Nával na Okamuru. Babiš v Brně nebyl. Kdyby byl, nadával by

29.08.2021 18:25 | Reportáž

Ne migraci, ne mešitám, ne islámu. Tomio Okamura na Českém jarmarku v Brně hovořil hlavně o migraci, která podle něj může být po těchto volbách zásadním problémem. Proto neuškodí připomenout si, jak se na ni dívají jiné „vlastenecké“ strany jako hnutí ANO, nebo Přísaha. A jejich postoj by podle Okamury mnohé občany překvapil.

Nával na Okamuru. Babiš v Brně nebyl. Kdyby byl, nadával by
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Po sobotním Českém jarmarku v Ostravě zvládl Tomio Okamura ještě dvoje slavnosti v Lučině a v Krnově a v neděli po poledni již byl na dalším z jarmarků, tentokrát v Brně.

Na Zelném trhu prošly během odpoledne jarmarkem tisíce návštěvníků, u stánků se tvořily dlouhé fronty. Nabídka jako tradičně obsahovala i klobásy a pivo Espéďácký speciál 2021, který si mohli návštěvníci vychutnat ve velkém stanu, kde mohli pohovořit i s lídry parlamentního hnutí.

Kromě předsedy Tomia Okamury dorazil i první místopředseda Radim Fiala, nechyběli krajští kandidáti v čele s Janem Hrnčířkem a Lucií Šafránkovou, která absolvovala i předcházející moravské mítinky.

I v moravské metropoli proběhla akce v přátelské atmosféře, případní odpůrci z řad brněnské hipsterské komunity nedorazili.

Program na pódiu začal ve 14 hodin a kromě místních kandidátů promluvil též předseda Okamura. V kraji, který před šesti lety ze všech nejvíce zasáhla migrační vlna z Balkánu, hovořil hlavně o nebezpečí v podobě migrace. „Letošní volby rozhodnou, zda nás obsadí migranti,“ obává se.

Andrej Babiš podle Okamury slibuje něco jiného, než dělá. A nedokáže odolat penězům, takže když Ursula von der Leyenová slíbila zemím, které migranty přijmou, finanční kompenzace, trefila tím jeho citlivé místo.

„Andrej Babiš sehnul hlavu před Bruselem, ale SPD nepoklekne,“ zdůraznil předseda. Ne migraci, ne mešitám, ne islámu,“ následoval aplaus.

Pak Okamura hovořil o svobodě slova. „Bojíme se veřejně říci svůj názor. Kam jsme se to od roku 1989 dostali,“ ptal se řečnicky.

Řešením je podle něj jen přímá demokracie, kterou má hnutí SPD již ve svém názvu. „Pokud nebude moct občan mávat politikem, budou politici mávat občany jako kusem hadru,“ varoval dále.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Z politických konkurentů varoval před Piráty, na které se podle něj již těší v Bruselu, a rovněž před hnutím Přísaha. To se vydává za vlasteneckou formaci, což Okamuru pobavilo. „Jací jsou to vlastenci, když jsou proti referendu a nechtějí vystoupit z EU,“ divil se.

Kritizoval také to, že Česká pošta dala 0,25 milionu jako příspěvek na Prague Pride, místo aby je rozdělila utrmáceným pošťačkám. Je podle něj otázkou, jak taková státní firma hospodaří.

A na závěr Okamura připomněl i téma exekucí, které jej před deseti lety do politiky přivedlo. Jeho hnutí připravilo návrh na zestátnění exekutorů, vycházející ze stejných principů, jako fungují v sousedním Německu. Přesto ostatní sněmovní strany již tři roky návrh blokují a brání jeho projednání.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …