Na Ostravsku prý hrozí velké sociální výbuchy. Bakalova firma propustí stovky lidí

18.07.2013 14:29

Na průmyslové Ostravsko doléhá krize. Těžební společnost OKD, jejímž spoluvlastníkem je kontroverzní podnikatel Zdeněk Bakala, propustí stovky lidí. Podle předsedy hornického odborového svazu Jana Sábela vlastníky dolů nikdy nezajímala situace v regionu, ale jen byznys. Kvůli propouštění hrozí sociální výbuchy.

Na Ostravsku prý hrozí velké sociální výbuchy. Bakalova firma propustí stovky lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

Dvacet nezaměstnaných na jedno volné pracovní místo, taková je teď situace v Moravskoslezském kraji. Práci zde nemá přes osmdesát tisíc lidí. A přibudou k nim další. Těžební společnost OKD propustí do září 250 techniků a administrativních pracovníků. Počet pracovníků dodavatelských firem pak klesne zhruba o třetinu na 2 700. Jde o součást rozsáhlých úsporných opatření, která firma oznámila v květnu kvůli špatné ekonomické situaci.

Jediná šance na přežití? Snížit náklady

„Jde o bolestný, ale nezbytný krok. Vzhledem k cenám uhlí a dramatické situaci na světových trzích proděláváme na každé tuně, kterou vytěžíme. To je dlouhodobě neudržitelný stav. Jediná cesta, která nám dává šanci na přežití, je výrazné snížení nákladů a zároveň nastavení systémových změn v organizaci firmy, abychom byli schopni těžit efektivněji,“ řekl generální ředitel a předseda představenstva OKD Ján Fabián.

Snižování počtu zaměstnanců souvisí s dříve avizovaným balíkem úsporných opatření, která by firmě měla jen letos přinést kolem 2,6 miliardy korun. Společnost počítá s omezením investic, sloučením managementu všech dolů a přestěhováním centrály firmy na důl Darkov nebo s odprodejem zásob energetického uhlí. Smluvním zaměstnancům už společnost snížila mzdy, chystá se prodat ostravskou firmu OKK Koksovny a jedná o prodeji dolu Paskov na Frýdeckomístecku. Důl Paskov zaměstnává 2 500 lidí a v případě, že se pro něj nenajde kupec, což se zatím nedaří, firma důl zavře. Pokud k tomu dojde, OKD ubezpečuje, že většina zaměstnanců Paskova bude převedena na jiné šachty.

Vlastníky zajímá zisk, ne region

Šéf hornického odborového svazu Jan Sábel sleduje dění v OKD se značnými obavami. „Jsem přesvědčen, že vlastníky dolů nikdy nezajímala situace v regionu, ale jen jejich byznys. Svědčí o tom to, že nedokázali myslet na horší časy a zisk v desítkách miliard korun si kromě investic rozdělili. Měli by se jít poučit třeba k vlastníkům Sokolovské uhelné, jak se efektivně hospodaří s penězi. Již to, že OKD koupili velmi lacino a jejich dalším krokem bylo vyčlenění obrovského bytového fondu do jiné společnosti, svědčí o účelnosti jejich kroků," řekl pro ParlamentníListy.cz Sábel.

Podle něj je ale na jedné straně dobře, že společnost vlastní soukromá firma. „Pod státním vedením by to mohlo být ještě horší, ale na druhé straně by bylo prospěšnější, kdyby firmu vlastnili lidé spojení s regionem jako je to na Sokolovsku," doplnil odborář s tím, že chystaná opatření zasáhnou celý region velmi negativně.

Hrozí výbuch hněvu

„Nejde jen o doly, ale i o další významné podniky. Po návratu z dovolené jsme domluveni s předsedou odborového svazu KOVO Josefem Sředulou, že ve spolupráci s dalšími orgány a vládou se budeme situací aktivně zabývat. Nyní je nezbytné, aby se na řešení zaměstnanosti regionu podílela vláda, úřady práce, města a obce, odbory a další orgány. Regionu hrozí vysoká nezaměstnanost, zvýšená kriminalita, úbytek kupní síly a hlavně sociální nespokojenost, která by mohla přerůst až k sociálním výbuchům," obává se Sábel.

Politikům jde jen o koryta

A dodává: „Očekáváme i větší zainteresovanost dalších podnikatelů, protože je ohroženo i jejich podnikání. Odbory se celou situací aktivně zabývají, ale vzhledem k tomu, že se nejedná jen o doly, ale o budoucnost celého regionu, jsou nutná mimořádná opatření za účasti vlády. Je hrozné se dívat na naši polickou nesnášenlivost. Místo aby se politici starali o občany, starají se o svá koryta a občané je téměř nezajímají, kromě hlasů ve volbách."

Spoluvlastníkem OKD je podnikatel Zdeněk Bakala. Ten je zhruba polovičním vlastníkem firmy BXR, která drží 2/3 akcií v NWR, což je mateřská společnost OKD. Bakala má tak v OKD zhruba třetinový podíl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …