Nečas: Státní zástupci začali systematicky odstřelovat politiky

21.07.2013 21:41

Státní zástupci v České republice začali systematicky odstřelovat ústavní činitele a politiky, protože pro to existuje společenská poptávka, řekl bývalý premiér Petr Nečas (ODS). V rozhovoru pro časopis Týden expremiér, jehož kariéru ukončila kauza spojená s jeho přítelkyní a spolupracovnicí Janou Nagyovou, uvedl, že systematické útoky trvají minimálně od podzimu 2011.

Nečas: Státní zástupci začali systematicky odstřelovat politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-premiér Petr Nečas

Nečas prohlásil, že je terčem "dlouhodobé štvanice" státních zástupců Ivo Ištvana a Rostislava Bajgera. Ti si prý už od roku 2011 mapovali jak "funguje premiér a jeho okolí". ČR podle bývalého premiéra a šéfa ODS prožívá pokus transformovat zemi "do podoby České prokurátorské republiky".

Při vyšetřování úniku informací o utajeném svědkovi v kauze transportérů Pandur do médií se prý v prosinci 2011 státní zástupce Bajger ptal Jany Nagyové na okolnosti Nečasových schůzek, její roli při jejich sjednávání a podobně.

Nečas v obsáhlém rozhovoru připomíná některé výrazné kauzy minulých měsíců, například vyšetřování nákupu letadel CASA a "pronásledování" exministryně Vlasty Parkanové (TOP 09), kauzu Letecké záchranné služby, Opencard a obvinění pražské městské rady včetně tehdejšího primátora Bohuslava Svobody (ODS).

Vrhli se prý na snadný terč

"Oni prostě nejsou schopni žádné mafiány ani korupčníky chytit, a protože vědí, že jsou lidé frustrovaní z politiky a existuje společenská poptávka, tak se vrhli na nejsnadnější terč, který tu je - na ústavní činitele a politiky," řekl časopisu Nečas. Na jeho případu i na kauze někdejšího místopředsedy vlády, předsedy lidovců a nynějšího senátora Jiřího Čunka je prý vidět, že "když na někoho ukážou, tak ho prostě oddělají".

Ištvan podle bývalého premiéra nenávidí ODS od roku 2008 a má kontakty na některé představitele ČSSD. Nečas v této souvislosti zmínil místopředsedu sněmovny Lubomíra Zaorálka.

Kritizoval také práci soudů při rozhodování o vazbě. Tvrdí, že státní zástupci mají připraveného soudce a počkají si, až bude mít víkendovou službu, kdy se nepoužívá anonymní počítačový systém přidělování kauz. Podle Nečase proto, aby měli jistotu, že bude rozhodnuto tak, jak si přejí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…