Mladý konzervativec: Vondra je škůdce ODS. Měl dávno odstoupit

04.03.2012 13:57

ROZHOVOR Josef Kaštil je předsedou Regionálního klubu Mladých konzervativců v Olomouci a členem ODS. Je mu 26 let a studuje na Univerzitě Palackého. Pro ParlamentníListy.cz hovořil mimo jiné o korupci, slabinách ODS i tom, jaký je Petr Nečas premiér a zda by neměl někdo ze současných ministrů odstoupit.

Mladý konzervativec: Vondra je škůdce ODS. Měl dávno odstoupit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

 


Co pro vás znamená být členem mladých konzervativců?

Primárně to, že se člověk cítí být součástí nějaké komunity. Ještě předtím, než jsem se stal jejich členem, tak jsem působil v jednotlivých dětských samosprávách. V rámci těchto struktur mě začalo bavit zajímat se o veřejný život. A co mi přináší být mezi mladými konzervativci? Jsou to určitě zkušenosti, znalosti nejenom toho typu, že člověk přijde a vyslechne si třeba europoslance nebo primátora při nějaké diskusi, kterou pořádáme, ale jsou to i ty zkušenosti právě s pořádáním těch akcí.

Jaký je cíl mladých konzervativců a o co usilujete na Olomoucku?

Cílem mladých konzervativců je zprostředkovávat informace a posouvat pravicové smýšlení dál do společnosti. A prostředkem k tomu bývají různé přednášky s politiky z pravicových stran anebo s různými pravicově smýšlejícími experty.

Máte zálusk na vrcholovou politiku?

Nikdy jsem neměl nijak velké ambice. Nikdy jsem neplánoval. Dva roky zpátky se mi nepovedlo uspět v komunálních volbách do zastupitelstva v Olomouci, ale věřím, že za další dva roky se mi to už povede. Budu rád, když budu mít možnost pracovat a fungovat v rámci zastupitelstva města Olomouce. Nepřemýšlím teď o něčem vyšším, ať už je to kraj nebo Poslanecká sněmovna či Senát. Tam už je to potom zase omezené věkově, ale momentálně nemám dostatek zkušeností na to, abych mohl vykonávat takovéto funkce. Do budoucna se uvidí. Nevylučuji to.

Jak vnímáte současné dění na české politické scéně?

Jako člen ODS chci propagovat některé její myšlenky a věřím tomu, co se deklarovalo před volbami. Ale pak je člověku smutno ve chvíli, kdy se těm lidem snaží něco vštípit, věří tomu a nahoře se potom zjistí, že jsou nějaké kauzy, kde utíkají miliony a miliardy. A vykládejme potom a přesvědčujme lidi, že mají šetřit. To je na tom to nejhorší. České republice bude ještě hodně dlouho trvat, než se dostane tam, kde jsou západní země.

Je vůbec reálné vymýtit korupci?

Vymýtit určitě ne. Ať se podíváme na USA, na Francii na Německo, tak korupce není vymýcená nikde. Je to jen o tom snažit se nastavit právní podmínky a nastavit nezávislost soudů, státních zástupců, policie a snažit se korupci alespoň na minimum snížit.

A nepodporuje právě pravice korupci tím, že klade důraz na individualismus a soukromé vlastnictví?

To si nemyslím. Já bych to viděl právě naopak. Podle mě spíš levicové smýšlení podporuje korupci, protože levicové smýšlení je o tom, aby stát měl možnost zasahovat do některých věcí a hodně toho vlastnil, zatímco to pravicové smýšlení, respektive moje smýšlení, je o omezení možností rozhodování státu na minimum, aby stát rozhodoval pouze tam , kde je to nezbytně nutné. Pravicové myšlení podle mě směřuje spíš k odbourání korupce. Jde to vidět třeba na zakázkách. Když jsou veřejné zakázky a podíváme se na jejich cenu, tak je ta cena neúměrně vysoká. A když se podíváme, jak třeba staví někteří soukromníci, tak zjistíme, že mohou mít stejnou stavbu a ve stejné kvalitě daleko levnější anebo za stejné peníze daleko kvalitnější.

Nečasova vláda se zavázala, že bude bojovat proti korupci. Několik jejich ministrů však právě kvůli korupčním skandálům odstoupilo. Není to paradox? Co o tom soudíte?

Je to paradox. Na jednu stranu jsem rád, že když už se o někom začne mluvit, že je podezřelý z korupce, tak odstoupí. Mrzí mě to ale u Alexandra Vondry. Ten měl odstoupit už dávno. Občanské demokratické straně to, že je stále na Ministerstvu obrany, škodí.

Kde vidíte slabiny ODS, ať už strukturální či programové?

Mám pocit, že se v ODS ne zrovna mění tváře. Na jednu stranu to nemusí být úplné negativum, ba naopak, když je to tvář, která je nezkažená, která není pošpiněná některými kauzami, může stranu někam posunout. Myslím si, že by ODS prospělo, kdyby se obměnila. Je špatné, když třeba do kraje kandidují už třeba čtvrté nebo páté volby ti samí. Nejdřív jako primátor, pak do zastupitelstva, pak na třikrát za sebou na hejtmana. Další slabinou ODS je také to, že se snaží přizpůsobovat co nejširšímu spektru voličů a tím se stává populističtější.

Je Petr Nečas dobrým předsedou ODS, nebo byste na jeho místě raději viděl někoho jiného?

Petr Nečas není špatným předsedou. Je to podle mě člověk na správném místě. Ne úplně se mi líbí ten přístup co se týče výměny ministrů, což bylo do jisté míry vnímáno jako upevňování jeho pozice před kongresem. Když ale toto pominu, tak mu nemám co vytýkat.

Premiér České republiky má strašně obtížnou pozici v současném volebním systému. Musíme si být vědomi toho, že to, co česká vláda dělá, kam to směřuje Petr Nečas, je výsledek mnoha kompromisů. Už byl obrovský problém na začátku vůbec sestavit koalici.

Jaký je váš názor na reformy prováděné současnou vládou?

Podporuji utahování opasků co se týče zadlužování státu. Naše republika nemá nějak extra daleko od výsledků zadlužování, kterého jsme svědky v Řecku, Portugalsku nebo Itálii. A nechci si ani klást otázku, jak to může vypadat za nějakých pět šest let u nás, když by se neprovedly nějaké reformy. Politici ale málokdy dokážou dělat skutečné reformy. Je to zase o tom populismu a člověk už vidí, že zase za čtyři roky budou nové volby. A kdo se obětuje jako obětní beránek, aby přišel s tvrdými reformami, když ví, že ho to bude stát možnost obhájit za čtyři roky možnost pokračovat v reformách dál?

Jaký je váš postoj k přímé volbě prezidenta a kdo by měl být podle vás příštím prezidentem a proč?

Líbí se mi systém přímé volby, ale v našem stávajícím systému je to úplně zbytečné. Proč prezidentovi dávat legitimitu od lidu, když v rámci té legitimity nebude mít odpovídající pravomoci? Mezi mé favority patří Evžen Tošenovský, Miloš Zeman i politicky neutrální Jan Fischer. Největší šanci má ale podle mě Fischer.

Co říkáte na kauzu olomouckého řidiče autobusu Romana Smetany, který počmáral předvolební reklamy ODS, za což si má odsedět 100 dní vězení s tím, že rozsudek vynesla manželka Ivana Langera?

Nechtěl dělat veřejně prospěšné práce, takže soud pak musel rozhodnout o nepodmíněném trestu. Přestože to byla manželka Ivana Langera, tak si sama musí říct, jestli je schopná soudit některé kauzy nestranně. Pokud je to dobrá soudkyně, tak se od toho dokáže oprostit. Pokud by šlo o vraždu nebo škodu ve výši několika milionů, tak bych doporučoval, aby případ přenechala jiné soudkyni, ale v tomto případě, jestliže sama říká, že postupovala nestranně, tak si myslím, že to není nic proti ničemu a že rozhodla správně.

Přesto se tento člověk stal jakýmsi symbolem vzdoru. Lidé zakládají různé spolky na jeho podporu, některé politické strany jako Dělnická strana sociální spravedlnosti či KDU-ČSL požádaly prezidenta o milost pro Romana Smetanu…

To už je s tím většinou spojeno. Když někdo udělá něco proti politikovi nebo proti politice obecně, protože když se řekne slovo politik, většinou se to myslí hanlivě. Člověk si většinou pod politiky a politikou nepředstaví nic příjemného a pozitivního. A jakmile někdo bojuje proti něčemu negativnímu, tak chápu, proč ho podporují. Je to dáno tím, že politika je brána spíš negativně.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …