Na zastupitele ČSSD v Praze 9 přišlo závažné udání. Chtějí se nás zbavit, říká šéf místní buňky

16.10.2017 10:47

KAUZA Co všechno se může stát, když prodáte firmu nesprávnému člověku? Své by o tom mohl vyprávět zastupitel z Prahy 9, sociální demokrat Jaroslav Čermák. Poté, co firmu odprodal člověku, kterého podle svých slov vůbec nezná, se pravděpodobně stal obětí politického boje. Koncem léta ParlamentnímListům.cz přišlo na jeho osobu udání. Jak naznačuje jeho kolega, předseda místní buňky sociálních demokratů Leoš Paclík, tlaky kolem Čermáka mohly přijít i ze zcela nečekaného směru.

Na zastupitele ČSSD v Praze 9 přišlo závažné udání. Chtějí se nás zbavit, říká šéf místní buňky
Foto: Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Sjezd ČSSD v Brně

Zastupitel na Praze 9  a sociální demokrat Jaroslav Čermák řešil úmrtí v rodině a firmu Cagliostro s.r.o. zprostředkovávající zapůjčení automobilů a asistenci v případě dopravní nehody, fungující bez přestávky šestnáct let prodal. Podnikatelský profil nového vlastníka podle všeho příliš neřešil. „Nikdy jsem ho neviděl. Prodej zařizovali jeho kolegové. Byli se mnou i u notáře,“ sdělil ParlamentnímListům.cz na konto nového vlastníka firmy Čermák. Jenže ještě tentýž rok, co se firmy zbavil, ale společnost přibyla na seznam nespolehlivých plátců DPH, které eviduje finanční úřad. A do roka byla v likvidaci. Důvodem je podle dat ze sbírky listin na webu Justice.cz chybějící živnostenské oprávnění a vymezení obchodní činnosti.

Začátkem září obdržela redakce ParlamentníchListů.cz tip od anonymního zdroje. Udání mířilo právě na osobu zastupitele Jaroslava Čermáka s tím, že by se kolem společnosti, v níž minulosti figuroval jako jednatel, měla odehrávat závažná trestná činnost. Podle osoby, která nám napsala, by kolem firmy měla kroužit jak kriminální policie, tak finanční úřad.

Podle zdroje  ParlamentníchListů.cz by se v případě firmy Cagliostro s.r.o. mělo jednat o tzv. karuselové podvody s DPH. Přičemž v jejich důsledku měl tratit stát, a to desítky milionů korun. Firma měla být rovněž podle zdroje naší redakce převedena na tzv. bílého koně, tedy fiktivního vlastníka. Firmu podle našeho zdroje šetří policie již několik měsíců, a to hned na několika útvarech. Jaroslav Čermák se podle svých slov cítí být celou kauzou silně poškozen, a že by se takové věci ve firmě děly za jeho působení, silně odmítá. O obchodních aktivitách nového vlastníka Čermák prý neví vůbec nic. Rovněž tvrdí, že jej nikdy ani neviděl. Obchodní transakci mezi ním a kupujícím zprostředkovávaly třetí osoby. Čermák je vnímal jako kolegy kupujícího.

To, že Čermák firmu prodal člověku, jehož způsob podnikání působí zajímavým dojmem, je jasné již z letmého nahlédnutí do obchodního rejstříku. Jméno nového vlastníka Čermákovy firmy, jakéhosi pana Ištóka, totiž figuruje v bezmála třech desítkách firem nejrůznějšího zaměření. Většina ze zmiňovaných firem se nachází v likvidaci, do které se shodou okolností dostala během jednoho či dvou let od okamžiku, kdy dotyčný vstoupil. V portfoliu dotyčného se nachází i bývalá Orlen Steel podnikatele Bronislava Vaška obchodující ve své době se železem. Nyní se však jedná o akciovou společnost se zcela odlišným názvem a v insolvenci.

SPOLU S PŘÍCHODEM NOVÉHO MAJITELE SE FIRMA STALA NESPOLEHLIVÝM PLÁTCEM:

Ve věci firmy Cagliostro ale policie s ohledem na trestní řád a zákon o ochraně osobních údajů skálopevně mlčí a z podobných důvodů ParlamentnímListům.cz žádné konkrétní odpovědi nedal ani finanční úřad. Kusé informace, které se dosud podařilo ověřit, tak spíše než závěry vyvolávají další otazníky. A navádějí k myšlence, že se Jaroslav Čermák, podle vyjádření svého okolí jinak bezproblémový zastupitel na Praze 9, stal obětí politického útoku vedeného s osobním motivem. S přihlédnutím k tomu, že Čermák je poměrně bezvýznamný zastupitel a ještě k tomu v opozici, se navíc nabízí otázka, zda by snaha o jeho poškození nemohla pocházet přímo zevnitř strany. Takovým směrem uvažuje například předseda  vysočanské ČSSD, do které spadá i Čermák, Leoš Paclík.

Střelba do vlastních řad a před volbami?

Podle Paclíka by informace ať už pravdivá, či nikoliv mohla přijít od bossů pražské ČSSD. Motivem by měla být snaha Čermáka a Paclíkovu místní socanskou buňku poškodit, případně je dokonce odstranit. „Nechápu, kdo mohl spojit jméno pana Čermáka a jeho firmy s jeho členstvím v ČSSD,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Paclík. Takové informace by podle Paclíka mohl mít jen někdo, kdo disponuje přístupem k živým policejním spisům.  

Jenže atmosféra na Praze 9 je poměrně napjatá. Co se týče vztahů, to platí především o tom mezi Paclíkem a předsedkyní ČSSD na Praze 9 Marcelou Dudkovou. Dudková přitom sama informaci, že by s Čermákem mohla mít strana problémy, obdržela již začátkem července, a to prostřednictvím SMS z neznámého čísla. „Bylo mi řečeno, že bychom si na tohoto zastupitele měli dávat pozor a že s ním brzy můžeme mít problémy,“ popsala pro ParlamentníListy.cz obsah textovky Dudková. O tom, že by se Čermák měl dostat do hledáčku policie, v ní ale podle Dudkové nestálo nic. Jenže Paclík o věci informuje poněkud odlišně. O tom, že se o Čermáka zajímají orgány činné v trestním řízení, jej prý Dudková informovala začátkem června osobně a ústní cestou během jedné stranické akce.  

ŘETĚZEC FIREM NOVÉHO VLASTNÍKA CAGLIOSTRO S.R.O. JE SKUTEČNĚ DLOUHÝ:

Zdroj: Obchodní rejstřík

Rovněž mu měla i prozradit, že ví, z jakých kruhů měla informace, ať pravdivá, či ne, dorazit. Mělo to být ze strany muže, který v pražské ČSSD zastává výrazné postavení, a to přestože již v komunální zastupitelské politice dávno nepůsobí. Dudková to Paclíkovi napsala v SMS, kterou jsme měli možnost vidět. Přímo ParlamentnímListům.cz ale informaci popřela. 

Stejně tak popřel, že by s věcí měl cokoliv společného, i onen významný politik, jehož identitu zde vzhledem ke spekulativnímu charakteru věci nebudeme odhalovat. „Jak jsem již dlouho mimo z pražské komunální politiky, tak se lidé dost vyměnili a v Praze máme pravděpodobně několik stovek zastupitelů,“ napsal ParlamentnímListům.cz v e-mailu. „Z toho také plyne, že nevím nic o jeho podnikání, natož o jeho firmách, současných či minulých. Ujišťuji vás, že nemám přístup do žádných policejních spisů, ani mě žádné takové informace nezajímají,“ doplnil. 

Zastupitel je prý mačo, stěžuje si předsedkyně...

Dudková nicméně k věci, že by udání pocházelo z řad sociálních demokratů, zastává skeptický názor. Alespoň tak to vysvětlila ParlamentnímListům.cz po telefonu. „Pan Paclík je vášnivý mačo. On to nedokáže snést, že mu najednou vládne ženská,“ sdělila ParlamentnímListům.cz Dudková, co si myslí o Paclíkově motivaci. Podle Dudkové ji Paclík poté, co naše redakce na radnici Prahy 9 odeslala sérii nepříjemných otázek týkajících se Jaroslava Čermáka, dělal scény po telefonu. „On ještě nepochopil, že tady žádná válka mezi námi není, že válka skončila,“ uvedla Dudková a zopakovala, že je pan Paclík mačo. 

Sám Paclík ale na její adresu rovněž nešetří kritikou. Pro ParlamentníListy.cz se rozepsal o tom, jak se Dudková dostala na Praze 9 k moci. „Jednoho dne si přivedla na jedné schůzi cca pět nových lidí, a ještě na té samé schůzi byla snaha odvolat dlouholetého člena ČSSD Oldřicha Miffka, to se jim povedlo na další schůzi, kdy byl tento starý pán odvolán, lidsky naprostý hnus,“ okomentoval prostřednictvím e-mailu Paclík postup Marcely Dudkové. Změna na Praze 9, kterou Paclík nazývá pučem, podle něj proběhla zhruba před rokem. „Byl jsem zoufalý. Sešel jsem se mnohokrát s Lukášem Rázlem a jedenkrát s Miroslavem Pochem,“ doplnil Paclík.   

Vývoj kolem společnosti Cagliostro a dění v řadách ČSSD na Praze 9 hodlají ParlamentníListy.cz i nadále sledovat.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zed

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …