim půjčku. Humlovi jsem pomáhal i pracovně, Škárkovi v minulosti našel externí práci jako přivýdělek. Jednoznačně jsem jim nabízel půjčku. Kočí si o peníze řekla ve sněmovně. Má motivace? Věcmi veřejnými jsem doslova žil,“ vysvětlil Bárta.

Úroky nechtěl, protože není lichvář

Ale soudci Šottovi se jeho verze o půjčce viditelně nezdá. Vždyť platy poslanců jsou dané zákonem. A pokud jim Bárta nabízel dorovnání, pak si je vlastně nepřímo kupoval. „Postupoval jsem zcela transparentně, nijak jsem to netajil,“ hájil se Bárta. Dnes považuje za fatální, že ty peníze dával v hotovosti. „Úroky jsem od nich nežádal, nejsem lichvář. Rozdal jsem na těch půjčkách přes milion,“ doplnil Bárta.

Soudce se ptá na nahrávky, kterých byla postupně loni na jaře plná média. „Já sám jsem si nikdy nikoho nenahrál,“ dušoval se Bárta, který záznamy připisuje Kristýně Kočí. Po téměř dvou a půl hodinách výslech Bárty končí. Následuje pauza na Škárkovu cigaretu, přestávku si znovu vyžádal jeho advokát.

Bárta tvrdí, že svým kolegům půjčoval

Bárta se podle policie snažil uplatit své tehdejší spolustraníky Škárku a Kristýnu Kočí. Předseda poslanců VV dal podle výpovědí svých bývalých spolustraníků poslankyni Kočí půl milionu korun, ve Škárkově případě šlo o 170 tisíc korun. Škárka pak údajně část peněz použil. Počátkem loňského dubna řekl, že od září 2010 dostával měsíčně 55 tisíc korun za loajalitu. Škárka a Kočí byli následně ze strany vyloučeni.

Bárta od počátku tvrdí, že je nevinen. Svým kolegům prý peníze pouze půjčil. Sněmovna však na konci loňského srpna rozhodla, že jeho i Škárku vydá k trestnímu stíhání. Policejní žádost o vydání Bárty zkritizoval již dříve jeho advokát Oldřich Choděra. Sněmovna podle něho nerozhodovala na základě úplných a objektivních podkladů. Také Škárka tvrdí, že se trestného činu nedopustil. Uvedl, že policisty sám upozornil na to, že jednu bankovku rozměnil.

Šéf poslanců VV nabíral sílu v Mariánských Lázních

Bárta se o víkendu snažil přijít na jiné myšlenky a spolu s manželkou Kateřinou Klasnovou se odebral do luxusního hotelu v Mariánských Lázních. Mezitím v Praze neznámý muž pomaloval dům, ve kterém Bárta bydlí. „ABL je gestapo,“ napsal sprejer podle bulvárního deníku Blesk.

„Bydleli ve čtyřhvězdičkovém wellness hotelu. Potkávali jsme je na kolonádě,“ řekli Blesku lidé z Mariánských Lázní. Bárta po návratu do Prahy k nápisu, který souvisí s jeho bývalou bezpečnostní agenturou, nic neřekl.

Škárka věří ve svou nevinu

Stejně jako Bárta čelí obžalobě i jeho bývalý spolustraník Škárka.„Nechci předjímat rozhodnutí soudu, ale pořád věřím v to, že budu osvobozen. Věřím i v to, že soud proběhne objektivně a že tam nebudou žádné tlaky z vnějšku,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Škárka.

„Rozdíl mezi námi je v tom, že já jdu k soudu pouze za přečin, kdežto pan Bárta za zločin. Já jsem svým způsobem schopen, pokud to soud vyhodnotí jako mé nesprávné chování, přijmout určitý díl odpovědnosti. Nicméně jsem přesvědčen, že jsem žádný přečin nespáchal, ale samozřejmě to bude na posouzení soudu,“ dodal Škárka.

Pojistka se může obrátit proti Kočí

Klíčovým dokumentem pro rozhodování soudu se může stát materiál, na který před časem upozornil deník Insider. Jde o tři stránky s názvem Smlouva o advokátní úschově, kterou uzavřela poslankyně a hlavní svědkyně proti Bártovi Kristýna Kočí s advokátkou Věrou Chandryckou.

Bylo to poté, co Kočí od Víta Bárty převzala obálku s půl milionem korun. Jak sama Kočí tvrdí, chtěla se smlouvou pojistit proti tomu, aby ji někdo nemohl nařknout, že si peníze chtěla nechat. Ale to se přesně stalo a vzhledem ke znění smlouvy to dnes naznačuje Bártův advokát.

Ve smlouvě o úschově figuruje i poslančina asistentka

„Když čteme smlouvu, není v ní půl milion od Bárty označen jako úplatek. Veden je jako půl milion určený na to, aby Kočí vylepšovala image VV a Víta Bárty. To se však dá logicky vysvětlit tím, že advokát nesmí vzít do úschovy úplatek, takže Kočí nemohla tuto částku takto pojmenovat,“ napsal deník Insider. Pochybnosti ale přináší fakt, že smlouva není uzavřena jen mezi Kočí a advokátkou Chandryckou. Figuruje v ní i poslanecká asistentka Alena Maršálková.

Samotný dokument o úschově pak odkazuje na další smlouvu o dílo, kterou obě ženy mezi sebou údajně uzavřely. Oním „dílem“ jsou podle smlouvy „odborné znalosti“, kterými má Maršálková pomocí Kočí vylepšovat obraz strany. A použít se na to má právě půl milion od Bárty. Konstrukce Smlouvy o úschově tedy podle Insideru umožňuje i výklad, že si Kočí připravila půdu pro verzi, kdyby nakonec policii žádný úplatek neoznámila: peníze by si mohla legálně ponechat.

Zprávu rozšiřujeme

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …