Odvážná studentka oslovila davy: Ukažme politikům, že nejsme stádo ovci

18.04.2012 23:41

Středeční demonstrace na podporu pádu vlády probíhala na brněnském Náměstí Svobody tiše, v úzkém kruhu studentů a několika málo věrných. Zvrat nastal v okamžiku, kdy na pódium nastoupila mladičká studentka s hlasem jako zvon. Rozpoutala vlnu emocí, cinkání zvonečků a hlasitý pískot i potlesk.

Odvážná studentka oslovila davy: Ukažme politikům, že nejsme stádo ovci
Foto: Vojtěch Brtnický
Popisek: Protestující na Václavském náměstí

Mladá studentka Mendelovy zemědělské univerzity Renata Tichá vlila svým projevem krev do žil všem zúčastněným. “Současná vláda je vláda zbabělců, kteří si troufnou jen na slabé. Ti slabí jsou důchodci, studenti, nezaměstnání a všichni ti, kteří nesouhlasí s korupcí. Jak se máme chovat? Občané jsou zmatení, politici nám dávají pěkný příklad. Ukazují nám, jak krást, lhát, být vulgární. My chceme víc! Naše peníze se ztrácí, ukažme politikům, že nejsme jen stádo ovcí,“ rozčilovala se na náměstí Tichá tak, že zaujala i kolemjdoucí, kteří původně neměli na demonstraci namířeno.

Demonstrace díky ní začala nabírat na obrátkách: “My své hřbety donekonečna ohýbat nebudeme,“ znělo z pódia. Skupinka studentů stojící na konci davu shrnula dojmy z projevu Tiché: “Podepíšu, všechno podepíšu.“ Řeč, ale především projev mladé studentky by skutečně dal najevo skutečnou občanskou nabroušenost na vládu.

Další studentka Jana Bajerová ve svém projevu poukázala na podněty, které zajímají především vládu. “Vláda nás obviňovala, že nám jde jen o zrušení školného. Přitom oni samotní se vzdají čehokoliv, jen ne školného. Z placení školného odmítají ustoupit za každou cenu.“

Hlavním tématem středeční demonstrace byla korupce. Jeden z demonstrujících přišel s originálním nápadem: “Pořád se říká, že je všude korupce. Jestli tedy není cesta korupci povolit, pak už to nebude korupce, ale jen přerozdělování majetku,“ žertoval mladý muž.

Přijďte v sobotu demonstrovat do Prahy, znělo v Brně

Do Prahy na sobotní demonstraci je vypraven speciální autobus. Místa jsou již obsazena.

K pádu vlády vyzývala také Stanislava Slavíková z Konfederace odborových svazů Jihomoravského kraje: “Situace je opravdu špatná. V rámci dopravního systému byly již všechny značky vyčerpány a zbývá jediná, STOP. Vyzývám všechny, aby v sobotu odjeli do Prahy protestovat. Vypravili jsme z Brna speciální autobus, místa jsou již téměř všechna obsazena,“ informovala demonstrující Slavíková.

Přestože poklidná demonstrace se nakonec změnila v bouřlivou podporu pádu vlády, podle politologa Martina Bastla k předčasným volbám nedojde. “V posledních měsících se stále jen demonstruje. Probíhá cela řada podpůrných akcí a je znát, že na tyto akce chodí stále méně a méně lidí. Je to dáno tím, že lidé nevěří ve změnu. Když vidíte, že demonstrace nemají žádný dopad, tak kde hledat stále čas, energii, chuť chodit na náměstí? Zajímavé je, kolik lidí si stěžuje, což je patrné i z internetových diskuzí. A kolik lidí chodí reálně demonstrovat. To je velký nepoměr. Lidé v diskuzích nadávají, ale sami nejsou schopni být aktivní, jít si to na náměstí vystát nebo nějak jinak aktivně přidat ruku k dílu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Bastl.

Politolog se i s ostatními odborníky shoduje, že rozhodující bude sobotní demonstrace v Praze.

reklama

autor: Irena Ševelová

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …