Novinář Petránek má jistotu. Klaus prý chtěl určité lidi dostat z problémů

05.03.2013 9:35

Jak na akci 28 senátorů, kteří souhlasili s tím, že by se měl dosluhující prezident Václav Klaus zpovídat u soudu z velezrady, nahlíží zkušený a dlouholetý komentátor, publicista a novinář Jan Petránek? Podle něj senátoři využili jediné možnosti odvetného úderu, kterou jim náš politický systém umožňuje a i když Klaus s nevětší pravděpodobností odsouzen nebude, historie to tak již navždy zaznamená.

Novinář Petránek má jistotu. Klaus prý chtěl určité lidi dostat z problémů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Jan Petránek, novinář a publicista

Senát v pondělí při neveřejném jednání rozhodl, o tom, že zažaluje prezidenta Václava Klause u Ústavního soudu. Podle současného znění Ústavy ČR, které zatím stále platí (ještě do čtvrtka 7. března), lze prezidenta republiky zažalovat přitom pouze za velezradu. I proto návrh žaloby na podezření z tohoto trestného činu 28 senátorů podepsalo a nakonec 38 senátorů pro něj hlasovalo.

Většina podepsaných senátorů se rekrutuje z řad ČSSD, ale připojili se jednotlivci i z dalších senátorských klubů, s výjimkou senátorů za ODS.

Návrh zažalovat Václava Klause se opírá o tři základní důvody: novoroční amnestii, odmítnutí ratifikovat smlouvu EU o eurovalu i poté, co ji schválily obě parlamentní komory, a odmítnutí jmenovat soudního čekatele Petra Langera soudcem nebo to zdůvodnit i poté, co Klausovi Nejvyšší správní soud nařídil minimálně uvést důvody.

Rozporuplné názory na údajnou „velezradu“

Jak se dalo čekat, krok senátorů zvedl obrovskou vlnu veřejného mínění. Ta na jedné straně přináší řadu odsuzujících reakcí směrem k senátorům a iniciátorům nápadu (podepisovala se i petice, podpořilo ji více než 70 tisíc lidí), na druhé straně s sebou nese i názory, že to je správný krok, který museli senátoři udělat.

Jan Petránek, který se dá již právem pokládat za jistého novinářského „guru“, jelikož se zpravodajské práci v zahraničí i v Česku pro zahraniční média věnuje již od 50. let, má v tomto směru jasno.

Velepoťouchlost, která vstoupí do dějin

„Víte, dle mého nejde s největší pravděpodobností o velezradu, ale o velepoťouchlost. To ale zradou je také. Protože Václav Klaus je velice inteligentní člověk, schopný si velmi dobře spočítat a propočítat, koho propustit, koho ne i to, kolika lidí se to může týkat a jak to udělat. Že by o tom nevěděl, se mi zdá vysoce nepravděpodobné. Šlo s velkou pravděpodobností o to dostat z problémů lidi, kteří by jinak byli souzeni za obrovské hospodářské zločiny,“ řekl Petránek pro ParlamentníListy.cz.

Podle něj to, co udělali senátoři, je jen pouhým odvetným úderem. „Oni použili hlavní ústavní zbraň, kterou náš politický systém má a na to měli plné právo a dost možná i povinnost. Nejde o to, zda bude Klaus nakonec souzen a případně i odsouzen, je to však rozehráno i proto, aby to do budoucna zaznamenala také historie. A tento fakt nikdo smáznout jen tak nemůže,“ konstatoval Jan Petránek.

Co je velezrada?

Velezradou je podle zákona o Ústavním soudu jednání směřující proti svrchovanosti republiky, jakož i proti jejímu demokratickému řádu.

Podle Wikipedie je zrada záměrné a druhou stranou nečekané porušení závazku, povinnosti, očekávání, slibu a podobně, zvlášť směřuje-li toto jednání proti někomu, komu je člověk povinován loajalitou. V užším smyslu ve vztahu ke státu je pak zrada trestný čin spočívající v jednání proti státu, jehož je člověk občanem. Za zrádce tedy bývá považován člověk, který se snaží svrhnout vládu, pomáhá cizí mocnosti při vedení války proti jeho zemi, jedná proti základním hodnotám hájeným státem apod.

Mimo trestní zákoník, avšak přímo v Ústavě České republiky, se objevuje pojem velezrada, která je specifickým ústavním deliktem. Stíhaný za něj může být pouze prezident České republiky, a to před Ústavním soudem na základě žaloby Senátu.

V celém ústavním pořádku České republiky však dosud neexistovala žádná definice jednání, které by bylo velezradou. Až v zákoně o Ústavním soudu je definována jako „jednání prezidenta republiky směřující proti svrchovanosti a celistvosti republiky, jakož i proti jejímu demokratickému řádu“. Trestem za velezradu může být jen ztráta prezidentského úřadu a způsobilosti jej znovu nabýt.

V souvislosti se změnou systému prezidentské volby na přímou se s účinností od 8. března 2013 ale úprava velezrady změní. Ústava už bude obsahovat její definici, ačkoli ve stejném znění jako v zákoně o Ústavním soudu. Navíc bude nově možné prezidenta stíhat i pro hrubé porušení Ústavy nebo jiné součásti ústavního pořádku. Senát ale zároveň k podání ústavní žaloby bude vždy potřebovat souhlas Poslanecké sněmovny.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …