Nečas Blažkovi vůbec nevěří. Muž z Brna tvrdí, že za jmenováním něco je

02.07.2012 17:15

Absolutně nenápadný ministr. V odborných kruzích zcela neznámý. Takto hodnotí lidé zabývající se bojem proti korupci. Až na jediného. Brněnský aktivista Matěj Hollan svého krajana zná dobře. A ani trochu jej nešetří.

Nečas Blažkovi vůbec nevěří. Muž z Brna tvrdí, že za jmenováním něco je
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Jméno nového ministra spravedlnosti se ParlamentníListy.cz dozvěděly v pondělí ráno a jako první o něm informovaly. Několik hodin poté jej potvrdil Petr Nečas ve svém prohlášení. Jméno Pavla Blažka, mimořádně nenápadného místopředsedy ODS z Brna, přišlo ve stejnou chvíli, kdy se veřejnost dozvěděla o definitivním odchodu dvojice Vlastimil Rampula-Libor Grygárek z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Zda na místo Rampuly přijde ústecká žalobkyně Lenka Bradáčová sice ještě jisté není, ale premiér podle všeho po událostech minulého týdne nabral nový dech. V nedělních OVM se pustil do kritiky svého ministra financí Kalouska. Jeho telefonát vyšetřovateli kauzy CASA je podle zástupců občanských sdružení bojujících proti korupci podstatnější než jméno nového ministra, kterého navíc nikdo nezná.

Hollan: To musí být zastírací manévr, je pro Nečase nedůvěryhodný

Matěj Hollan z o.s. Brnění, muž, který moravskou metropoli překřtil na Krno a zdejší poměry tvrdě kritizuje, nechtěl zprvu jmenování místopředsedy ODS Blažka na post ministra spravedlnosti uvěřit. "To není možné, to musí být nějaký zastírací manévr," reagoval Hollan na informaci ParlamentníchListů.cz. Blažek je prý s premiérem neustále ve válce i přes to, že navenek se hovoří o vzájemném usmíření.

Kořeny tohoto sporu je nutné hledat v roce 2010, kdy po komunálních volbách Blažek dohodl koalici s brněnským lídrem socdem Romanem Onderkou. Nečas to nedokázal unést a podle Hollana to ´neakceptoval dodnes. "Důkazem je vyhazov z dozorčí rady Lesů České republiky a prohlášení premiéra, že je Blažek naprosto nedůvěryhodný, to se jen tak neodpouští," uvedl pro ParlamentníListy.cz Hollan.

Špatný rétor? Delegáti volebního kongresu ODS slyšeli jiného Blažka

Blažek podle něj nemá pro řízení tak složitého resortu, jakým spravedlnost je, žádné předpoklady. "Je to jen politik, co má nějakou advokátku. Hovoří a působí naprosto zmateně, vzpomeňme jeho vyjádření pro časopis Respekt," vzpomíná Hollan. Redaktorka týdeníku se tehdy Blažka opakovaně ptala, co udělala Nečasova protikorupční ODS pro boj proti korupci. Odpověď jí bezesporu šokovala. Zásadním takovým krokem prý bylo rozdělení Československa Václavem Klausem. A Blažek prý má na krku další řečnické perly. "Minulý rok proběhla na Fakultě sociálních studií v Brně debata. Když došlo na téma vizí v politice, prohlásil, že mít vizi není dobré, politik by žádnou mít neměl a on tedy žádnou nemá," vzpomíná na Blažka Hollan.

Budoucí ministr je kromě toho podle Hollana člověkem, o kterém se skoro nemluví proto, že veřejně vystupuje minimálně. Důvod? "Neumí dát dohromady logickou větu, proto se veřejně nevyjadřuje," tvrdí Hollan. Delegáti povolebního kongresu ODS, na kterém strana po volbách 2010 kompletně obměnila své vedení, by asi s aktivistou nesouhlasili. Právě Blažkův projev byl totiž hodnocen jako jeden z nejlepších, ne-li nejsilnější vůbec. A vizemi a idejemi v něm řečník rozhodně nešetřil.

"ODS už nemůže být stranou 90. let, musíme nacházet jiná témata, nová témata pro 21. století, a musíme se také hlásit k nějaké ideologii. Já bývám někdy směšný s tou ideologií, ale prosím vás, to je naprosto nutná věc, není možné dělat politiku bez ideologie. Pokud existovaly nějaké vědecké práce vydané třeba v minulém století, že není třeba ideologie, tak je to samozřejmě hloupost, ty přežívají...Ne nové tváře, ne dobré tváře, ne pěkné tváře, ale prosím vás, hledáme po brněnsky řečeno "glocnu a hercnu", neboli my hledáme hlavu, ve které něco je a k té hlavě musí být srdce. Srdce rovná se víra, nejsme schopni odůvodnit všechny naše doktríny pouze racionálně, to je velmi složité, ale musíme věřit, že ta cesta je správná a musíme tomu přizpůsobit veškeré naše jednání," pronesl tehdy k plnému sálu ve svém místopředsednickém nominačním projevu Blažek.

Kšeft pro Blažkovu radnici- lidé z kanceláře jeho ženy o ničem neví

Hollan v souvislosti s Blažkem zmiňuje ještě jednu zajímavost. Místopředseda ODSky totiž působí i jako zastupitel městské části Brno-střed. "Jeho manželka je také právník, působí jako exekutorka. Od městské části dostala kšefty od MČ. Vydělala na tom několik milionů. Její manžel to odůvodňoval tak, že to byla strašná práce, kterou by nikdo jiný nevzal," tvrdí pro ParlamentníListy.cz Hollan.

Lidé z kanceláře brněnské soudní exekutorky Aleny Blažkové, manželky budoucího ministra spravedlnosti o žádné výhodné zakázce pro radnici neví. "Zakázka pro město za miliony, to slyším poprvé," shodli se oslovení zaměstnanci její kanceláře. Kontakt na svou šéfku ale redakci neposkytli. Sám budoucí ministr pak v pondělí dopoledne vydal prohlášení - do médií se nebude vzhledem ke zdravotním záležitostem vyjadřovat do doby, než bude jmenován ministrem.

Blažka neznají, jedno ale vědí jistě. Pořád lepší než Benda

Reakce ostatních zástupců neziskovek, zabývajících se protikorupčním bojem, se shodují na jediném- toho člověka neznáme, nevíme, co od něj čekat. "Pro mne je naprosto zásadní, jak bude pokračovat reforma justice, práce na zákonu o státním zastupitelství a další kroky. Pan Blažek je pro justici neznámý. Předchozí dvě jména, především pan Marek Benda, mi přišly jako naprosto nepřijatelné," uvedl pro ParlamentníListy.cz šéf české pobočky organizace Transparency International David Ondráčka.

Ve stejném duchu hovoří například i Tomáš Kopečný ze studentského hnutí Inventura demokracie. "Je to samozřejmě lepší varianta než Marek Benda, ale nemáme o něm žádné informace, je pro nás velkým otazníkem a ty zásadní věci v otázce reformy resortu jsou stále před ním," uvedl pro ParlamentníListy.cz Kopečný. "Jako právník musím říci, že jej neznám, on se dosud nijak nevyjadřoval ke spravedlnosti, takže nevím, co od něj očekávat. Způsob, jakým dělá pan premiér personální politiku ve vládě, no nevím, nevím," konstatovala právnička a členka hnutí Veřejnost proti korupci Hana Marvanová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…