Nový úřad fackuje Zemana za cesty do krajů a Sobotka si mezitím jezdí na meruňkobraní za státní peníze. Zjišťovali jsme více

01.08.2017 9:03

Měly by se krajské návštěvy ústavních činitelů počítat do limitů volební kampaně? Debatu na toto téma rozpoutal Jan Outlý, jeden z členů Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. Prezident Zeman by podle něho měl přehodnotit cesty do krajů. Jenže Miloš Zeman není sám, kdo kraje objíždí. Jezdí premiér, ministři i poslanci.

Nový úřad fackuje Zemana za cesty do krajů a Sobotka si mezitím jezdí na meruňkobraní za státní peníze. Zjišťovali jsme více
Foto: Twitter B. Sobotky
Popisek: Předseda vlády Sobotka na soutěži v pojídání meruňkových knedlíků na jižní Moravě, kde kandiduje jako lídr

Měl by prezident Miloš Zeman jezdit i nadále na návštěvy krajů? Nebo by se náklady na jeho cesty měly počítat do zákonem daného finančního limitu? Tyto otázky si v posledním týdnu začala klást média poté, co svůj názor prezentoval člen úřadu, který dohlíží na hospoření stran a volebních kampaní, Jan Outlý.

Podle něho by prezident Zeman cesty do krajů po vyhlášení termínu voleb měl zvážit, protože prý může jít o předvolební kampaň. Prezidentské volby budou zhruba za půl roku, za necelé tři měsíce nás ovšem čekají volby do Poslanecké sněmovny. Politici, kteří se o přízeň voličů ucházejí a jsou zároveň v ústavních funkcích, jezdí do krajů také. Stačí si projít archiv jejich webových stránek.

Prezident Zeman navštíví Jihočeský kraj. Premiér Sobotka navštíví Jihomoravský kraj. Ministr Zaorálek navštíví Královéhradský kraj. Ministr Chovanec navštíví Karlovarský kraj. Předseda Sněmovny Hamáček navštíví Pardubický kraj. Předseda Senátu Štěch navštíví Moravskoslezský kraj. Tolik nadpisy tiskových zpráv a článků z nedávné historie.

Pravidelně nyní do krajů vyjíždí premiér Bohuslav Sobotka, pozadu nezůstává ani ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Sobotka sice lídrem ČSSD nebude, povede však kandidátku na jižní Moravě. A jeho pracovní cesty, překvapivě, vedou na jižní Moravu. Dle dostupných informací se ale nejedná o návštěvy politika ČSSD, který v kraji kandiduje.

Jedná se o návštěvy předsedy vlády ČR, které veřejně prezentuje a propaguje Úřad vlády. Taktéž musí Sobotka cestovat s policejní ochrankou, kterou má povinně přidělenou, a ta používá speciální služební vozy Policie ČR, nikoli auta patřící Lidovému domu. Je to kampaň? Není to kampaň? O Sobotkovi nebo ministrech, kteří dělají totéž, už původně Jan Outlý nehovořil.

Až ve čtvrtečním rozhovoru pro deník Právo uvedl, že Sobotkovy návštěvy regionů kampaní nejsou. Nicméně, pokud by třeba po návštěvě nemocnice Sobotka uspořádal v kulturním domě setkání s občany, už by to podle Outlého kampaň byla.

Jenže podle Sobotkova twitteru je realita jiná. Oficiální komunikační kanál premiéra dokumentuje debat s lidmi několik jen během uplynulého měsíce. Premiér nenavštěvuje pouze státní instituce, ale zúčasňuje se zahajování různých veřejných akcí a pořádá diskuse s lidmi. Podobně jako prezident.

Podívejme se na oficiální Twitter, kde se Sobotka prezentuje hlavně snímky z nejrůznějších akcí. Nedávno dokonce navštívil soutěž v pojídání meruňkových knedlíků a fotil se s účastníky. A kde se akce konala? Jako náhohou opět na jižní Moravě.

Cesty premiéra po jižní Moravě z posledních týdnů:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …