Nechceme válku, huboval občan Zemana za Ukrajinu. Jiný naříkal, že je bezdomovec. A prezident...

16.04.2014 8:38

REPORTÁŽ Přes pět stovek lidí přišlo debatovat s prezidentem Milošem Zemanem v Hradci Králové. Před budovou Muzea východních Čech odpovídal v úterní podvečer na více i méně příjemné otázky. Beseda narazila na téma exekutorů, aktuální situaci na Ukrajině, prezidenta se přišel ptát také člověk téměř bez domova.

Nechceme válku, huboval občan Zemana za Ukrajinu. Jiný naříkal, že je bezdomovec. A prezident...
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miloš Zeman v Hradci Králové

Anketa

Co si myslíte o prezidentu Zemanovi? (Hlasování od 16.5.2014)

hlasovalo: 14907 lidí

Stejně jako při debatě se studenty na zdejší univerzitě v poledne ujistil publikum, že nebude mluvit dlouho. „Nemusíte se obávat, že pronesu dlouhý a tím pádem i nudný projev. Program budete z devadesáti procent určovat vy svými názory a otázkami, na které se pokusím odpovědět,“ sdělil hned na začátku a zdůraznil základní úkoly, které má prezident republiky plnit.

Má být krizovou pojistkou například v momentě, když padne vláda. „Někteří mne proklínají za to, že Kalousek už není ministrem financí, jiní mě za to velebí. Prezident má ale jezdit mezi občany, poslouchat jejich názory a nevytahovat se s názory svými. Naslouchat tomu, co normální lidi trápí a bolí,“ vysvětlil svůj postoj prezident Miloš Zeman.

Nejhorší je neplnit sliby, v politice i v životě

Zdůraznil také, jak důležité je podle něj plnit dané sliby. „Nejhorší, co se může stát, je, že koaliční partneři si podají ruce, podepíší koaliční dohodu a pak ji začnou porušovat. Není nic horšího, než neplnit dané sliby. Ať už v politice, nebo v životě vůbec. To je také jedna z úloh prezidenta,“ řekl prezident.  Podotkl, že mezi jeho činnosti naopak nepatří sestavování koalice.

Koho jste si tam zvolili, toho tam máte, řekl lidem. Na druhé straně je třeba dbát na plnění slibů a prezident má zasáhnout a veřejně se vyjádřit, pokud tomu tak není. Dodal, že nechce být zavřený za zdmi Pražského hradu a už vůbec nechce okopávat záhonky.

Hned první dotaz se týkal Ukrajiny. „Jak se slučuje vaše tvrzení, že zastupujete dolních deset milionů občanů a přitom řeknete generálnímu tajemníkovi NATO návrh, aby na Ukrajinu vyslal vojska? Jak se to slučuje? My válku nechceme,“ ptal se muž prezidenta.

Anketa

Kterého českého prezidenta máte nejraději?

hlasovalo: 27898 lidí

Nepřeji Ukrajině co Československu v roce 1968

„Nikdo nechce válku,“ odvětil Miloš Zeman. Vzpomněl, jak 21. srpna 1968 v noci přistála letadla a den na to přijely tanky. „Já nepřeji Ukrajině to, co jsem nepřál tehdy Československu,“ řekl prezident. Muž opáčil, zda to není trochu jiná záležitost.  „Okupace území není trochu jiná záležitost, je to vždycky okupace,“ odpověděl Zeman.

Od přítomné ženy dostal květinu a vyslechl si stížnost na konání exekutorů, kteří připravují lidi o domovy. Ptala se ho také, zda ví, že Hradci Králové se vyhýbají i živelné katastrofy. „Nevyhýbají, dnes jsem tady já,“ zavtipkoval prezident.

Žena žádala schůzku s vládou, aby kvůli exekutorům zasáhla. Prezident reagoval: „Na jedné straně je zabavován majetek z nesmyslných důvodů lidem, kteří jsou na hranici existenčního minima, ale na druhé straně jsou velcí dlužníci, kteří neplatí faktury a tím přiměli poctivé podnikatele k bankrotu a sami jsou bez trestu,“ sdělil jí Zeman. Dle jeho slov by měli exekutoři působit vůči těmto lidem.

Anketa

Kterou z těchto osobností byste chtěli za prezidenta?

hlasovalo: 25722 lidí

Exekutoři mají zabavovat majetek bohatých dlužníků

„Aby žlutou nálepku nelepili na televizi, ledničku, ale na jachtu, tryskáč, vilu Tomáše Pitra a podobně,“ řekl prezident. Jako další se ptal invalidní důchodce. „Jsem v podstatě bezdomovec. Před rokem mi zkrátili invalidní důchod na první stupeň a pobírám pět tisíc tři sta. Platím ještě výživné z dob manželství. Teď jej platit nemůžu a banka na mne uvalila exekuci, vydělám si jen prodejem časopisu Nový prostor. Rád bych rozjel nějaké podnikání, ale nikdo mi nepůjčí, protože kvůli malé částce jsem v registru dlužníků,“ vysvětlil hlavě státu svoji situaci.

Situaci Miloš Zeman přičítá bývalému ministru Jaromíru Drábkovi. „Zavedl pravidlo, že když máte jednu nohu a ujdete 200 metrů, tak máte právo na invalidní důchod. Situace zdravotně postižených se teď aspoň trochu zlepší od začátku příštího roku. Jinak existuje exekučně nezdanitelné minimum a to jsou věci, které vám nemohou vzít, i movité,“ řekl Zeman a vyzdvihl také činnost a pomoc chráněných dílen.

Než přišel rychlý a nečekaný déšť, stihli se ještě lidé zeptat, co si prezident myslí o politické činnosti Vladimira Putina. „Putin je chladnokrevný hráč, který umí využít slabosti protivníků. Primární příčinou je slabost Ukrajiny. Ptejme se, proč je Ukrajina slabá. Protože jí vládne skupina oligarchů,“ řekl prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…