Milion chvilek! Ladislav Větvička po ,,koronaakci" proti vládě. Naštvaný a má co říct

22.07.2020 12:04

„Prasárna!“ Způsob rozhodování o omezeních, která dopadla v pátek na Moravskoslezský kraj, dopálil i několikanásobného blogera roku, známého cestovatele a publicistu Ladislava Větvičku. Sám pak přihlížel i pondělní demonstraci v Ostravě. Ta ho ale moc nenadchla: „Přišli lidé, kterých se to dotklo, ale ti už podruhé nepřijdou. Požadavky organizátorů jsou politické a to opravdu lidi z Moravskoslezského kraje v tomto okamžiku nezajímá,“ uvedl. V kraji přibývají další iniciativy, které se bouří proti zákazům. Zástupci kultury chystají žalobu na Krajskou hygienickou stanici, starostové poslali otevřený dopis ministrovi.

Milion chvilek! Ladislav Větvička po ,,koronaakci" proti vládě. Naštvaný a má co říct
Foto: Daniela Černá
Popisek: Demonstrace v Ostravě

 „Z minuty na minutu zakázali v Moravskoslezském kraji aktivity. To je prasárna,“ zhodnotil pro ParlamentníListy.cz několikanásobný bloger roku Ladislav Větvička, který má k pátečnímu rozhodnutí o omezeních v regionu své výhrady.

Anketa

Jak hodnotit Ludvíka Svobodu coby osobnost českých dějin?

96%
hlasovalo: 22633 lidí

Samotný průběh protestu v Ostravě byl pro něj ale zklamáním: „Přišli lidé, kterých se to dotklo, ale ti už podruhé nepřijdou. To byla demonstrace Milionu chvilek. Amatérská, neprofesionální, požadavky organizátorů jsou politické a to opravdu lidi z Moravskoslezského kraje v tomto okamžiku nezajímá. Ovšem, odstoupení neschopného ministra zdravotnictví by mělo být ve slušném státě samozřejmostí, ale lidem jde o odvolání nesmyslných opatření. Vláda se chvástala chytrýma karanténama a nakonec neumí nic jiného, než zase plošně zakázat aktivity. Lidé chtějí okamžité odvolání buzeračních opatření. To organizátoři ani nezmínili. Na jejich demonstraci bych já už nešel. Nemám důvod poslouchat prázdné řeči,“ poznamenal Ladislav Větvička.

Anketa

Líbí se vám finální podoba ,,záchranného plánu" EU za 750 miliard euro?

4%
96%
hlasovalo: 9204 lidí

Na demonstraci vystoupili organizátoři, lidé z kulturní sféry i horníci. Všechny naštval jak způsob rozhodování, tak dopady na region.

„Jsem člověk, který pracuje v kultuře a podniká v gastronomii. Jsem jeden z těch, kterého páteční chaotické kroky této vlády uvrhující Moravskoslezský kraj do společenské izolace a ekonomické nestability hluboce znepokojily a životně devastují,“ uvedl například jeden z organizátorů demonstrace Přemysl Bureš. Protest, který se odehrál na Masarykově náměstí, podle něj nebyl zpochybňováním bezpečnostních rizik, ale vyjádřením odporu proti aroganci „neschopné, zlovolné, oligarchické vládnoucí garnitury.“ „Proto voláme po přijetí odpovědnosti všech osob, které se na tomto nezpochybnitelném fiasku podílely s ministrem zdravotnictví v čele,“ uvedl před zaplněným náměstím. a Dav skandoval: Demisi!

Iniciativa sepsala výzvu. Žádají nejen demisi vlády

Pořadatelé z iniciativy Ostrava nemlčí sepsali také výzvu, kde konstatují, že mimořádné opatření Krajské hygienické stanice v Ostravě v souvislosti s šířením nemoci Covid-19 se stalo poslední kapkou, která je přiměla vyjít do ulic a veřejně vyslovit nesouhlas. „Nikoli s tím, že vláda a jí podřízené orgány má ambice řešit situaci kolem šíření koronaviru (nejen) v našem kraji, ale s tím, jak zmatečně, chaoticky a hlavně opožděně informuje své občany,“ píší.

Anketa

Je dobře, aby právo na obranu se zbraní v ruce bylo zahrnuto do Ústavy ČR?

96%
4%
hlasovalo: 15468 lidí

Výzva má šest bodů. V nich konstatují, že situace na Karvinsku byla dlouhodobě podceněna a nekomunikována.

„Kvůli tomu vznikl v našem kraji informační chaos, který vyvolal vlny zbytečně rozjitřených obav a strachu, ale zároveň bohorovného klidu. Odpovědnost zde jednoznačně nese Ministerstvo zdravotnictví v čele s ministrem Adamem Vojtěchem. Jako první bod našich protestů tedy žádáme jeho okamžité odstoupení.“ K okamžité demisi vyzývají i celou vládu. Hejtman Vondrák by měl podle iniciativy Ostrava nemlčí zaujmout jasné stanovisko, které se nebude skrývat za žádné politické kličkování a jednoznačně pojmenuje odpovědné osoby.

„Uvědomujeme si závažnost situace s nemocí covid-19, ovšem právě v těchto dnech přetekla i míra loajality. Vláda a všechny složky státu zde překročily pomyslnou hranici základních lidských práv a svobod, když pod pláštíkem boje proti zákeřné nemoci omezují občany na jejich právech a nesmyslně a nepředvídatelně mění podmínky nejen svobodného podnikání, ale také trhu práce.“ „Jinak řečeno: Ostrava a Ostravsko se tak opět stranou zapomenutým místem, kde není potřeba investovat, starat se, snažit se, protože je to oblast odsouzená k zániku. To nesmíme nikdy připustit,“ napsali ve výzvě. 

Další iniciativa podává žalobu, starostové se bouří

V Ostravě se bouří i iniciativa Kultura v Moravskoslezském kraji, kterou vytvořili organizátoři kulturních akcí, umělci či dodavatelé služeb. Iniciativa žádá zrušení omezení, která Krajská hygienická stanice vydala v pátek, a určení způsobu, jak lze do budoucna opatření vyhlašovat. „Žaloba bude směřována na vydavatele opatření, což je krajská hygienická stanice. A je to z toho důvodu, jakým to opatření vzniklo a co způsobilo všem kulturním pořadatelům," řekla ředitelka festivalu Meat Design Karolína Skórková novinářům.

V otevřeném dopise žádají starostové Bruntálska a Opavska ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a hygieniky o přehodnocení plošných protiepidemických opatření. Dopis podepsalo 64 starostů včetně opavského primátora Tomáše Navrátila.

V Moravskoslezském kraji musí lidé nosit roušky v hromadné dopravě a ve veřejných vnitřních prostorách. Omezeny jsou návštěvy v nemocnicích a v domovech seniorů, provoz restaurací a barů, hromadné akce i působení takzvaných pendlerů.

Počet potvrzených případů nemoci covid-19 v Česku stoupl v úterý o 212, nejvíc od 28. června. Počet aktuálně nemocných poprvé od začátku epidemie přesáhl 5000, je jich 5046. „V Moravskoslezském kraji přibylo od úterní aktualizace dat 50 potvrzených případů nákazy koronavirem. Je to méně než o den dříve. Celkem už se od počátku pandemie nakazilo 4132 lidí. Vyplývá to z grafů chytré karantény, jež ráno zveřejnil hejtman Ivo Vondrák,“ uvedl server iRozhlas.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: dan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …