Na nového předsedu Zemanovců „vypadl ze skříně strašák“. Týká se kauzy hospodaření krajské nemocnice ve Zlíně. Věci se daly do pohybu

19.04.2018 18:39

KAUZA Nově zvolený předseda Strany práv občanů- Zemanovců Lubomír Nečas byl krajským radním pro zdravotnictví na Zlínsku v době, kdy bývalý ředitel nemocnice v Olomouci Václav Rýznar upozorňoval vedení kraje na nesrovnalosti kolem účetnictví v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně. Nyní po téměř dvou letech od začátku kauzy ohledně hospodaření nemocnice, padla žaloba na někdejší předsedkyni předsednictva nemocnice Danu Barnášovou. Za podíl na „škodě velkého rozsahu“ ji nyní hrozí až 8 let odnětí svobody.

Na nového předsedu Zemanovců „vypadl ze skříně strašák“. Týká se kauzy hospodaření krajské nemocnice ve Zlíně. Věci se daly do pohybu
Foto: zlin.cz
Popisek: Krajská nemocnice Tomáše Bati Zlín

O posunu v kauze údajné korupce v krajské nemocici informoval v tiskové zprávě Nadační fond proti korupci. Právě tato protikorupční iniciativa podala v roce 2014 trestní oznámení kvůli podezřelým zakázkám ve zlínské krajské nemocnici, která vyšetřování odstartovala. O dva roky později, pak v říjnu 2016, ve zlínské nemocnici následovala policejní razie, přičemž se vyšetřovatelé zajímali o její hospodaření.

Aktuálně padla v souvislosti kauzou první obžaloba, namířená na tehdejší předsedkyni představenstva krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Danu Barnášovou. Podle informací ParlamentníchListů.cz od dobře obeznámeného zdroje blízkého Nadačnímu fondu proti korupci se obžaloba týká trestných činů „zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě“ a rovněž i „porušení povinnosti při správě cizího majetku“. Barnášové za vyjmenované trestné činy hrozí až 8 let za mřížemi.

Vyjmenované trestné činy souvisí s veřejnou zakázkou na modernizaci přístroje Philips pro magnetickou rezonanci v hodnotě 22,1 milionů korun. Dana Barnášová se podle tvrzení obžaloby měla se zaměstnancem firmy Philips domlouvat na zadávacích podmínkách zakázky a rovněž i na ceně a to ještě předtím, než byla samotná zakázka vypsána. Případ dozoruje Okresní státní zastupitelství ve Zlíně.

Jenže, jak Nadační fond proti korupci uvádí, vyšetřovatelé jsou rovněž názoru, že činnost Barnášové mohla souviset s trestným činem „zkreslování údajů o stavu hospodaření nemocnice“, respektive falšování účetnictví a ekonomického stavu nemocnice. Tento čin je ale již promlčen. Podle Nadačního fondu proti korupci nicméně „značnou část odpovědnosti“ za situaci, která v nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně panovala, nese tehdejší politická reprezentace Zlínského kraje.

Na to, že finanční ukazatele nemocnice v té době začínaly dosahovat alarmujících hodnot, v té době upozorňovala tehdejší předsedkyně dozorčí rady krajské nemocnice ve Zlíně Hana Příleská. Redakce ParlamentníchListů.cz získala dopis, kterým se Příleská obrací na tehdejšího hejtmana Zlínského kraje Stanislava Mišáka. „Dovoluji si upozornit na vážnou a stále se zhoršující ekonomickou situaci Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně,“ píše Příleská Mišákovi.

Nemocnice se podle jejích slov v roce 2013 nacházela ještě v horší ekonomické situaci než před přijetím stabilizačního plánu v roce 2011. „Bohužel během této doby se nepodařilo stávajícímu managementu nastavit pozitivní trend hospodaření, který velmi úzce souvisí i s kvalitou poskytované zdravotní péče,“ poznamenává v dopise Příleská.  

Od roku 2012 do roku 2016 byl radním Zlínského kraje pro oblast zdravotnictví aktuálně nově zvolený předseda Strany práv občanů-Zemanovci Lubomír Nečas. Ještě předtím od roku 2008 byl coby radní členem zdravotního výboru.

Na odpovědnost kraje poukazuje i bývalý ředitel olomoucké nemocnice Václav Rýznar, který chtěl dle svých slov situaci v době, kdy byla aktuální, řešit. „Neměli zájem s tím něco dělat. Měli všechny informace,“ ukazuje na tehdejší vedení kraje.

K problémům nemocnice byl v tehdejší době vypracován tzv. forenzní audit. Ten byl vedení kraje předložen, ale Zlínská reprezentace na něj podle Rýznara nijak zvláště nereagovala. „Pamatuji si, jak ten forenzní audit začíná, protože jsem se u toho musel smát.  Začíná slovy, že v krajské nemocnici Tomáše Baii docházelo k falšování účetnictví od samého začátku založení akciové společnosti, no to mě připadá komické jako,“ popsal se smíchem Rýznar. Podle Rýznara by měl na kraji ještě forenzní audit ležet. „Tam už byly ty dluhy takové, že to překračovalo to základní jmění nemocnice,“ ilustroval pro ParlamentnListy.cz situaci Rýznar.

Podle tvrzení Nadačního fondu proti korupci Nečas v té době získal audit od společnosti TOP auditing s.r.o., která audity v krajské nemocnici ve Zlíně zpracovávala. Podle tehdejšího auditu bylo vše v nemocnici v pořádku. Nadační fond proti korupce chce ale podat podnět Komoře auditorů České republiky na „podivné počínání“ firmy.  

„Oni řeší věc, která je stará minimálně 12 let,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz Rýznar, co si myslí o věci, kvůli které je Barnášová obžalovaná, tedy oné modernizace přístroje na magnetickou rezonanci.  „Za ty prachy mohli koupit novou, když jsme teda u toho,“ doplnil. „Podle mě je ale Barnášová nejslabší článek. Osobně ji neznám. Podle mě je typický bílý kůň. Takže teď to na ní svádí,“ doplnil, jak věc vidí.

„Ale princip nepořádku, který tam měli, je, že oni měli miliardovou ztrátu, kterou nějak zakamuflovali. Už před osmi lety se na věc upozorňovalo s tím, že měli velký finanční problém,“ dodal.

Podle tvrzení obžaloby, nicméně zakázka na modernizaci přístroje na magnetickou rezonanci neměla být vůbec vypsána. Důvodem mělo být, že nemocnice měla se společností Philips uzavřenou platnou servisní smlouvu trvající až do roku 2016.  

Zatímco bývalý hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD) je v současnosti krajským zastupitelem, Lubomír Nečas byl před několika týdny zvolen novým předsedou Strany práv občanů- Zemanovci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …