Největší pracant a největší lenoch české politiky. Čti, voliči

24.02.2012 6:30

ANKETA Kdo je nejlínějším českým politikem a který z nich je naopak nejpracovitější? ParlamentníListy.cz se ptaly samotných politiků, poslanců, senátorů i ministrů.

Největší pracant a největší lenoch české politiky. Čti, voliči
Foto: Hans Štembera
Popisek: Debatní kroužek během přestávky

Poměrně velká část politiků se nechtěla příliš vyjadřovat a někteří považovali dotaz za nepatřičný či hloupý, někteří si však příliš servítky nebrali a své kolegy zhodnotili bez milosti, některým dokonce doporučovali, aby byli raději líní, neboť tak napáchají méně škod.

Politici často jako pracovité označovali své stranické kolegy. Jako pracovití byli často uváděni ministři Jaromír Drábek, Leoš Heger. Také premiér Nečas. I když někteří politici byli zařazováni do obou skupin. 

Anketa

Kdo je pro vás nejpracovitější český politik?

hlasovalo: 733 lidí

Ospalý kníže

„Není na mně, abych kolegy posuzoval. Ostatně to ani není možné, neboť kdo ví o práci ostatních v klubu, ve svém okrsku, v institucích občanské společnosti a tak dále. Přenechme posudek voličům,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Ač sám neposuzoval, byl Schwarzenebrg posouzen jinými. „Nejpracovitější z logiky věci musí být předseda vlády, protože nese hlavní odpovědnost za chod celého státu. Toho nejlínějšího neumím identifikovat, protože o něm díky jeho lenosti pravděpodobně vůbec nic nevím. Kdybyste chtěl znát ale nejospalejšího politika, tak to bych snad i věděl, ale to by zase vypadalo. Podle toho se to nezdůvodňuje leností, ale promyšleným záměrem, že v politice se kecají blbosti prakticky nepřetržitě, ať už mluví kdokoli,“ řekl poslanec ODS Aleš Rádl, který narážel patrně na prohlášení Karla Schwarzenberga, že když se kecají blbosti, tak spí.

„Sama pracovitost nemusí být vždy ctností. Kdyby například ministr Drábek méně pracoval a více odpočíval, žilo by se nám lépe. Ministr Schwarzenberg naopak může působit líným dojmem, ale kdo ho někdy viděl těsně po probuzení například vstávat ze židle, musí uznat, že je schopen mimořádného fyzického výkonu. Nerada bych se někoho osobně dotkla, a proto míru lenosti kolegů nehodnotím. Jsou to vesměs milí a sympatičtí lidé, a to je přece nejdůležitější,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz smířlivě senátorka ČSSD Dagmar Zvěřinová.

Proč ten Nečas nevyjde mezi lid?

Podle poslance ČSSD Vítězslava Jandáka je nejlínějším politikem premiér Petr Nečas. „Kdyby nebyl líný, tak by šel mezi lidi a od nich by se dozvěděl, že lidé nechtějí to, co dělá tahle vláda. A samozřejmě nejpracovitější je někdo v ČSSD. Tam je hodně pracovitých lidí. A ač to z vonku tak nevyzerá, tak myslím, že je pracovitý náš parlament jako celek,“ řekl ParlamentnímListům.cz Jandák.

Podle poslance ODS Jana Pajera je pracovitých politiků spousta a na rozdíl od Jandáka říká, že je mezi nimi Nečas. „Kdo z nich je nejpracovitější, je těžké říci, ale mezi ně určitě patří pan premiér Nečas či pan ministr Pospíšil. A nejlínější? Napadá mě Radek John,“ dodal Pajer.

Senátor ODS Karel Šebek považuje za nejpracovitějšího premiéra Petra Nečase následovaného ministrem Jiřím Pospíšilem. „Nejlínější se mi nyní jeví Kristýna Kočí, i když se patrně někdo línější ještě schovává,“ doplnil Šebek.

Nejlínější je údajně Dienstbier. Byl by dobrým prezidentem

S případným kandidátem ČSSD na prezidenta se nepáral poslanec TOP 09 Daniel Korte. „Nejlínější je údajně Dienstbier. Proto by byl patrně dobrým prezidentem,“ ironizoval Korte. „Nejpracovitější je bezkonkurenčně Jaromír Drábek,“ dodal poslanec.

„Aj, tohle opravdu posoudit neumím,“ uvedl ministr zemědělství Petr Bendl z ODS.

„Nejpracovitější jsem jednoznačně já,“ smál se první místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bauer.

„Myslím, že lenost, či pracovitost politiků musí hodnotit veřejnost a média, ne politici sami,“ míní předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

Vrchol blbosti

„Nejpracovitější byl a stále určitě je Jiří Paroubek a David Rath a méně pracovitých se najde nejméně, ale opravdu nejméně mezi více než polovinou poslanců nynější sněmovny, a to napříč politickým spektrem. Ani si mnohdy nepřečtou zákony, které si odhlasují a pak se diví, pro co hlasovali. Například zdanění náhrad a snížení platu o 20 tisíc. Když už si neumí spočítat ani vlastní měsíční plat, tak to považuji nejen za vrchol lenosti, ale i blbosti,“ řekl ParlamentnímListům.cz senátor ČSSD Vladimír Dryml.

Dle názoru poslankyně KSČM Marie Rusové je jedním z nejpilnějších politiků její stranický kolega Miroslav Opálka.

Podle poslance a šéfa strany NS-LEV 2011 Jiřího Paroubka jsou nejlínějšími ti, kteří v parlamentu nevystupují, mají vysoké procento neúčasti na jednání, znají je jen fajnšmekři, a ne občané. „Myslím, že všichni politici by mohli pracovat s větším nasazením,“ dodal Paroubek.

TOP pracanti

Poslanci TOP 09 často označovali jako nejpracovitější své ministry a kolegy. „Nerad bych byl servilní, ale za nejvíce pracovité považuji ministry TOP 09 Miroslava Kalouska, Leoše Hegera a Jaromíra Drábka, na kterých leží největší reformní zátěž. Kdo je nejlínější, si myslím nepřísluší hodnotit nikomu z nás,“ řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda TOP 09 a poslanec Pavol Lukša.

Poslanec TOP 09 Rom Kostřica považuje za velmi pilné Leoše Hegera, Miroslava Kalouska a Petra Nečase. Lenochy nechtěl komentovat.

Podle poslankyně Starostů a nezávislých Ludmily Bubeníkové patří mezi nejpracovitější a nejvýkonnější politiky bezesporu ministři Jaromír Drábek a Leoš Heger. „Netroufnu si říct, kdo je nejlínější. Můžu si to myslet, ale nemusí to být pravda, protože je spousta záležitostí, o kterých se nehovoří na veřejnosti a které mohou být velmi náročné a vyžadují spoustu času a energie,“ dodala poslankyně.

Podle topkaře Jaroslava Ečka je nejpracovitější poslanec TOP 09 František Laudát.

„Nejpracovitější je ministr zdravotnictví Leoš Heger, líné nesleduji,“ uvedl poslanec TOP 09 Rudolf Chlad.

Horší nekompetentnost než lenost

„Velmi pracovitá je má kolegyně Lenka Andrýsová,“ míní místopředseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Viktor Paggio.

Podle Lenky Andrýsové jsou nejpracovitějšími politiky vicepremiérka Karolína Peake a ministr dopravy Pavel Dobeš. „Zodpovězení druhé otázky nechám na občanech,“ dodala véčkařka.

Poslankyně KSČM Soňa Marková míní, že problém současné vlády je spíše v nekompetentnosti než lenosti. „Pánové Heger, Drábek nebo Dobeš by udělali lépe, kdyby přestali uskutečňovat své nepromyšlené, odborníky i veřejností odmítané aktivity a reformy,“ vysvětluje poslankyně.

Poslankyně ODS Jana Černochová uvedla, že je těžké říct, kdo je nejlínější. „Nejpracovitější a časově nejzaneprázdněnější jsou vedle pana premiéra určitě i desítky bezejmenných starostů, kteří pokud dělají svou práci dobře, nemají fixní pracovní dobu a lidé se na ně mohou obracet 24 hodin každý den. Každopádně nespatřuji přímou úměru mezi pracovitostí a počtem funkcí, což je bohužel v naší politice velmi častý jev,“ dodala bývalá starostka Prahy 2, která na tuto funkci znovu nekandidovala, neboť odmítá kumulaci funkcí.

„Nejpracovitější politik je jednoznačně Václav Klaus. A nejlínější? To je těžká otázka. Líných politiků je hodně, nicméně ukázat na jednoho si nedovolím,“ myslí si poslanec ODS Jaroslav Martinů.

Nejlínější bude nějakej socan. Nejpracovitější jsem já

„Nejlínější bude nejspíš nějakej socan. A nejpracovitější bych mohl být já,“ smál se senátor Petr Pakosta.

Socani ale nesouhlasí. „Politici jsou úspěšní, nebo neúspěšní, buď je lidé volí, nebo ne. A pracovití jsou všichni, protože jinak by nebyli úspěšnými politiky,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz místopředseda Senátu Zdeněk Škromach z ČSSD.

„Nejlínějšího politika bych si označit netroufl a nás pracovitých je jenom pár,“ vtipkoval místopředseda poslaneckého klubu Jan Čechlovský.

„Já se řadím mezi obojí,“ usmíval  se nejdřív senátor zvolený za ODS Zdeněk Schwarz. „Ale teď vážně, po pravdě nevím, protože pro to nemám podklady a relevantní informace. Vycházet z mediálních informací je scestné, zavádějící, nepravdivé a nespravedlivé. A třeba za prací ministrů je obrovský kus práce úředníků ministerstev i politických stran, ze kterých přišli do funkcí,“ dodal Schwarz.



Vypadne z nich prd

Místopředseda poslaneckého klubu VV Otto Chaloupka si netroufá své kolegy hodnotit. „Spousta politiků dokáže docela úspěšně předstírat aktivitu a ve skutečnosti z nich vypadne prd, jiní zase v tichosti a klidu makají a nedávají to najevo. Z mého pohledu mají nejvíc napilno ti, kteří potřebují zakrýt své lumpárny a ti, kteří pořád vymýšlí různé pasti a triky na ty, kteří ty jejich lumpárny chtějí odkrýt a potrestat. To ale nepovažuji za chvályhodnou píli,“ říká Chaloupka.

Podle senátora ODS Vítězslava Jonáše je nejpracovitějším senátor ODS Miloš Vystrčil. „Opak neuvedu, těch je více,“ dodal.

„Znám spousty politiků a jako v každém povolání jsou někteří pracovití více a někteří méně. Konkrétních jmen se ode mě nedočkáte, nerad bych někoho opomenul, případně se někoho dotknul. Každopádně ale platí, že pracovitost by měla jít ruku v ruce s kvalitou odvedené práce. Pokud to neumíte, nedělejte raději nic. Toto zlaté pravidlo platí měrou vrchovatou také u některých současných vládních politiků,“ myslí si senátor ČSSD Petr Gawlas.

Kolik škod zůstane po aktivním blbci

Podle poslance ODS Davida Vodrážky lze na dotaz odpovědět jen velmi těžko. „Stejně jako v každé jiné profesi je i v politice celá řada aktivních a pracovitých blbců a zároveň chytrých a slušných lenochů. Píle a lenost se dá měřit velmi těžko a jsou to relativní pojmy. Někdo dokáže svou aktivitou často napáchat více škody než užitku. A to nejen politik,“ dodal Vodrážka.

„To je veselá otázka. Asi jako který novinář je nejpilnější či nejlínější. Neznám všechny a nežiji s nimi. Existuje škodlivá píle i užitečná lenost. Také média umí vytvořit image píle či lenosti politika. Takže mě spíše zajímá, kolik škod po kterém politikovi zůstává, případně i přínosů a pak tedy pro koho,“ uvedl senátor ČSSD Jan Žaloudík.

„Záleží na kritériích: u někoho je totiž lépe, když nedělá nic,“ míní podobně poslankyně KSČM Zuzka Bebarová-Rujbrová.

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba uvedl, že mu takové hodnocení poliitků nepřísluší, ale lenost je mnohdy základem skvělých vynálezů ku prospěchu lidstva. „Existovala by bez toho třeba automatická pračka, vysavač, myčka? Naopak přehnaná pracovitost a aktivita u hlupáka, gaunera či psychopata bývá pro okolí velkým neštěstím,“ dodává poslanec.

Pracanti pouze před volbami

„O tom, který politik je líný a který pracovitý, přemýšlím také. Spíše však uvažuji o tom, jak hlouběji poznat kandidáty ještě před tím, než jsou nominováni na přední místa na kandidátkách politických stran. Mít nejpracovitější lidi je snem každé politické strany, jenže zázraky se nedějí, a tak berme i politiky takové, jací jsou, a hledejme v nich ty lepší stránky,“ říká poslanec VV Martin Vacek.

„Znám řadu líných a řadu pracovitých politiků. Nejhorší jsou ti, o kterých je vidu a slechu pouze před volbami,“ řekla ParlamentnímListům.cz senátorka ČSSD Jiřina Rippelová.

Senátorka Jana Juřenčáková uvedla, že nedokáže posoudit politiky, poněvadž je všechny osobně nezná. „Osobně horší než lidská lenost je lidská hloupost a platí verze, že když se někomu nechce, tak je to horší varianta, než když to nejde. Posuzovat pracovitost je také možné z mnoha pohledů, pracovitý může být ten, koho je neustále vidět stříhat pásky u staveb, které nerealizoval, ale podle mě je to ten, za kým je vidět konkrétní výsledek práce, ať už je to výsledek hmotný či nehmotný. Někdy to vypadá, že ti nejpracovitější jsou ti, kteří o tom nejvíce mluví, ale opak je pravdou,“ myslí si senátorka.

Hodně keců, málo práce

Ani poslanec VV Jiří Štětina nechce uvádět jména. „Hodně kecání ještě neznamená, že je někdo ´velký a dobrý´. Teprve výsledky jsou hodnotitelné, ale jenom od občanů,“ myslí si nicméně Štětina.

Podobný názor má i poslanec TOP 09 Václav Kubata, podle něhož jediné kritérium pro hodnocení politika je výsledek, a to na jakékoli úrovni, a to ať koaličního, tak opozičního. „Za těmi nejpracovitějšími jsou vidět výsledky, ať byli ve vládě, nebo v opozici,“ dodal poslanec.

„Jsem přesvědčen, že tato otázka je pro paní předsedkyní sněmovny Němcovou, anebo veřejnost. Jinak každý za sebe přece ví, že on je nej v pozitivním slova smyslu a někdy líný z lidské povahy,“ říká poslanec TOP 09 Jan Smutný.

„Myslím, že v lidech, a těmi jsou i poslanci, se mají vždy hledat ty lepší vlastnosti. Lenost a pracovitost jsou dva protipóly lidské povahy. Věřme však, že lidé, kteří nás volili, nás přeci jen trochu znají, jinak by nám přeci nedali své hlasy. Rozhodně si myslím, že většina z nás jsou pracovití poslanci,“ domnívá se poslanec VV Michal Babák.

Senátorka Severočechů.cz Alena Dernerová uvedla, že neposuzuje lidi podle aktivnosti, nýbrž dle toho, zda je dobrý či špatný a zda pracuje ve prospěch lidu.

Nebudeme hodnotit

„Tak to jste mě, pane kolego, zaskočil. Všechny osobně neznám a tomu, co o nich šíří média, zas tak moc váhu nepřikládám. A ten, kdo je třeba ´líný´při jedné činnosti, může být naopak ´čilý´ při jiných. A já nechci plácat do vody a střílet od boku. Musel bych hodnotit kolegyně a kolegy z nejbližšího okolí, a to ještě bez znalosti všech jejich ostatních aktivit. A to by nebylo ani seriózní, ani objektivní,“ řekl redakci senátor ČSSD Miroslav Krejča.

„Nikdy bych si nedovolila kohokoli takto veřejně soudit,“ říká poslankyně TOP 09 Gabriela Pecková.

„Nevím a necítím se oprávněna takovou otázku řešit,“ uvedla senátorka Soňa Paukrtová.

„To opravdu nemohu posuzovat já jakožto činný politik, ale spíše parlamentní pozorovatel, komentátor, který dění ve sněmovně či vládě sleduje,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz poslanec Starostů Stanislav Polčák.

„Omlouvám se, ale své kolegy v politice takto prostřednictvím tisku nehodnotím,“ reagoval podobně poslanec KSČM Pavel Hojda.

Málo seriózní, bulvární, divná a vtipná anketa

Podle poslance KSČM Miroslava Opálky nejde o seriózní anketu, neboť v ní nejsou jasně definovaná kritéria a definován okruh výběru a jde tedy o povrchní, náhodné a subjektivní hodnocení. „Navíc znám spoustu politiků, kteří jsou uštvaní a výsledky nejsou vidět, a jiným takzvaně hoří i voda a jsou stále v médiích. Ve svém hodnocení bych nebyl objektivní,“ dodal Opálka.

„Neumím odpovědět, nezadal jste kritéria,“ reagoval podobně poslanec KSČM Karel Šidlo.

Senátor ČSSD Miroslav Nenutil nechtěl odpovídat. Senátor Luděk Sefzig označil anketní otázku za bulvární a první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka za divnou, a poslanec David Šeich naopak za vtipnou.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…