Nezaměstnaný mladík mluví o šikaně. Nechce už žít. A ministr Drábek mlčí

10.06.2012 10:04

PŘÍBĚH Ve zcela beznadějné situaci je mladý muž Michal, který se před čtyřmi roky vyučil zámečníkem. „Byl jsem sice úspěšný učeň, ale co mi to bylo platné, když jsem se hned po vyučení octnul na úřadě práce,“ řekl mladý Ostravan, který už práci marně shání čtyři roky. Je přesvědčen, že úřad práce jej šikanuje. Ministr Drábek, kterého ParlamentniListy.cz oslovily s žádostí o vyjádření, už tři týdny mlčí.

Nezaměstnaný mladík mluví o šikaně. Nechce už žít. A ministr Drábek mlčí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

Protože Michal dosud bydlí u rodičů, nemá od českého státu nárok na žádný příspěvek. Počítá se s tím, že rodiče ho budou živit. Pravidelně dochází na úřad práce a vzhledem k tíživé finanční situaci městskou hromadnou dopravou jezdí za nabídkami práce načerno. „Podle úřednic nestačí do firmy zavolat, musím tam dojet. Úřednice mne poslaly do průmyslové zóny v Hrabové. Protože je to z mého bydliště zhruba dvouhodinová cesta přes celou Ostravu, zavolal jsem tam. Řekli mi, že nemám vůbec jezdit, protože žádné volné místo nemají. Jenže úřednice z úřadu práce trvala na svém, a tak jsem si tam pro razítko musel zajet, kde vezmu na cestu, ji vůbec nezajímalo,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Michal, který je hrubě nespokojený s jednáním úřednic na úřadu práce a považuje to za šikanování a diskriminaci.

Další příběhy ZDE

„Po nějaké době přišla už citelně tvrdší a intenzivnější rána, která mě doslova psychicky poškodila. To byla jejich ďábelská past DONEZ. Podotýkám, že jsem pořád bez nároku na jakékoli sociální podpory, kvůli společné domácnosti rodičů, a bez jakékoli podpory v nezaměstnanosti, protože jsem absolvent, kterému chybí odpracované roky. Ale byl jsem nucen dojíždět na hlavní poštu, což je 7 zastávek autobusem a asi 200m pěšky, samozřejmě bez úhrady jízdného. A zde nastal první kritický problém. Program DONEZ mě nutil 2 až 3 krát v týdnu docházet na tu hlavní poštu, a já jsem se při tak častém stresu nad tím, že mě chytí revizor, a to už si vůbec nedovedu představit, kde nato vezmu a ještě mě vyřadí z evidence uchazečů, nejednou v autobuse málem vybulil,“ popisuje pro ParlamentníListy.cz Michal.

Nezaměstnaní s pokutou od dopravního podniku

To se také nakonec stalo. „Když se přede mnou objevila placka, polil mne smrtelný pot a jen díky ochotě revizora jsem tak-tak stihnul na czechpoint pošty dorazit. Ale už v totálním stresu, protože jsem samozřejmě dostal složenku na zaplacení pokuty 1 000 korun dopravnímu podniku,“ uvádí Michal, který po příchodu domů v silném rozhořčení napsal urážející, výhružnou zprávu dopravci a den nato jsem skončil kvůli dopisu na výslechu.

„A tak jsem se stal ze zdravého optimistického mladého absolventa, s chutí pracovat, učit se, rozvíjet se, poznávat, založit rodinu, osobou paranoidní, pesimistickou. Bez jakékoli naděje na lepší zítřek, naděje na to, že někdo ocení jeho zručnost, pracovitost a poctivost, naděje na to, že i já jako ten obyčejný prostý člověk se můžu důstojně živit. Dokonce to došlo k vrcholu, kdy jsem polemizoval o tom, zdali není pro mě jednoduší ukončit život, než začnu škodit okolí,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Michal.

Muži ke stromu, ženy do křoví

Po nějaké době ho úřednice vyzvala k tomu, aby nastoupil na veřejnou službu. Protože si myslel, že nějakou korunu vydělá, kývl. „Při dotazu na plat jsem sklidil od ostatních obětí veřejné služby výsměch a to i od samotného školitele. Nejdříve jsem to nechápal, ale pak jsem zjistil, že se v podstatě jedná o nucenou neplacenou práci. Toto mě rozhodilo, ale spíš to byla předzvěst horších faktů. Při dotaze na převlékárnu, umývárnu a pracovní oděv byla odpověď: Převlékárna není, umývárna není, pracovní oděv musíte mít svůj!! To znamená po práci zadarmo špinavý a zpocený autobusem domů ovšem opět načerno,“ popsal školení před nástupem na veřejnou službu Michal. To však nebylo vše. Když se ptal na toalety během pracovní doby, dostal od školícího pracovníka on i další tři účastníci školení další šokující odpověď:  „Muži to mají jednoduší - ke stromu, případně do křoví, a u žen to řešíme tak, že do křoví nebo popřípadě po nejbližších hospodách a restauracích. Tak toto jsem nezažil za celý život v žádné brigádě u žádného soukromníka. Jak je to vůbec možné?,“ ptá se Michal.

Neodpovídá ministr, mlčí i ombudsman

Je přesvědčen, že se jedná o protiústavní jednání a porušování základních lidských práv a svobod. „Myslím si, že toto jednání, je protiprávní, ponižující, vydíirající, diskriminující, potupné,“ uvedl Michal, který poslal stížnost jak na úřad, tak i ombudsmanovi Pavlu Varvařovskému. „Odpověď dodnes žádná. Jediné aktivity jsem zaznamenal na inspektorátu práce, který se prý zabývá mým podnětem. Dále nikdo neví jak pomoci,“ uvedl Michal.

ParlamentníListy.cz oslovily také ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka. Na odpověď čekají po třech urgencích už více než tři týdny. Nikdo na podnět tohoto příběhu z ministerstva nereaguje.

„Došel jsem až k tomu, že pokud nemáte peníze, nemáte práva a česká ústava je pro vás neplatná. Listina práv a svobod taktéž. Pokud nemáte na právníky, nemáte na právo. A riskovat s ex offo, že tento spor prohraji a budu platit za soudy a poplatky, to nehodlám. Smířil jsem se s tím, že hold nemám nato, abych se dovolal spravedlnosti... Přitom ale mě děsí to, že vlastně státní instituce mě může jakkoli ublížit, může mnou jakkoli zametat a šikanovat mne. A já nezmůžu nic, vůbec nic,“ řekl zoufale pro ParlamentniListy.cz Michal.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …