Miliardy na čističku jsou pryč, primátor prý dělá mrtvého brouka

24.02.2012 20:28

Přestavba čističky odpadních vod je pro Prahu už roky velké téma. Zatím ale diskuze o ní nepřinesla žádný výsledek. Právě to vadí v současnosti opoziční pražské ČSSD. TOPkař František Laudát ale soudí, že sociální demokracie je "solidně cynická". Vysvětlení, proč se koalice tématu vyhýbá, je prý jasné.

Miliardy na čističku jsou pryč, primátor prý dělá mrtvého brouka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda, primátor hlavního města Prahy

Téma financování přestavby a rozíření Ústřední čistírny  odpadních vod patří k metropolitním evergreenům. Ač kvůli tomu, že hlavní město neplní stanovené limity hrozí i evropské sankce nebo navýšení cen vodného a stočného, ani nová koalice ODS a TOP 09 se nijak do řešení palčivého problému nehrne.

A to i přesto, že opoziční ČSSD se už prý několikrát pokusila diskuzi o přestavbě čističky odpadních vod vyvolat. Vadí jí zejména to, že Praha kvůli tomu, že Evropská komise v půli února zamítla žádost o dotaci na přestavbu a nebude tak možné ji realizovat dle původního plánu. Praha totiž kvůli zamítnutí žádosti o dotace přišla o miliardy. Přesto se diskuzi vyhýbá.

"Je zřejmé, že Rada hlavního města Prahy se snaží vyhnout debatě o čističce, protože nemá odpověď na to, jak bude dál postupovat," stěžuje si šéf Klubu zastupitelů za ČSSD Petr Dolínek.

ČSSD? Solidní cynismus, míní TOPkař

Podle poslance Františka Laudáta (TOP 09), který problematiku čističky dlouhodobě sleduje, ale ČSSD rozhodně nemá, co říkat. "V minulém desetiletí ČSSD mlčela, ať byla v koalici či opozici. Je to solidní cynismus," řekl ParlamentnímListům.cz v reakci na kritiku sociálních demokratů. Sám prý hovořil se členy pražské Rady, a tak zná důvod, proč se o čističce v současnosti nedebatuje.

Hlas z Bruselu rozhodne

"Čeká se na definitivní stanovisko Bruselu, s debatami se čeká do té doby, diskutují se alternativní řešení," vysvětlil redakci Laudát. V případě, že Česko totiž nebude dodržovat stanovené limity, hrozí mu právě od EU sankce. Sice až v roce 2016, už nyní je ale nutné přestavbu čističky, která se táhne celá léta, minimálně začít řešit.

Ticho a jen ticho. Už měsíce

Lhůta děsí i občanskodemokratického zastupitele Rudolfa Blažka (ODS). "V současnosti nevím, v jaké fázi ta věc je, je to problém, o němž se ví, vím, že se za poradenství platily velké peníze. Na klubu se o čističce nemluvilo řadu měsíců, na příštím setkání se na to určitě budu ptát přímo pana primátora," řekl ParlamentnímListům.cz občanský demokrat. 

ČSSD zůstává nad postupem, či spíše nepostupem vedení Prahy rozum stát. Bývalý náměstek primátora a současný opoziční zastupitel Karel Březina si nedokáže vysvětlit, proč Rada neustále zamítá snahy opozice o diskuzi. "I včera (ve čtvrtek 23.2., pozn. red.) jsme chtěli zařadit bod k čističce. Bohužel koalice toto odmítá. Budeme i nadále požadovat projednání tohoto bodu a zároveň budeme požadovat po radě představu řešení," řekl ParlamentnímListům.cz Březina.

Pražané mají právo na pravdu

O přestavbě čističky se hovoří už řadu let. Je totiž třeba zajistit snížení emisí na úroveň stanovenou jak českými, tak evropskými směrnicemi. Sociální demokracie po sociální demokracii žádá, aby jí předložila všechny analýzy, které byly v záležitosti Ústřední čistírny odpadních vod ze strany Magistrátu hlavního města Prahy zadány.

Zároveň bude po primátorovi požadovat, aby zveřejnil veškeré náklady na tyto analýzy a studie. „Pražané by měli vědět, kolik všechny přípravy na získání evropských prostředků stály. Koalice by tyto informace měla poskytnout, podobně jak to učinili starostové jiných obcí,“ uvedl ve svém prohlášení sociálnědemokratický radní Dolínek. O aktuální reakci k tématu čističky požádaly ParlamentníListy.cz i primátora Bohuslava Svobodu. Dosud ji však neobdržely.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…