Na Moravu miliony z eurodotací tečou. Zatím

18.05.2012 10:40

Zhruba deset milionů korun se podařilo díky výběrovým řízením ušetřit na kompletní rekonstrukci historické výstavní budovy Slezského zemského muzea v Opavě. Původně měla rekonstrukce, která je spolufinancovaná z evropských peněz přijít na 108,2 miliony korun.

Na Moravu miliony z eurodotací tečou. Zatím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

 

Podle náměstka ředitele muzea pro provoz Petra Adamce se však podařilo pečlivým výběrem dodavatelských firem vysoutěžit ceny nižší. Ušetří však i stát, protože tak jak je u evropských projektů zvykem, dotace z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko nepokrývá rekonstrukci celou, ale jen 92, 5 procenta. „Musím poděkovat našemu zřizovateli - ministerstvu kultury, které nám zbytek peněz zajistilo,“ řekl pro ParlamentniListy.cz ředitel Slezského zemského muzea v Opavě Antonín Šimík.


Velký dík však podle něj patří zřizovateli i za to, že umožnilo nárůst počtu zaměstnanců v muzeu, a to o 6 lidí. „Naše muzeum má otevírací hodiny od 9 do 19 hodin každý den, včetně pondělí, a to by se bez většího počtu zaměstnanců zajistit nedalo,“ uvedl Šimík s tím, že je zastáncem toho, že muzeum má být pro lidi dostupné. I proto je každé první pondělí v měsíci vstup do muzea zdarma.


Slezské zemské muzeum v Opavě je svými více než 2,5 milionů sbírkovými předměty třetím největším muzeem v České republice po pražském Národním muzeu a brněnském zemském muzeu. Kromě historické budovy v Opavě, která se po více než roční rekonstrukci otevře veřejnosti poprvé v sobotu 19. května pod opavské zemské muzeum spadá památník Petra Bezruče v Opavě, Arboretum v Novém Dvoře, Památník II. světové války v Hrabyni, Areál vojenských opevnění v Darkovičkách a Srub Petra Bezruče na Ostravici.


Objevili včas dřevomorku, zabránili katastrofě


Budova, která pochází z roku 1895, prošla kompletní rekonstrukcí za bedlivého střežení památkářů. „Nemile jsme byli překvapeni po odkrytí původního dřevěného stropu, který byl kompletně napaden dřevomorkou. Kdybychom se díky evropských dotací do tak rozsáhlé rekonstrukce budovy nepustili, mohlo to tady kdykoliv spadnou, takže jsme se vyhnuli katastrofě,“ uvedl náměstek Adamec. Naopak příjemným překvapením bylo, že po sundání nátěrů objevili umělý mramor, který šlo obnovit. Velmi krásně se povedlo renovovat také nádherný štukový strop ve vstupní hale budovy.


Podle ředitele Šimíka se podařilo navázat na generaci předchůdců a zachovat muzeu jeho zemský ráz. Zároveň muzeum po rekonstrukci patří mezi nejmodernější v Čechách a svým vybavením skutečně nejmodernější je. Expozice jsou totiž vybaveny tím nejmodernějším mobiliářem se zvláštní povrchovou úpravou, která nepoškozuje exponáty. „Proto naše muzeum není cítit novotou. Ta novota, kterou obvykle při vstupu do nových prostor cítíme,  to je většinou formaldehyd, který z nábytku pomalu vyprchává. A to u nás nemáme,“ řekl Šimík. Velkou výhodou nově zrekonstruované budovy je podle něj také to, že je velmi flexibilní, dynamická a bude moci reagovat výstavami na aktuální dění, například už během týdne na nějaký zajímavý objev ve vykopávkách.


ROP počítá, že muzeum navštíví na 50 tisíc návštěvníků


Novinkou je Dětské muzeum, kde bude zároveň i dětský koutek. Zde budou moci chodit rodiče s dětmi zcela zdarma. Unikátem těchto prostor je skleněná stěna, přes kterou je vidět klasická muzejnická expozice, takže to může dětské návštěvníky nenásilně nalákat k prohlídce. V muzeu dostanou však prostor i amatérští vystavovatelé a to přesně na druhé straně budovy, kde je také vstup zdarma. Do budoucna by se zde mělo podle ředitele Šimčíka udělat kavárenské posezení.


Podle Michala Sobka vedoucího odboru marketingu Regionální rady regionu soudržnosti Moravskoslezsko se vždy při posuzování projektů ucházející se o dotace z evropských zdrojů posuzuje, zda stojí do projektu investovat, zda je to projekt zajímavý, atraktivní a také kolika lidí se to bude týkat. „Měl jsem možnost pozorovat, jak rekonstrukce probíhá. Úžasná na tom byla ta energie a chuť zúčastněných lidí, kteří to všechno tvořili. Věřím proto, že část té skvělé energie se podařilo převést i do výsledku, který předpokládám, že ročně uvidí na 50 tisíc lidí,“ řekl pro ParlamentniListy Sobek. Ocenil také to, že se díky rekonstrukci povedlo vytvořit nová pracovní místa.


Unikátní rituální meč posledního z Přemyslovců jen týden


V současné době se zde instaluje expozice Slezsko, kde je vývěr toho nejzajímavějšího co charakterizuje toto území. Ředitel Šimčík počítá, že si zde najdou cestu i školy, které mohou expozice využít k velmi zajímavé výuce.
A návštěvníci se v nově zrekonstruované historické budově opavského Zemského muzea mají na co těšit. Unikátní je třeba velký medvěd z paterčat, které jsou zapsány i v Ginesově knize rekordů. K vidění však bude i nedávno objevený  rituální meč posledního z Přemyslovců, který mají opavští díky dobrým vztahům zapůjčený jen na týden z polské Ratiboři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …