Ministr Chalupa přivezl na sever Moravy příslib na další kotlíkové dotace

10.02.2012 9:49

Kotlíková dotace pro občany Moravskoslezského kraje byl podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy velmi správný krok a bude se v něm pokračovat. Zaznělo to na tiskové konferenci v Bohumíně po skončení jednání pracovní skupiny pro řešení nevhodné situace z hlediska kvality ovzduší kraje. Ministr Chalupa je jejím předsedou.

Ministr Chalupa přivezl na sever Moravy příslib na další kotlíkové dotace
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa

Zároveň přiznal, že ovzduší v kraji je v letošním roce opět horší než loni. Dokazují to naměřené hodnoty a jejich porovnání s loňskou zimou.

"Myslím, že datum jednání byl dobře vybraný, protože jsme dnes měli přes 300 mikrogramů polétavého prachu na metr krychlový," řekl starosta Bohumína a senátor za ČSSD Petr Vícha.

I proto je podle ministra zapotřebí v dotacích dále pokračovat a slíbil za ministerstvo životního prostředí dalších 100 milionů korun na podobnou akci. Prvních 40 milionů by mohlo do kraje přijít už v průběhu letošního roku s tím, že na dotacích pro ekologické kotle se musí stejnou měrou podílet i kraj. A to už tak jednoduché nebude.

Kraj musí peníze na dotace hledat

Náměstek hejtmana Miroslav Novák přiznal, že kraj zatím sto milionů na další kotlíkovou dotaci nemá a čeká na vyhodnocení pilotního programu první dotace, kterou vyhlásil 1. února. Tu musel zastavit už tři hodiny po vyhlášení, protože se o dotaci 60 tisíc na jeden ekologický kotel přihlásilo přes 500 žadatelů z celého Moravskoslezského kraje. Přitom dotace ve výši celkových 40 milionů korun bude stačit jen pro 333 žadatelů.

"V této chvíli bychom mohli poskytnout jenom 40 milionů na další podobnou akci, na zbytek musíme hledat zdroje," uvedl Novák. Uvedl však, že uvažují i o dotacích na kotle na biomasu, které jsou dvakrát dražší než ekologické kotle na pevná paliva.

Ministr Chalupa na tiskové konferenci přislíbil na zlepšení ovzduší Moravskoslezského kraje ještě dalších 8,5 miliard v rámci tří výzev, které se budou vyhlašovat v průběhu letošního roku. Na dalším jednání pracovní skupiny v dubnu se chce zabývat také možností nákupu čističek vzduchu do mateřských a základních škol na severu Moravy.

První ministr, který za námi jezdí a chce něco řešit

Podle senátora Víchy je Chalupa prvním ministrem, který má snahu životní prostředí v Moravskoslezském kraji skutečně řešit. "Všichni víme, že ovzduší v tomto kraji se nezlepší ze dne na den, pokud nezafouká vítr. Ale je nezbytné, abychom přesto, že je to dlouhodobý proces, činili opatření krůček po krůčku. Chtěl bych poděkovat panu ministrovi a jeho týmu za to, že se tady takto pravidelně scházíme," řekl Vícha. Ocenil také snahu Chalupy jednat s polským ministrem životního prostředí a připravit mezinárodní projektu na snižování emisí na obou stranách hranice.

Program ministra Chalupy na severní Moravě poté pokračoval v centru Ostravy, kde na happeningu odstartoval kampaň pod názvem: Dýcháme to, čím topíme. Jejím cílem je motivovat všechny občany k dodržování pravidel spalování nebo přechodu na ekologičtější způsob vytápění.

"Konečně se kolem topení v rodinných domech něco děje. Stačí vyjít někam na kopec a podívat se, které komíny čoudí… Někteří lidé si totiž vůbec neuvědomují, že když topí nějakým svinstvem, dýchají to také, nejenom jejich sousedi," řekla pro ParlamentníListy.cz Marie Kusá. Přiznala, že se alespoň o víkendech snaží vyjíždět do hor, aby nemusela dýchat smog.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …