Odhalujeme smradlavé pozadí falešných směnek IPB. Tajné služby, vražda, Mrázkovi komplici. Tohle vám v televizi neřekli

01.05.2021 4:40 | Kauza

DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY ROBERTA ŠLACHTY (VI. díl) Pro toho, kdo si už trochu zvykl, začneme dnešní příběh tradičně. Za kriminalistou T. na protikorupční službě přišel jeho nejlepší informátor, v policejní mluvě ráfek, s iniciálami R. J.

Odhalujeme smradlavé pozadí falešných směnek IPB. Tajné služby, vražda, Mrázkovi komplici. Tohle vám v televizi neřekli
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Logo banky IPB

Anketa

Chcete předčasné volby do sněmovny?

6%
94%
hlasovalo: 14860 lidí
Z jeho obličeje bylo už na dálku jasné, že má něco, co bude opět „stát za to“. A také že jo! Ze svého černého koženého kufříku opatrně vyndal desky a po kratší pauze, aby této chvíli opět dodal patřičnou vážnost, je otevřel a s výrazem výherce prvního pořadí ve sportce z nich vyndal směnku a podal ji kriminalistovi se slovy: „To je, co?“ 

Policista si ji prohlédl a udiveně přikyvoval.

Byla to směnka banky IPB na jisté jméno a částku 120 milionů korun. Nechybělo ani razítko s podpisem ing. Libora Procházky, člena představenstva IPB, a.s.

„Kdes to vzal?“ zeptal se překvapený kriminalista. A z R. to začalo padat… „To mi teď dal jistý W., což je komplic Mrázka. A má jich mnohem víc. Mám ji pouze na 10 minut, abych ji ukázal a nabídl vážnému a bohatému zájemci, což jsi právě teď ty, ale musím mu ji ihned dojít vrátit. Čeká na mne v hotelu Paříž,“ vysvětlil ráfek.

„No a co já s tím?“ zeptal se udiveně T., který měl v kapse asi padesát korun. A na to právě R. čekal. Významně se usmál a vyndal trumfové eso. „Ta směnka je falešná! Ty lidi mají někoho, kdo jim je vyrábí, někoho, kdo jim v bance potvrzuje pravost, a mohou být na jakékoliv jméno a jakoukoliv částku!“ „Kecáš,“ prohlásil T.

R., spokojený s touto reakcí, sebral směnku a opatrně ji uložil zpět do kufříku. „Počkej, půjč mi ji na prověření,“ chtěl T. „To fakt nemůžu, musím mu ji hned vrátit, aby nepojal podezření, ale vidím na tobě, že mi moc nevěříš, tak ti přinesu jinou. Na jaké jméno ji chceš a na jakou částku, na tvoje?“ zeptal se pobaveně. „Ne, na tvoje, za 60 melounů,“ vypálil T.

Informátor prohlásil, že provede a utíkal do hotelu.

T. utíkal taky, ale na centrálu útvaru. Svolali poradu a informovali státního zástupce. Rozjela se operativně pátrací činnost v režimu maximálního utajení. S čím však kriminalisté nepočítali, co je zaskočilo a zároveň dodalo další rozměr celé kauze, bylo to, že ještě týž večer neznámý pachatel v místě bydliště zastřelil osobu W. a na místě činu se žádné směnky nenašly.

Bát se začal i R., nicméně své slovo dodržel a za týden přinesl směnku IPB na částku 60 milionů na své jméno s podpisy členů vedení IPB. Akorát ten úsměv mu chyběl. Bylo dohodnuto, a to i se státním zástupcem, že z důvodu jeho ochrany a zajištění jeho bezpečnosti nebude tato směnka součástí oficiální části vyšetřovacího spisu. Operativní šetření již běželo na plné obrátky.

V jeho průběhu kriminalisté zaznamenali několik dalších zajímavých okolností.

Anketa

Je Vladimir Putin nebezpečím pro Českou republiku?

5%
94%
hlasovalo: 38074 lidí
Hlavní byly ty, že se k celé této kauze nepodařilo získat žádné informace z prostředí tajných služeb ani jiných útvarů. Ba naopak. Kriminalisté zjistili, že případní zájemci o koupi směnek měli možnost si jejich údajnou „pravost“ ověřit na jistém telefonním čísle, které bylo vedeno na jistou adresu v centru Prahy 1 na Perštýně, což byla, jistě jenom shodou náhod, stejná adresa, kde předtím bylo sídlo jisté firmy spojené s podvody s Bingem na TV Nova, o čemž jsme zde psali již dříve.

Tam, když se v určitou dobu zavolalo, brala telefon žena, která se představovala jako pracovnice IPB a potvrzovala pravost předmětné směnky. Dále bylo zjištěno jméno osoby Miroslav Polák a šetření k této osobě přivedlo kriminalisty k jinému policejnímu útvaru v Praze. Tam jim však bylo sděleno, že se jedná o jméno fiktivní a že žádné směnky neexistují.

Kriminalisté tedy připravili operativní kombinaci.

Dostali svého kolegu v roli kupce do zájmového prostředí a při akci spojené s předstíraným nákupem směnek byl Miroslav Polák zadržen a umístěn do vazby. Následně byla zajištěna menší část padělaných směnek v hodnotě asi tři čtvrtiny miliardy korun a případ byl předán zpět do vyšetřování zmíněnému policejnímu útvaru.

Za zmínku stojí ještě skutečnost, že celou kauzu prošetřování padělaných směnek provázelo podivné napětí ve vztahu k resortům vnitra, financí a tajné službě.

Další podvody a pokusy se táhly ještě řadu let.

Anketa

Z jaké tajné služby máte největší respekt?

1%
3%
21%
3%
72%
hlasovalo: 8650 lidí
Z otevřených zdrojů (Wikipedie): Investiční a poštovní banka (IPB) byla po roce 1989 jednou z největších bank v České republice. Její pád v roce 2000 byl největším bankrotem v historii České republiky. Od počátku roku 2000 jednala Česká národní banka o řešení situace v IPB s ČSOB a Allianz-Unicredito, a měla tedy dostatek času projednat předem veškeré možné varianty vývoje. Nakonec se ČNB centrální banka rozhodla jednat dále exkluzivně s ČSOB, jejímž pozitivem oproti Allianz-Unicredito byla skutečnost, že byla držitelem bankovní licence. V době uvalení nucené správy navíc ČSOB jako jediný subjekt podal nucenému správci oficiální nabídku na nákup podniku IPB.

Po třech dnech od zahájení nucené správy byly 19. června 2000 veškerá aktiva a závazky IPB převzaty ČSOB formou koupě podniku. Prodaná aktiva banky byla garantována českým státem, a velká část nedobytných pohledávek byla následně převedena na státní instituce (konsolidační agenturu). Rychlý postup při prodeji IPB ČNB vysvětlila obavou o stabilitu finančního trhu v zemi. ČSOB za IPB zaplatila 1 Kč za záruky státu (do výše 180 mld. Kč), akcionářům cenu dle znaleckého posudku a získala tím velice výhodně jednoho ze svých největších konkurentů. Z původní společnosti se stala prázdná skořápka, která právně existovala až do 24. listopadu 2018 pod názvem IP Exit, a.s. (od roku 2004 v konkurzu).

Celkové ztráty způsobené pádem banky byly oceněny na 67,8 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …