Mocný Jurečko z ODS pohovořil o Vítu Bártovi

15.05.2012 4:36

TOP 09 nechce s ODS sestavovat kandidátky do Senátu. Bojí se prý regionálního klientelismu ODSky. Tomu se vysmál i Vít Bárta. Jen se podívejte, jak krásně spolupracují s ódéesáckým Romanem Jurečkem z Plzně, řekl pro ParlamentníListy.cz. A reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Je to lež! Rezolutně to redakci řekl Roman Jurečko.

Mocný Jurečko z ODS pohovořil o Vítu Bártovi
Foto: tan
Popisek: Vlivný občanský demokrat Roman Jurečko

„Nejsme přesvědčeni o tom, zda v regionálních organizacích ODS převládají ideje nad klientelistickými podnikatelskými zájmy. Tyto pochybnosti nám nedovolují o takové nabídce vážně jednat,“ odpověděla TOPka na nabídku ODS sestavit tu a tam společnou kandidátku do Senátu.

„Já to celé ze stany TOP 09 a potažmo pana místopředsedy strany Mirka Kalouska považuji jen za mediální hru,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Vít Bárta. „Na Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) došlo ke změně vedení a Pavel Dobeš (ministr dopravy a odpadlík z Věcí veřejných) zde svěřil výběrové řízení na nového šéfa dvěma členům správní rady SŽDC. A jedním z nich je jakýsi Roman Jurečko. A druhým je shodou okolností pan Adolf Jílek, senátor a člen předsednictva TOP 09,“ konstatoval Bárta.

Podle Bárty tak obě strany k sobě mají blízko, pokud jde o to, jak "lumpačit".

Lež. Doložím to zápisem

„Je to lež,“ odpověděl na dotaz ParlamentníchListů.cz Jurečko, plzeňský podnikatel a restauratér, který je členem výkonné rady ODS a bývá některými médii označován za západočeského kmotra.

„Mně žádné výběrové řízení nikdo nesvěřil. Výběrové řízení z více než dvaceti uchazečů měl na starosti předseda správní rady SŽDC Adolf Jílek. Uchazeči prošli nějakým sítem a celá správní rada, tedy všech sedm lidí, jsme vybírali z finálních šesti kandidátů,“ popsal Jurečko, jak probíhal výběr šéfa firmy, která vykázala zisk přes dvě miliardy korun.

„Takže tvrzení pana Bárty, že ministr Dobeš svěřil výběrové řízení na šéfa SŽDC dvěma členům, mně a panu Jílkovi, je jasná lež,“ konstatoval Jurečko. Dodal, že ve středu na jednání správní rady o tom nechá udělat zápis, kterým doloží, že jeho vliv na výběr, jak ho popsal Bárta, je nesmysl.

Bárta chtěl, abych pomáhal Škárkovi

Podle Jurečka jsou ostatně všechna Bártova vyjádření vůči jeho osobě zavádějící. V té souvislosti připomněl Bártovo tvrzení, že „zrádce“ Věcí veřejných Jaroslav Škárka je v jakémsi Jurečkově vleku.

„Když se mě ptal u soudu (kauza úplatků Víta Bárty a Jaroslava Škárky – pozn. redakce), jestli jsem sháněl v Plzni byt panu Škárkovi, tak jsem z toho byl divej, protože pan Bárta to byl, kdo mě se Škárkou seznámil. Říkal, jak by byl šťastný v rámci našeho přátelství a koaličních vztahů, kdybych panu Škárkovi pomohl. To byla jeho slova, ne moje. Já jsem pana Škárku do té doby neznal,“ řekl podnikatel a politik ParlamentnímListům.cz.

Jeho lidi nevydrželi Bártův tlak

Jurečko tak odmítá informace šířené Věcmi veřejnými, že Škárka je napojen na plzeňské kmotry ODS, mezi něž má právě Jurečko patřit. A krom jiného ve spolupráci s nimi měl podle některých Véčkařů připravovat Škárka rozvrat ve straně.

A proč se tedy Vít Bárta vůči plzeňskému politikovi a podnikateli tak vymezuje? „Chcete to vědět? Protože pana Škárku sem (do Plzně) Bárta dosadil jako kohokoliv ze své ABL a Věcí veřejných. A ti lidé musí plnit jeho úkoly. To jsou jeho lidi. I pan Dobeš byl jeho. I paní Peake byla jeho,“ tvrdí Jurečko.

A tito lidé zřejmě nevydrželi tlak, který byl na ně vyvíjen za to, že dostali od Bárty funkce. „Každý musí vědět, za co mu stojí být v politice a dostávat nějaké funkce,“ dodal Jurečko.

Proč po mně jde? Vylévá si vztek

„A mně to rozhodně nestojí za to, abych se nechal ovládat panem Bártou. Buď tím, že mě fízluje, nebo mi říká, že mi pomůže fízlovat někoho jiného," glosoval Jurečko, jak podle něho Véčka fungují. „Kdybych já panu Bártovi skočil na jeho vějičky a sem do regionu díky Věcem veřejným zavedl jeho fízlování, jako tomu bylo třeba na Praze jedna a na Praze jedenáct, tak bych měl možná plnou tašku věcí na někoho. Ale po tom netoužím,“ dodal s tím, že žádnou konkrétní nabídku na špiclování sice nedostal, ale na druhou stranu nic jiného od Véček nezažil a tedy ani neočekává.

„A jelikož jsem se vzepřel,“ dodal. „A vzepřely se tady i Věci veřejné a hlavně se vzepřel jeho bývalý předseda a šéf Věcí veřejných Škárka, tak teď si Bárta směrem ke mně vylévá vztek, že mu nevyšel jeho projekt.“

Počkal, až tam nebudu, a vyrazil do boje

„Já jsem mu ty lidi nevybíral, já jsem ty lidi neznal a neznal jsem ani pana Bártu. A ani jsem po tom netoužil. Já jsem v Plzni žil čtyřicet pět let bez něj,“ říká Roman Jurečko lakonicky. „A on svůj neúspěch obrací na spoustu jiných lidí, že se mu to rozpadá. Já neříkám, že politika je bezva věc a že v ní všechno platí, ale není to snad jenom špína,“ míní Jurečko.

„Představte si, že úterý před tím, než Bárta oznámil svojí kandidaturu na hejtmana Plzeňského kraje, jsme měli regionální sněm, kde byla navolena celá kandidátka ODS. Kdyby pan Bárta byl opravdu politik, tak by před tím úterým řekl: Jdu si to do Plzně rozdat a ukázat Jurečkovi, jak se má dělat politika. A pak by mohl následující neděli v Otázkách Václava Moravce jako frajer říct: Jurečko se mě lekl, proto nekandiduje,“ myslí si politik.

„Já totiž na té kandidátce nikde nejsem,“ dodává. „Ani na prvním, ani na osmadvacátém místě. A pan Bárta si počká, až je ta kandidátka jasná a pak řekne, že si to jde se mnou vyřídit? Jak, když nekandiduju?"

Vědět to, kandidoval jsem

"Kdybych byl byl na té kandidátce, tak chápu, že o mně řekne, kmotr, lotr a já nevím, co. Ale jak já se mu mám postavit, když na kandidátce nejsem. A můžu vám říct, že kdybych věděl, co má pan Bárta v plánu, tak bych o kandidatuře velmi silně uvažoval,“ podotkl s tím, že mu vadí, o něm Bárta nemluví jinak než jako o kmotrovi. „Moc dobře ví, že jsem místopředseda regionálního i oblastního sdružení ODS. Já o něm taky neříkám, že je guru."

To, že Bárta kandiduje na hejtmana Plzeňského kraje, navíc Jurečko nechápe. „Vždyť k němu vůbec nemá vztah. Upřímně, vy tomu rozumíte? Myslím si, kdyby tady měl alespoň babičku. Nebo kdyby měl chmelnice a měl tak vztah k našemu pivu. Nebo kdyby vyrobil turbínu třeba ve Škodovce, ale takhle?"

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …