Moje vnučka už umí anglicky, Sobotka ne, řekl lidem Andrej Babiš. Chlap s 5 dětmi mi nevzal práci za 30 tisíc, radši žil z dávek, nadával. Dále Jágr, EU, lidovci...

20.06.2017 9:24

REPORTÁŽ „Česká politika je samá špína a podrazy, kdyby takovým způsobem vedl někdo svoji firmu, jakým se nyní řídí stát, tak určitě rychle zkrachuje,“ použil svoji tradiční rétoriku předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který v pondělí 19. června navštívil v rámci své předvolební kampaně Moravskoslezský kraj. Jeho první kroky vedly do obří strojírenské firmy Brano Group a. s. v Brance u Opavy. „Na ministerstvech to jsou samé chlebíčky, řezané květiny a nesmyslné zahraniční cesty, každý si tam dělá, co chce. A takové řízení v rámci mikromanagementu, které umožňuje pro vedoucího mít o všem přehled, jim vůbec nic neříká,“ nechal se slyšet nedávný ministr financí při setkání se stovkami zaměstnanců zmíněného strojírenského podniku.

Moje vnučka už umí anglicky, Sobotka ne, řekl lidem Andrej Babiš. Chlap s 5 dětmi mi nevzal práci za 30 tisíc, radši žil z dávek, nadával. Dále Jágr, EU, lidovci...
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš navštívíl Moravskoslezský kraj

Andrej Babiš umí svoji kampaň skvěle prodat. Na tom se shodne řada českých politologů a analytiků. Jednak ji dělá, podle jejich slov, nepřetržitě a stylizování se do role ukřivděného, kterému v té „zlé politice“ všichni ubližují a kam on přišel jen jako zachránce národa, na veřejnost stále hodně zabírá. A právě v tomto duchu se také vedla návštěva předsedy hnutí ANO v Moravskoslezském kraji. Tu začal Babiš v úspěšné strojírenské firmě Brano Group a. s., kde je většinovým majitelem Pavel Juříček, předseda opavského sdružení hnutí ANO. Dále pak ještě absolvoval otevření nové pobočky firmy Hagemann v Opavě a přesunul se i do nedalekého Krnova v bruntálském okrese, kde navštívil kromě dalších známých firem, jako je třeba Kofola, velkou regionální nemocnici v Krnově, jež je řízena Krajským úřadem v Ostravě.

Už při svém prvním vystoupení ve firmě Brano si ale jeden z nejpopulárnějších českých politiků nebral zrovna servitky a nejvíce to od něj schytával premiér Bohuslav Sobotka. Jeho vystoupení na dalších místech kraje pak měla podobný charakter „Stokrát opakovaná lež se stává pravdou a já jsem stále cílem různých útoků. Tak je to s těmi kauzami Čapí hnízdo a ohledně nákupu dluhopisů. Přitom jsem jen udělal to, co řada jiných podnikatelů. Když Kalousek, který nedokázal sehnat peníze, uzákonil nákupy vlastních dluhopisů, tak jsem si je začal pořizovat jako dalších 250 podnikatelů, a to ještě v době, kdy jsem ještě nebyl ve špičkové politice. Když to Sobotkovi tak hrozně vadilo, proč je tedy hned nezdanil, jak se stal premiérem? Jenže to nikomu nevysvětlíte, je to pořád dokola. Já jsem chtěl jít se Sobotkou do televize a utkat se tam s ním v debatě – jak to bylo vlastně s těmi černými dušemi v ČSSD v roce 1996, nebo proč nakonec prodal Bakalovi OKD. On ale nechtěl, přímo do očí mi nikdy nic nevytýkal. To byly samé vzkazy přes média či jiné lidi. Je to snad jediný evropský premiér, který neumí anglicky; a to už zvládá i moje vnučka. Ten člověk nikdy nepostavil ani psí boudu,“ tvrdil bývalý ministr financí.

Anketa

Vadí vám, že ČT nasazuje v létě starší české seriály?

69%
31%
hlasovalo: 5828 lidí

V české politice všichni lžou, i ve sportu máme korupci...

V diskuzi se zaměstnanci Brana, ale později i s opavskou veřejností, se Andrej Babiš vyjadřoval k nejožehavějším politickým tématům a také obhajoval své nedávné působení ve vládě. „Dnes firmám chybí zaměstnanci. Já jsem se setkal s případem, kdy dvaadvacetiletý mladý chlap s pěti dětmi odmítl plat okolo třiceti tisíc, protože chtěl raději žít z dávek. Pokud uspějeme ve volbách, chtěli bychom řídit také Ministerstvo práce a sociálních věcí a udělat s příjemci podpor pořádek. Já vím, že platy i důchody jsou u nás zatím nízké, ale kdyby státní aparát fungoval efektivněji, zbylo by více peněz i na tyto záležitosti. To jsou samé chlebíčky, řezané květy nebo nesmyslné cesty vládním speciálem. Budvar se zajímá o prodej piva v Bangladéši či v Africe anebo vláda uvažuje o obchodech s rumunským lesním průmyslem. Kdyby takovým způsobem vedl někdo svoji vlastní firmu, jakým se nyní řídí stát, tak určitě rychle zkrachuje. Já jsem snížil státní dluh, vytvořil jsem přebytek rozpočtu a byl druhým nejúspěšnějším ministrem financí v Evropě. Jenže stejně na mě pořád útočili. Česká politika je samá špína a podrazy. Vemte si například, jaká teď panuje korupce v českém sportu. Když se zeptali Valachové, jestli byla sama na návštěvě v tom bytě, kde se setkával Pelta s její náměstkyní, tak na to nechtěla odpovědět. Tam prostě všichni jen lžou,“ informoval Babiš a ještě překvapivě k tomu doplnil: „Já také nejsem žádný populista, jinak bych nezavedl EET. Vím také, že dnes vlastně rozděluji společnost, někteří lidé mne přehnaně milují a druzí zas hodně nenávidí. Pokud mi ale budou pořád nadávat, tak z politiky odejdu. Nemám s tím žádný problém, politika mne neživí.“

Elektronická evidence je hloupost a účtenky jsou jedovaté

A právě ohledně zavedení registračních pokladen se v Opavě před místním nákupním střediskem Breda dostal bývalý ministr financí do křížku s podnikatelkou Pavlou z Frýdku-Místku, která provozuje tři prodejny s autodíly. „Zavedení elektronické evidence tržeb mě stálo 60 tisíc a uvědomte si, že každý na to nemá, aby si pořídil tu nejmodernější pokladnu s potřebným software. Navíc účtenky, kterých tiskneme kilometry, jsou zdravotně závadné – jedovaté. Vůbec je EET hloupost, když nám musí hospodský vyjet lístek na každé pivo. Ještěže Ústavní soud zrušil alespoň kontrolní hlášení,“ kontrovala rozzlobená žena. Andreje Babiše však nepřesvědčila. Ten jí argumentoval tím, že v šedé české ekonomice i kvůli machinacím s přiznáním daní zmizí každý rok na 60 miliard korun.

Šéf ANO ještě dále uvedl, že právě on je jedním z mála českých podnikatelů, který nevyvádí zisky do zahraničí, a že řepku coby biopalivo nechává pěstovat jen proto, že to je současným trendem v českém zemědělství. Na otázku jednoho ze zaměstnanců Brana, zda schvaluje nárůst minimální mzdy, jak to navrhuje ČSSD, ale přímo neodpověděl. Uvedl jen, že on se se svými zaměstnanci vždy uměl rozumně domluvit, což také udělal i za časů finanční krize, a že v současné době se zaměstnavatelé mohou jen těžko dohodnout s takovým „tandemem“, jako je Sobotka–Středula, který je prý zcela odtržený od reality.

Euro zatím ne, zase se půjčilo Řekům a italské banky jsou na tom bledě

Bývalý ministr financí a druhý nejbohatší podnikatel v republice také odpovídal na dotazy z publika ohledně zavedení eura nebo řešení migrační krize. „Jsem v současné době proti vstupu do měnové unie. Zvlášť, když se Řekům opět poskytla vysoká půjčka a kdy jsou na tom velmi špatně i italské banky. My jsme vstoupili do Evropské unie s poněkud naivními ideály, v tom bych dal Václavu Klausovi za pravdu. Tam musíte především bojovat proti zájmům velkých států a přitom někteří naši europoslanci ani neumí cizí jazyky. Také se mi nelíbí nynější bezpečnostní strategie EU, my přece nemůžeme zachránit celý svět a přijímat stále miliony uprchlíků. V tom bychom si měli vzít příklad z USA, z jejich důkladného azylového řízení, kde i takový Jágr čekal na zelenou kartu řadu měsíců a musel mít ještě čtyři ručitele,“ podotkl Andrej Babiš. Jak si ale detailně představuje daňový systém v ČR při případném vítězství jeho strany, se účastníci mítinku nakonec nedozvěděli. Šéf hnutí ANO jen uvedl k dotazu na budoucí výši finančních odvodů, že už současný daňový systém je progresivní, když lidé z příjmy nad 113 tisíc musí odvádět do státní kasy daleko víc. Naopak velmi zajímavá byla jeho odpověď na případného koaličního partnera po nadcházejících parlamentních volbách. Potvrdily se tak úvahy některých politiků i komentátorů, že ANO má nyní snad nejblíže ke dvojkoalici křesťanských demokratů s hnutím starostů a nezávislých (STAN).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …