Odsouzený Březina z ČSSD měl rezignovat, smlouvy za stamiliony, Krnáčová… Lídr pražských pirátů o magistrátu

18.03.2015 8:41

ROZHOVOR Třináctimiliardový kontrakt za svoz odpadu, víc než sto třicet milionů do firmy Gordic, nefunkčnost kontrolního výboru. Jen část věcí, o kterých s ParlamentnímiListy.cz hovořil magistrátní zastupitel Jakub Michálek.

Odsouzený Březina z ČSSD měl rezignovat, smlouvy za stamiliony, Krnáčová… Lídr pražských pirátů o magistrátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr Pirátů v Praze Jakub Michálek ukazuje potvrzení z podatelny

Tvrdíte, že primátorka doposud nesplnila slib z předvolební televizní diskuse, že začne zveřejňovat lobbisty a zájmové skupiny, které ji kontaktují. Lhala tedy, nebo k tomu měla své ospravedlnitelné důvody?

To je otázka na ni. My jsme připraveni jí pomoci v technickém řešení.

Veřejnost, ani opozice nemají přístup k jednání Rady s výjimkou pravomocně odsouzeného Karla Březiny. Jak si toto vysvětlujete?

Karel Březina má na Radu velký vliv. Když jsme jednali o naší možné účasti v koalici, byla Radmila Kleslová zděšena, že by Rada měla být streamována na internetu. Jedna věc je, jak se oblbují voliči, a druhá, že se pak jede ve stejných kolejích.

Jak tedy hodnotíte postavu Karla Březiny v pražské politice?

Podle našeho názoru měl ze soudního rozsudku vyvodit pro sebe důsledky a rezignovat na funkci v zastupitelstvu.

Třináctimiliardová zakázka na svoz odpadu je podle Vás riziková: v čem?

Udělal se jeden super tendr na 13 miliard. Kolik asi firem se může do něčeho takového přihlásit. Ten, kdo to vyhraje, bude mít pak velkou výhodu na trhu. Na městě všichni doufají, že to vyhrají Pražské služby, ale zaručit to nikdo nemůže. Tato rizika paní radní Plamínková na zastupitelstvu v důvodové zprávě vůbec nehodnotila. Podle nás se mělo zvážit, zda není vhodnější dělat soutěž po městských částech (či jiných celcích) či na kratší dobu než do roku 2025. Protože tyto faktory nebyly zváženy, nejsme přesvědčeni o výhodnosti této zakázky pro město, pro jeho podnik Pražské služby i pro trh s odpadem jako celek.

Co je ohroženo neexistencí, respektive nefunkčností kontrolního výboru?

Kontrolní výbor (podle mého dotazu na jeho zasedání) neprovedl nikdy žádnou kontrolu, kterou má podle zákona provádět. Ostatně se vám asi nevybaví nic, co by kontrolní výbor v Praze odhalil. Dokonce vyšetřovací komise sněmovny fungují lépe. Podle mého názoru musí mít kontrolní výbor šéfa, který dohlédne na to, že vyšetřování závažných kauz předchozí Rady proběhne a nebudou se zametat pod koberec. Jinak zůstanou viníci těchto kauz nepotrestáni a městu nikdo nenahradí ani malou část škody. Současná Rada již také činí závažné kroky, například zakázka na svoz odpadu za 13 miliard korun, prodloužení smlouvy se společností Gordic za 130 milionů a podobně. To jsou věci, které by měl kontrolní výbor přezkoumávat, zda je skutečně zvoleno nejlepší řešení pro občany.


Mnoho zastupitelů z ČSSD, panem Dolínkem počínaje, přes Tomáše Hudečka a docenta Svobodu bylo aktivně v přípravách a u smluv tunelu Blanka. Nyní žádnou odpovědnost nevnímají. Je to podle Vás správně?

Nemám podrobné informace o kauze Blanka. Jeden zastupitel nemá šanci kontrolovat všechny zdejší kauzy. Bylo by dobré, kdyby v kontrolním výboru měl tuto kauzu někdo na starosti. Zatím se tak neděje a mně jde právě o nastavení kontrolního systému, aby se tyto kauzy vyšetřovaly.

Jaký přínos má pro pražskou politiku Trojkoalice?

Mně osobně je Trojkoalice nejbližším subjektem v koalici. Na rozdíl od ANO a ČSSD například nedosazuje svoje politiky do odborných komisí. Problém je, že její starostové nemají čas se funkci na magistrátu věnovat. Na druhou stranu, znáte to, kdo chce s vlky býti, musí s nimi výti, takže Trojkoalice svorně se zbytkem pražské koalice programově odmítá vůbec zvažovat naše pozměňovací návrhy. Mně vedle toho některá rozhodnutí radních Trojkoalice dost vadí, např. zmíněná megazakázka na svoz odpadu, zvýšení dotací církvím z pražského rozpočtu nebo naposledy zákaz tradičního průvodu za legalizaci konopí. Přes tyhle strašáky je náročnější vidět přínosy. Velice by mě mrzelo, kdyby nakonec sehráli stejnou roli jako dříve Strana zelených v Radě Pavla Béma.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …