Mrázek řídil Langera přes prostředníka, přikládá pod kotel Radek John. Dovolali jsme se i novináři Kmentovi

10.12.2013 14:06

Radek John je zděšen tím, co o něm pro ParlamentníListy.cz řekl advokát Tomáš Sokol. Ten totiž hodnotil nedělní televizní Partii, v níž se John popasoval s někdejším ministrem vnitra Ivanem Langerem. „Slyšel jsem už několik lékařských vyjádření o tom, že vykazuje všechny známky významného poškození mozku,“ řekl na konto Johna Sokol. „Je ubohý,“ vrací teď úder John.

Mrázek řídil Langera přes prostředníka, přikládá pod kotel Radek John. Dovolali jsme se i novináři Kmentovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda VV Radek John

Jakoby nestačilo, že bývalý ministr vnitra Radek John je ve velké slovní při s dalším „vnitráckým“ exministrem Ivanem Langerem. Teď k jejich sporu, který zřejmě bude gradovat žalobou ze strany Langera na Johna, přibyla další nepříjemnost. John se totiž ošil proti tomu, co o něm v pondělí ParlamentnímListům.cz řekl advokát Tomáš Sokol, který také na počátku devadesátých let šéfoval vnitru. Kvůli tomu se ale možná rozjela nová slovní válka, a to již na třech úrovních.

O co jde? Langer a John se v pořadu televize Prima Partie ostře střetli nad postupem současného ministra vnitra Martina Peciny ohledně stavu, kdy policejní prezidium má dva policejní prezidenty – tedy Petra Lessyho a Martina Červíčka. Kromě toho ale mezi oběma muži lítaly ještě jiné ostré přestřelky, a to zejména kvůli údajné vazbě Langera na Františka Mrázka, který byl před lety zastřelen.



„Tady by teď měl sedět za panem Johnem jeho řídící orgán Vít Bárta,“ poznamenal kupříkladu v jeden moment televizní diskuse Langer.

„...a za vámi by seděl Mrázek, vážený pane Íčko,“ dodal hned na to John.

Z dob Johna jako předsedy VV:



„Když tak ať si lidé přečtou Krakatici, kde o vás pan Mrázek mluví jako o snaživém Íčku a jako o svém hlavním trumfu ve volbách,“ poznamenal dále John v Partii s tím, že Langer byl vlastně bílým koněm Mrázka a o jejich provázanosti se prý píše kromě policejního spisu Krakatice i v knize „Kmotr Mrázek II", kde jsou zveřejněné kromě jiného také policejní odposlechy.

Pozor, nejde o autentické odposlechy!

Jenže Langer na to kontroval slovy, že neexistuje žádný důkaz, že by mělo jít o autentické policejní odposlechy.

„My dva se ještě potkáme u soudu za vaše lživé obvinění na mou adresu. Já myslím, že se budete mít na co těšit,“ uzavřel pak celou slovní strkanici Langer.



Známý a zkušený advokát Tomáš Sokol den poté pro ParlamentníListy.cz rozebral, zda by mohl Langer u soudu uspět.

„Radek John by to u soudu měl těžké. Musel by napřed totiž prokázat, že pan Mrázek byl alespoň kriminálně závadovou osobou, nebo osobou, která si počínala neeticky, což by nedokázal, ani kdyby se rozkrájel. O panu Mrázkovi se totiž leccos hovoří, ale nikdy mu nebylo nic dokázáno, nikdy ani nebyl z ničeho obviněn, nikdy nebylo řečeno, co měl konkrétně udělat nezákonného. A pak teprve by přišlo to druhé - John by totiž musel prokázat to, že Ivan Langer s Mrázkem nějakým způsobem na něčem, co je neetické, nebo dokonce nezákonné, spolupracoval. Což by také nedokázal a měl by s tím hodně velký problém,“ zdůraznil advokát s tím, že John by kvůli své obhajobě u soudu navíc ani nemohl použít spisu Krakatice.

„Pochybuji, že by Krakatici bylo ochotno vnitro vydat pro účely nějakého soudního řízení. A pokud víme, že něco jako Krakatice existuje, tak ještě vůbec nejsem schopen doložit, že to, co je tam napsané, je také pravda. A totéž platí o beletrii, neboť kniha pana Kmenty je prostě beletrie,“ spustil k tomu Sokol a dodal:

„Nadto já pana Johna nepovažuji za svéprávného, protože jsem slyšel už několik lékařských vyjádření o tom, že vykazuje všechny známky významného poškození mozku. Z jakého důvodu, to nevím, ale já jej nepovažuji za svéprávného.“

John: Je to ubohé a překvapuje mne to od takového právníka

„Takovou ubohost jsem už dlouho neslyšel a velmi mne to překvapuje od člověka, o kterém jsem si myslel, že ubohý není,“ odrazil dnes útok právníka Sokola Radek John.

K ubohostem se prý nikdy nevyjadřuje. „Udělat veřejné prohlášení tohoto typu je od Sokola velká ubohost a nestojí to za komentář. Tohle samo o sobě vypovídá jen o panu Sokolovi,“ zopakoval pak k připomínce advokáta.

Jenže nejen to řekl John ParlamentnímListům.cz.

„Já se vůbec toho soudu nebojím. Je třeba si přečíst tři díly knihy Jaroslava Kmenty, kde se přesně popisuje, co Mrázek v odposleších policie říká o Langerovi. On ho řídil samozřejmě přes prostředníka,“ řekl dále na svou obhajobu.

Podle něj nemá Sokol vůbec pravdu v tom, že by si na Mrázka policie nikdy nedošlápla a byl tak čistý jako čerstvě napadaný sníh.

Vždyť toho Mrázka šetřili policisté hned několikrát!

„Jde o to, že Mrázek byl kriminálně závadovou osobou. Dokonce byl jednou odsouzen, sice ještě v době totality – ale také seděl ve vyšetřovací vazbě a byl mnohokráte vyšetřován. Je na něj veden dlouhý spis, takže se samozřejmě ty doklady dají soudu doložit,“ pronesl exministr a také bývalý šéf Věcí veřejných John.

K poznámce Sokola o tom, že knížky Kmotr Mrázek jsou jen beletrie a žádná fakta a spis Krakatice by k soudu nikdo nedodal, ani kdyby se John rozkrájel, se pak jen zasmál.   

„V záhlaví knihy o Mrázkovi, a to speciálně druhého dílu, je napsáno, že to není beletrie, že to jsou holá fakta. Soud by tak musel posuzovat knihu, která přepisuje odposlechy a autor v ní uvádí, že to je věrný přepis odposlechů - proto je potřeba to takto soudit. Za druhé Ivan Langer vede sedm let soudní spor s vydavatelstvím MAFRA. Takže asi nějak soud i tady rozhodne. No a co se týče spisu Krakatice, tam by šlo o to předvolat svědky z řad policistů, kteří Mrázka vyšetřovali a odposlechy slyšeli na vlastní uši. Myslím, že na policii je ještě dostatek policistů, kteří mají o tom povědomost,“ dodal John a nakonec zareagoval i na fakt, že Langer je právník a stejně jako Sokol také přednáší na Vysoké škole CEVRO Institut, přičemž podle Wikipedie je na CEVRu Sokol dokonce odborným asistentem a provádí výuku občanského práva v praxi a trestního práva v praxi advokáta.

To je gól, že jsou kolegové...

„Oni dva spolu pracují na CEVRO Institutu? No to je výborné! Vždyť CEVRO Institut je Ivana Langera...“ uzavřel John.

Internetová Wikipedie ke jménu Ivan Langer uvádí, že se kromě svých dalších aktivit rovněž angažuje ve vzdělávacích či preventivně-bezpečnostních aktivitách. „Je předsedou správní rady CEVRO Liberálně-konzervativní akademie, soukromé vysoké školy CEVRO Institut,“ píše Wikipedie.

ParlamentníListy.cz požádaly o vyjádření i autora všech třech dílů knihy Kmotr Mrázek, tedy spisovatele a investigativního novináře působícího v deníku Mladá fronta Dnes Jaroslava Kmentu.

„Já k tomu mohu říci jen jednu věc: Celá řada těch inkriminovaných odposlechů je autentických, nemám, co bych k tomu víc dodal,“ řekl ale pouze Kmenta a na to hned telefon zavěsil.

Podle dostupných informací je Kmenta v deníku Mladá fronta Dnes ve výpovědi, kterou prý podal podle vlastních slov zejména proto, že deník a také Lidové noviny koupil podnikatelský magnát a tehdy ještě potenciální budoucí politik Andrej Babiš. Toho ovšem Kmenta označoval často jako kmotra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …