Nedivil bych se, kdyby mu dali přes hubu, ale tohle je síla. Více o vraždě Romana Housky z ČSSD

19.11.2013 9:22

Vlivný severočeský sociální demokrat Roman Houska byl v pondělí večer nalezen v garáži své chomutovské vily s prostřelenou hlavou. Jeho tělo mělo být přikryto celtou. Houska, který byl považován za kontroverzní osobu politiky i byznysu na Ústecku, byl partnerem bývalé ústecké hejtmanky Jany Vaňhové. Ta v té době měla být na politickém jednání.

Nedivil bych se, kdyby mu dali přes hubu, ale tohle je síla. Více o vraždě Romana Housky z ČSSD
Foto: Jaroslav Bukowski
Popisek: Zavražděný člen ústeckého Krajského výkonného výboru ČSSD Roman Houska

Informaci jako první přinesl v pondělí večer server Novinky.cz. ParlamentnímListům.cz pak ještě během večera vše potvrdily i zdroje z policejního vyšetřování. V úterý ráno pak smrt vlivného sociálního demokrata potvrdily i vyšetřovací orgány.

Houska měl být zastřelen v Chomutově v ulici Kamenný vrch, kde bydlí. Mělo k tomu dojít kolem devatenácté hodiny. Jeho partnerka a bývalá hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová v té době měla být na stranické schůzi. V jejím průběhu měla být informována o zavraždění svého partnera, ovšem nikoliv policií. Vaňhová následně jednání opustila a nyní se k věci odmítá vyjadřovat.

V úterý ráno pak Houskovu smrt potvrdilo i státní zastupitelství. „Mohu potvrdit, že Roman Houska zemřel násilnou smrtí,“ uvedl krajský státní zástupce v Ústí nad Labem Jan Jakovec. Policie informovala, že byla nařízena soudní pitva a probíhá ohledávání místa činu. Celá ulice Kamenný vrch v Chomutově měla být uzavřena.

Housku údajně v garáži jeho domu objevil jeden ze spolustraníků. Podle serveru Novinky.cz se mělo jednat o Vlastimila Rindoše, majitele chomutovské stavební firmy, který měl s Houskou domluvenou schůzku. Jeho tělo mělo být přikryté celtou a vše prý nasvědčuje, že jej přikryl vrah. Ten měl ve vile hledat nějaké dokumenty, čemuž nasvědčuje i fakt, že bylo po celém domě rozsvíceno.  

„Bydlím tady v ulici, střelbu jsem ale neslyšel. Prý pana Housku nalezli s prostřelenou hlavou u garáže,“ cituje deník Právo jednoho ze sousedů.

„Ještě okolo páté jsem ho viděl, jak jel kolem na čtyřkolce,“ sdělil jiný ze sousedů serveru Deník.cz. Jiný soused k Houskově smrti uvedl: „Znal jsem ho dvacet, pětadvacet let. Slušný chlap, nikdy žádný problém, ani tady v ulici si na nic nehrál.“ „Vychoval tři dcery, tak jakýpak gauner?“ měla dodat jeho žena.

Foldyna: Tohle je tedy síla. Asi za tím bude obchod

Deník.cz přinesl bezprostřední reakci dalšího významného severočeského sociálního demokrata Jaroslava Foldyny: „Naposledy jsem ho viděl při hlasování ústředního výkonného výboru, kde se jednalo o tzv. puči. Nikdy jsem nepatřil k jeho fanklubu, ale tou zprávou jsem otřesený,“ měl uvést poslanec ještě v pondělí večer.

„Pro ČSSD to není dobrá zpráva. Vrhá to na ni špatné světlo, co má mezi sebou za lidi. Určitě to však s politikou nesouvisí, nebo zcela okrajově. Houska byl výbušný a kontroverzní, nedivil bych se, kdyby mu dal někdo přes hubu, ale tohle je tedy síla. Spíš to bude mít souvislost s jeho osobními a podnikatelskými vazbami,“ dodal Foldyna, který měl s Houskou časté rozepře.

Například v roce 2005, kdy byl Foldyna sesazen z funkce krajského předsedy strany, mělo mezi oběma málem dojít k fyzickému střetu. Později však oba celou věc interpretovali jako běžnou rozepři.  

„Teď jsem si to přečetl, před třemi minutami. Nic o tom nevím, já s těmi lidmi nejsem vůbec ve styku,“ komentoval jeho zastřelení Jiří Paroubek. Bývalý předseda ČSSD byl spolu se svým spojencem z Ústeckého kraje Petrem Bendou s Houskou v častých střetech.

Houska se s Bendou dlouhodobě přetahoval o vedení v ústecké ČSSD a o Paroubkovi v roce 2010 řekl, že je novodobou obdobou sovětského politika Lavrentije Beriji. Expředseda ČSSD se soudil, soudy všech instancí ale nakonec řekly, že výrok je urážlivý, ale Paroubek by jej jako veřejný činitel měl unést.

Podnikatel s pestrou minulostí

Roman Houska se do konfliktu se zákonem dostal několikrát již dříve. Opakovaně byl popotahován za přečiny související s řízením vozidla. V roce 2003 měl přejet nohu strážníkovi, který jej chtěl pokutovat za špatné parkování. Houska tvrdil, že si strážník nohu pohmoždil, když mu kopal do auta, ovšem nakonec bylo jednání překvalifikováno na přestupek. V roce 2012 mu pak byl zabaven řidičský průkaz, když se odmítl podrobit zkoušce na alkohol.

Pochybnosti vzbuzovaly též některé Houskovy podnikatelské aktivity. Zpochybňován byl především způsob, jakým v roce 1997 zbohatl na prodeji pozemků pro chomutovský hypermarket Globus. Pochybnosti vzbuzovaly i další Houskovy obchodní praktiky, které někteří označovali za vydírání. V devadesátých letech měl vyvíjet velmi brutální nátlak na podnikatele, kteří se chtěli účastnit dražeb budov, o které měl zájem.

Spolustraník Jan Piegel zato Housku označil za „neodsouzeného vyděrače“ a obvinil jej z rozkrádání krajského rozpočtu. Houska se soudil a v roce 2005 se domohl na kolegovi omluvy.   

V roce 2008 byla Houskova partnerka Jana Vaňhová zvolena hejtmankou Ústeckého kraje, později se jeho souboj s Petrem Bendou vyřešil odchodem Bendy a Jiřího Paroubka z ČSSD. Jeho nástupci Arno Fišerovi Benda bezprostředně po zvolení daroval pětilitrovu láhev dvanáctileté whisky.  Po loňských volbách Vaňhová uhájila funkci ve vedení kraje a stala se vicehejtmankou.

Z buldozeru je malý traktůrek

Rázný Severočech Roman Houska několika svými výroky zaujal i na serveru ParlamentníListy.cz. Pro náš server byl určen i jeho slavný „berijovský“ výrok o Jiřím Paroubkovi, který se dostal až k soudu, po kterém bývalý předseda ČSSD znechuceně prohlásil, že naše soudy jsou na úrovni Kyrgyzstánu či Zimbabwe. Houska v září 2011 doslova uvedl: „Paroubek, to je novodobý Berija. Dokáže rozložit demokratický systém kdekoliv, kam se svou suitou veksláků a ranařů vstoupí.“

Na začátku roku 2012, když se objevila falešná webová stránka jeho partnerky Vaňhové s odkazy na gay porno, pak Houska naznačoval, že vše je dílem Paroubka a Bendy. „Máme indicie, které vedou do Paroubkovsko-Bendovsko-Dimunovské dílny,“ naznačil. A pak se Paroubkovi vysmál, že někdejší hvězda pražské politiky má na Ústecku zapotřebí takové podpásovky. „Z velkého pražského buldozeru jsme tady v Ústí udělali malý traktůrek. Severní vítr je krutý,“ poznamenal tehdy Houska.

Když Jiří Paroubek s Petrem Bendou opouštěli ČSSD  a do své nové strany NS-LEV 21 si odvedli značnou část členské základny severočeské ČSSD, Houska nad tímto pročištěním strany vyjádřil radost. „Paroubek teď dělá, jako že je čistý anděl, a v podstatě všechny ty lidi, se kterými byly problémy ve straně - a bylo tam přitom i podezření z nabírání černých duší - tak ti, co se neuměli ani podepsat, nyní přešli k Jiřímu Paroubkovi,“ uvedl.

Když pak Paroubkova nová strana pořádala sjezd, Houska poukázal, že značná část účastníků pocházela z jedné vesnice, do které se svými nábory Petr Benda s oblibou sahal již v minulosti. „To nebyl žádný celonárodní sjezd, to byla jedna vesnice z Lounska plus asi dvacet jeho starých kamarádů,“ oglosoval zasedání.

Houska pro ParlamentníListy.cz komentoval například i loňské zatčení středočeského hejtmana z ČSSD Davida Ratha. „Pokud si pravice myslí, že pomocí ambiciózních státních zástupců dosáhne likvidace levice v regionech, pak se hrozně přepočítala, přispěje tak jen k radikálnímu zrudnutí, nikoliv zmodrání krajů,“ varoval tehdy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …