Na švýcarském úspěchu máme podíl i my, chlubí se Ištvan. A vyšetřovat chce dál

12.10.2013 16:12

Vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištvan, známý především díky kauzám Čunek a Nagyová, přivítal rozsudek švýcarské justice nad manažery MUS. Olomoučtí žalobci kauzu Mostecké uhelné také vyšetřují. A podle Ištvanových slov pro sobotní Lidové noviny v tom budou pokračovat.

Na švýcarském úspěchu máme podíl i my, chlubí se Ištvan. A vyšetřovat chce dál
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci

„Rozsudek je důkazem, že i tyto kauzy, které pocházejí z 90. let, lze stále ještě stíhat. A trestat. Verdikt je pak logickým důsledkem toho, co se nám za poslední dva roky podařilo – nastavit efektivní spolupráci se švýcarskou prokuraturou. Na obou stranách byl přitom zájem, aby výsledkem bylo odhalení trestné činnosti,“ uvedl.

Výnos měl dosáhnout jedné miliardy

Ištvan si myslí, že proces, který by probíhal u nás, by dopadl obdobně. „Ale jistotu mít nemůžeme. Nicméně soud v Bellinzoně potvrdil právní konstrukci, s níž náš tým přišel. Takže platí, že zahájení trestního stíhání, zajištění majetku v hodnotě zhruba miliardy korun jako předpokládaného výnosu z trestné činnosti i další shromážděné podklady, sedí,“ pochvaloval si.

Vrchní žalobce potvrdil, že i přes rozsudek Švýcarů budou ve vyšetřování pokračovat. „Tým bude určitě pokračovat ve své práci. Pořád je třeba dotáhnout například to, aby obstavený majetek byl skutečně prokázán jako výnos z trestné činnosti. A musíme být připravení i na to, kdyby se verdikt nestal pravomocným. Proto v práci na kauze ani náhodou neustáváme,“ doplnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…