Mohla to být klidná debata, jenže přišel Aleš Hušák, kterého nikdo nezval. Sednul si do první řady a bylo veselo

27.09.2016 12:01

REPORTÁŽ Vybraní kandidáti do Senátu za Prahu 6 se v pondělí večer sešli v Galerii Masarykovy koleje, kde pod taktovkou Patrika Eichlera z Masarykovy demokratické akademie probrali řadu domácích i zahraničních témat. Debatu zpestřil Aleš Hušák, který, ač nebyl pozván, usedl mezi diváky a při první příležitosti dal najevo nelibost s nastalou situací. „Toto setkání svolala organizace, kterou já nazývám blouznivci našich hor a která má ve svém čele člověka, který v Brně přihlížel tomu, jak se tam určitým způsobem trápí malé děti,“ omlátil Eichlerovi o hlavu.

Mohla to být klidná debata, jenže přišel Aleš Hušák, kterého nikdo nezval. Sednul si do první řady a bylo veselo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Aleš Hušák

Výběr diskutujících Eichler odůvodnil tím, že byli pozváni všichni kandidáti parlamentních stran zastoupených buď v horní nebo dolní komoře Parlamentu ČR – proto, aby pořadatelé udrželi debatu strukturovanou a kandidátů se nesešlo příliš. „Můžeme o tom vést polemiku, ale to rozhodnutí je naše. Jako organizátoři si myslím, že máme právo zvolit klíč, kdo bude v debatě vystupovat,“ zdůraznil Eichler směrem k Hušákovi.

Vedle Hušáka, který nedostal pozvání k debatě a byl nucen usednout mezi diváky, pozvání debatovat přijali Václav Bělohradský (ČSSD+SZ), Vlastimil Harapes (ANO), Pavel Franěk (KSČM), Jaroslav Dvořák (SPO) a Bedřich Danda (SsČR), který kvůli dopravní nehodě dorazil zhruba o půl hodiny později. Oproti tomu Vlastimil Harapes se hned zkraje omluvil, že odejde zhruba po půl hodině, protože má domluveno natáčení předvolební kampaně.

Na úvod dostal každý z hostů pár minut na představení toho, proč kandiduje a co nabízí občanům. Jako první si mikrofon vzal Václav Bělohradský, který se ve své řeči zaměřil na vztah mezi občanskou společností a politickým prostředím. Dle jeho názoru je situace skutečně špatná, jak dokládá vyposlechnutý rozhovor mezi dvěma mladými lidmi, na něž narazil při vycházení z hospody. „Demokracie je blbost, zvolíme si své zastupitele, a pak je nenávidíme,“ povídali si. Bělohradský by chtěl přispět k nápravě, neboť soudí, že potřebujeme větší soudržnost mezi občany a politikou. Už jenom kvůli tomu, že Česko je úspěšná společnost.

Anketa

Která koaliční strana odvádí ve vládě nejlepší práci?

2%
29%
hlasovalo: 7479 lidí

Jaroslav Dvořák si úvodní větu své zahajovací řeči musel zopakovat na výzvu kohosi z davu, kdo ho neslyšel. Následně vysvětlil, že za své priority v kandidatuře považuje obranu identity České republiky a změnu fungování Senátu.

Dle svých vlastních slov není Dvořák příznivcem politického romantismu. Myslí si, že je čas na reálnou politiku a uvědomění si toho, čemu v zahraniční oblasti čelíme. „Kupříkladu válečné zákony přijímané Spolkovou republikou Německo, budování společné armády Francie a Německa, nezničitelnost jakési organizace s názvem Islámský stát a podobně,“ vypočítal kandidát za SPO.

Změna Senátu, kterou Dvořák navrhuje, spočívá ve změně obsazení. Dvořák navrhuje, aby místo lidí, kteří Senát berou jako domov za výsluhy a nerozumí ani principům hry, usedli v Senátu zástupci krajských samospráv, zaměstnanců a zaměstnavatelů s vázaným mandátem. Poté by se v horní komoře Parlamentu ČR dle jeho názoru skutečně odehrával střet štěpných linií přítomných v Česku. 

Kandidát komunistů Pavel Franěk vyzdvihl své komunální (zastupitel Prahy 17) a úřednické zkušenosti, které by z něho měly dělat vhodného adepta na senátorský post. Franěk se prakticky celý svůj profesní život věnuje oblasti zahraničního obchodu a cestovního ruchu, více než deset let pracoval na ministerstvu pro místní rozvoj, kde se mezitím vystřídalo jednadvacet ministrů.

V Senátu by se chtěl soustředit na sociální otázky, jako je prosazení důstojné výše minimální mzdy a důchodu. „Nemyslím si, že by důchodci měli chodit do Slávie, ale mají plné právo žít důstojně,“ uvedl Franěk.

„Byl jsem požádán přes kulturu,“ vymezil oblast své případné působnosti v Senátu baletní mistr Vlastimil Harapes, který horní komoru Parlamentu ČR chápe jako radu starších a zkušenějších lidí z řady profesí. Vedle kultury Harapes také cílí na sociální oblast, zvláště péči o seniory. 

Kandidát soukromníků podnikatel Bedřich Danda spatřuje slabinu Senátu v nedostatečné prezentaci činnosti komory, což pak vede k tomu, že Senát je v očích občanů dost podceňovaný. „Udělá se tam celá řada dobrých věcí, ale málo se o tom mluví,“ míní Danda, jehož dominantou by byla v Senátu doprava.

Harapese ukecal Stropnický, ne Babiš

Po stručném úvodním představení kandidátů se mikrofonu ujal moderátor diskuze, který se jal blíže zpovídat Vlastimila Harapese, který měl za několik málo okamžiků opustit sál. Eichler se kandidáta hnutí ANO ptal kupříkladu na jeho názor na navýšení důchodu o 300 korun, které prosazuje sociálnědemokratická ministryně Michaela Marksová.

„Jsem pro zvyšování, což je taky pro mě, že jo, jako důchodce,“ reagoval Harapes a rozesmál posluchače. Následně však přiznal, že problematice moc nerozumí, nicméně věří, že ministr financí Andrej Babiš jistě ví, co může jako správce státní kasy slíbit, a co nikoliv. Podobně to má Harapes nastavené v otázce minimální mzdy. „Každému bych přál co nejvíce. Je ale těžké stanovit konkrétní sumu – měla by však být důstojná k životu,“ myslí si.  

Jako někdejší baletní mistr by rovněž přivítal, aby baletky a baleťáci měli nárok kvůli náročnosti svého povolání na předčasný důchod. V komunistických dobách to tak bylo, nicméně po sametové revoluci přišel utrum. Harapes poukazuje, že na Slovensku před několika lety předčasný důchod pro baleťáky a baletky znovu zavedli, a tak by se chtěl zasadit, aby k témuž došlo i u nás.

Harapes musel čelit i konfrontaci, které ho vystavil spoludiskutér Dvořák. „Jak dlouho vás pan Babiš přemlouval?“ přilétlo kandidátovi hnutí ANO. Harapes uvedl, že si s Babišem akorát dvakrát podal ruce, ke kandidatuře ho prý vyzval ministr obrany Martin Stropnický a jeho žena Veronika Žilková.

Příležitost položit otázku využil i Aleš Hušák. „V Aktuálně.cz jste na kameru řekl, že chcete být nezávislým senátorem. Je to pravda?“ zeptal se Harapese, který přitakal, že to pravda skutečně je. Podle Hušáka tedy Harapes nemá co dělat na diskuzi. „Pokud zastupujete politickou stranu, pak čestně přiznejte, že tu nemáte co dělat – když chcete být nezávislý, nemůžete tady sedět za tím stolem,“ nadhodil Hušák. U Harapese však nepochodil. Kandidát za ANO míní, že je důležitější objektivnost člověka spíše než to, jestli kandiduje za hnutí či politickou stranu.

Tak je ta tripartita k něčemu?

Další diskuze již pokračovala bez Harapese, který odešel natáčet předvolební klip, jak bylo výše avizováno. Řeč se vedla na téma minimální mzdy a výše důchodu.

Podle Václava Bělohradského v Česku dlouhodobě minimální mzdy rostou a měly by růst i nadále – po domluvě mezi vládou, odbory a zaměstnanci v tripartitě. Bedřich Danda považuje minimální mzdu za politickou hru. Jako podnikatel má problém zejména s tím, že existují platové třídy, které mu diktují, kolik má zaměstnanci dát peněz. Rovněž mu vadí, že na minimální mzdu se vážou jiné dávky, které se z ní vypočítávají.

Jaroslav Dvořák zdůraznil, že minimální mzda je nastavena na hranici chudoby, což považuje za obrovskou ostudu. Naštěstí je však prý trh deformován výší minimální mzdy tak, že nikdo za ni nepracuje, protože by se zkrátka neuživil.

Na rozdíl do Václava Bělohradského si Danda nemyslí, že tripartita je k něčemu dobrá. „Je zbytečná, protože se tam dohadují představitelé ČSSD s kamarády odboráři. Prostě to tak je,“ objasnil Dvořák svůj názor za přizvukování Bedřicha Dandy.

„A když byla vláda Petra Nečase a odbory nechodily na jednání, protože říkaly, že se tam s nimi nikdo nebaví, a tím pádem to nemá smysl. To platilo taky, že se sociální demokraté domluvili s odboráři, nebo by za pravicové vlády tripartita existovat mohla?“ namítl Eichler, čímž dle Dvořáka dal jasný důkaz tomu, že jeho nápad na změnu obsazení Senátu má smysl.

Bedřichu Dandovi to nedalo, aby si také nevzal slovo. Jako člen tripartity prý může potvrdit Dvořákova slova. „V současné době, sociální demokracie poslouchá odbory, natvrdo. Předseda odborů Středula, který je velmi výřečný, si prosazuje věci, které se následně odhlasují na tripartitě – po dohodě s velkými kluky ze svazu průmyslu,“ prohlásil Danda.

Podle moderátora dohoda svazu průmyslu s odbory a vládou de facto znamená, že tripartita funguje. „Ano,“ byl nucen uznat Danda. „Ale jak pro koho,“ vložil se do debaty Dvořák, podle něhož nemusí být uzavřená dohoda správně pro občany.

„Taky jsem kdysi chodil do tripartity a nemůžu souhlasit s tím, že tripartita koliduje s představami ostatních,“ vložil se do debaty Franěk. Zároveň prý také není pravda, že nikdo nepobírá minimální mzdu. Když ležel v nemocnici v Motole, zjistil, že pomocný personál pobírá ještě nižší plat, než je výše minimální mzdy. Franěk toto považuje za tristní. „Za jedenáct a půl tisíce se dá jen živořit.  A to jsou důchody často ještě nižší,“ zdůraznil.

Česko vs. Německo a sociální dumping

Moderátor diskuze posléze otočil kormidlo debaty do mezinárodních vod – ke směrnici EU o vysílání pracovníků, která předpokládá stejnou mzdu za stejnou práci v unijních státech.

Danda v této souvislosti poukázal na to, že dopravci obtěžují západní trh našimi cenami a oni si ho brání. Proto vymysleli, že jakýkoliv pracovník začne pracovat na území Německa, musí dostávat 8,5 euro naa hodinu. U české firmy toto opatření prý ale nelze dodržet. „To je sociální dumping, který tady probíhá,“ nelíbí se kandidátovi Soukromníků.

„Takže když sem přijede bulharský podnikatel a bude tam zaměstnávat za bulharskou mzdu, je to v pořádku?“ navázal Eichler. Podle Dandy je jedno, kolik bude bulharský podnikatel vyplácet. „Ať si mu vyplácí, co chce. To je jeho problém,“ myslí si.

„Český dopravce má kvalitu srovnatelnou s tím německým, zatímco bulharský dopravce tu kvalitu nemá, o to jde. Tlak na cenu je vyvíjen dumpingovou cenou,“ reagoval Dvořák. Podle Bělohradského je sociální dumping cestou do pekel, neboť prý brzdí produktivitu práce. Náš dopravce by dle něho neměl pracovat za polovinu toho, co jeho německý kolega. To však dle Dvořáka může vést k tomu, že se vylidní pohraničí, protože si Češi raději založí živnost v Německu.

Franěk upozornil, že rozdíl v cenách mezi Českem a Německem není nový jev. Sám se ním prý ve své kariéře setkal. V dohledné době nicméně dle jeho názoru nebude problém řešitelný. „Je třeba vytvořit podmínky pro postupné navyšování platů,“ má za to Franěk.

Česko jako německý ekonomický protektorát

Následně se debata stočila k členství České republiky v EU. „Česká republika má pouze dvě alternativy – buď bude členem EU, nebo německým ekonomickým protektorátem. Žádnou šanci na ekonomickou nezávislost nemá,“ soudí Václav Bělohradský.

Bedřich Danda si pomohl příběhem ze života. „V roce 2003 jsme byli v Trentu na podnikatelské konferenci a Italové nám říkali, že musí ochránit svůj pracovní trh, protože když tam přijedou tisíce Čechů, připraví je o místa. Já jsem jim s humorem říkal, pánové, uklidněte se, kdo by sem jezdil. My máme problém dojíždět do práce 100 km – z Ústí do Prahy, natož tisíc. Oni tomu nevěřili. Ale ukázalo se, že jsme měli pravdu,“ vyprávěl kandidát Soukromníků. „Na Evropu mám názor ten, že není jiné řešení než být v EU. Je to výhodné, i když to má chyby. Po 25 letech komunismu si nemůžeme hrát na Švýcarsko,“ dodal.

Nemyslím si, že by zahraniční politika VB byla tak stupidní, že by nevěděla, proč podporovat odchod Velké Británie z EU,“ ujal se slova Dvořák s tím, že Brexit jasně ukázal, že EU neplní to, co plnit měla, tedy být rovná pro všechny. On sám se staví proti vystoupení Česka z EU, ale byl by pro reformu Unie. Líbí se mu snaha Visegrádské čtyřky vytvořit jakousi unii v Unii, což vnímá jako úsilí středoevropských zemí být rovnocenným soupeřem velkých hráčů.

Franěk podotkl, že dílčí závislost na Německu nemusí být špatná, protože německá ekonomika je evropským tahounem. „Ale na druhou je třeba vytvořit předpoklad pro další spolupráci, třeba ve V4,“ uvedl komunistický adept na senátorské křeslo.

Doprava – téma pro celou Prahu

V debatě došlo i na ožehavé téma Prahy 6 – dopravu. Podle Václava Bělohradského nelze hovořit o specifických problémech městské části. Dle jeho názoru je doprava problém celé Prahy. „Praha 6 na tom není tak špatně, aby se její problémy musely řešit v Senátu, má své zastupitelstvo, které se angažuje, je činné a funguje,“ prohlásil Bělohradský, čímž si vysloužil nesouhlasné broukání a posléze i smích publika. „To, že nedokážou najít řešení, neznamená, že nefungují dobře,“ snažil se vysvětlit.

Slova kandidáta za zelené a ČSSD rozezlila Jaroslava Dvořáka. „Není možné se domnívat, že když uzavřete Blanku, roztočí se vám kulaťák, to je nesmysl. Reprezentace městské části tím pouze kryje průser, který má s modrými parkovacími zónami, které totálně zpackalo,“ zahlásil do mikrofonu. Dle jeho názoru je chybou, že není postaven okruh v Suchdole. „Můžeme jen spekulovat, proč premiér Sobotka ustoupil tlaku Bruselu a vyměnil stavbu okruhu kolem Prahy za jinou dálnici na Moravě,“ nadhodil Dvořák.

Bělohradský na jeho slova původně nechtěl reagovat, pak však prohlásil: „Máte takové zastupitele, jaké jste si zvolili. Všichni chtějí subsidiaritu a pak si stěžují, že tu subsidiaritu mají.“ Dvořák vyslovil námitky za Hušákova pokřikování „všechno blokuje Praha 6“. V tu chvíli vstoupil do debaty rozčilený mladý muž z publika, který Hušáka vyzval, aby neskákal do diskutujícím do řeči. „Může mluvit, když je kandidát do Senátu,“ zastával se Hušáka Bělohradský. Emoce nakonec zkrotil moderátor Eichler, který odkázal na následnou diskuzi, v níž dostanou prostor i diváci.

„Ten, kdo maloval příjezd do Blanky, toho bych tam nechal denně jezdit, aby si to vychutnal,“ čílil se Bedřich Danda, když se konečně dostal k mikrofonu. Za stejný nesmysl považuje Danda i modré parkovací zóny, mnohem lepším řešením by dle jeho názoru byly podzemní garáže. „Mraky lidí přijíždí z okolních aglomerací Prahy a nemají auto kde odstavit. Odstavit auto mají totiž problém i Pražáci. Dřív jsem měl cedulku a parkoviště před barákem, to je všechno těžká historie,“ povzdechl si.

Galapředstavení Aleše Hušáka

Poté již dostali prostor pro své otázky diváci, kterých se sešlo zhruba osmdesát. Jako první se ujal slova postarší pán. „Metropolitní plán se asi zpozdí. Co dělat pro to, aby dopravní infrastrukturu neblokovala individua, která nechtějí nic postavit?“ otázal se kandidátů do Senátu. Jaroslav Dvořák divákovi vysvětlil, že na minulém zastupitelstvu se dozvěděl, že metropolitní územní plán není a nebude.

Následně si vzal slovo Aleš Hušák. „Děkuju za to, že můžu konečně poznat své ctihodné spolukandidáty. Zítra se naštěstí uvidíme tam, kde se nebrání diskuzi,“ odkázal na úterní debatu v režii Echa24. Následně poukázal na jednu z knih Václava Bělohradského, v níž se dočetl, že je nutné zapalovat ohníčky, zvát k nim lidi a nechat je vyměňovat si informace.

„Toto setkání svolala organizace, kterou já nazývám blouznivci našich hor a která má ve svém čele člověka, který v Brně přihlížel tomu, jak se tam určitým způsobem trápí malé děti. Ale na to dokážu zapomenout. Na co nedokážu zapomenout, je to, jakým způsobem tahle organizace levičáckého typu vylučuje jakékoliv lidi z diskuze,“ vytmavil Hušák Eichlerovi nepozvání do debaty.

Zároveň nicméně uznal, že mu organizátoři umožnili reklamu, a jal se vysvětlovat svůj program. „Pevně doufám, že v USA vyhraje Donald Trump. Započne pochod normálních lidí, kteří se zbaví globalizace, která, vy levičáci, je právě tou příčinou, že v USA je 60 milionů na sociálních dávkách,“ spustil Hušák. „Doufám, že započne pochod, že zvítězí normální lidi, zapálíme ohníčky a já vás z té debaty u ohníčku vylučovat nebudu,“ dodal.

„Pevně věřím, že na zítřejší salon Echa byl pozván pan Danda, Dvořák či pan Solis jako další kandidát do Senátu. Samozřejmě, pokud náhodou nebyli pozváni, snad i oni zítra dostanou prostor k vyjádření,“ sarkatisticky odvětil Eichler. „Ověřeno, pozván jsem nebyl,“ zahlásil Dvořák. „Tak pravděpodobně existuje další salon, kde se cenzuruje debata,“ podotkl Eichler.

Jedna z dalších tazatelek nasměrovala debatu k sociálnímu bydlení a problematice potratů. Všichni debatující se shodli na tom, že omezovat potraty by v Česku byla chyba. Co se týče sociálního bydlení, tam panovala shoda na tom, že by rozhodně mělo být podporováno, ale zároveň kontrolováno, aby nemohlo být zneužíváno.

„Každá žena si musí uvědomit, když vstupuje do mileneckého vztahu, co si může dovolit, a co ne. My máme na Praze 17 samoživitelek asi 150, přihlásí se do sociálního bytu, zaplatí dva tři nájmy a tím končí. Pak se jí tam přistěhuje druh a my jí nemůžeme vyhodit, ubytovna nepřipadá v úvahu,“ poukázal na možný problém Franěk. 

Na závěr si vzal slovo rozezlený občan, kterému bytostně vadí, že v bytech v Řepích bydlí migranti. „Tam jsou nájmy 5000, kolik si představujete, že v sociálním bytu může být nájem? Migranti se sem pořád hrnou. Vy chcete stavět nový byty a přitom nám sem proudí migranti z východu. Pronajímatelé se odstěhují a my nevíme, kdo tam vlastně žije,“ obrátil se na diskutéry. Podle Fraňka nelze tuto problematiku ošetřit. „Majitelem bytu je někdo, kdo se odstěhujete na chatu a byt pronajme. Nelze s tím nic dělat,“ nepotěšil tazatele.

Bedřich Danda sice nemá informace o tom, že by sociální byty byly obsazeny přistěhovalci. Ale ví, že jsou zneužívány samoživitelkami, které ve skutečnosti samoživitelkami nejsou, neboť se k nim po čase přistěhuje do sociálního bytu druh, který si vydělává. „Když je na tom někdo špatně, poskytněme mu byt. Pak se ale také musí někdo postarat o kontrolu,“ konstatoval Danda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Štěchová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …