Ohlédnutí politologa Rupnika: S veverkami jsme se vrátili k rudému komunismu

11.05.2012 15:52

JINÝMA OČIMA Obálky s penězi a utajovaná nahrávání. Strana Věcí veřejných vrátila se svými praktikami českou politiku do temných dob komunismu. Vždyť i rudý prezident Antonín Novotný rozdával obálky s penězi a u hranic stály rušičky vysílání Rádia Svobodná Evropa z Mnichova. Navíc téma boje proti korupci veverky zcela zkompromitovaly. Tak bičuje Věci veřejné francouzský politolog z části českého původu Jacques Rupnik.

Ohlédnutí politologa Rupnika: S veverkami jsme se vrátili k rudému komunismu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Jacques Rupnik

„Nemluvím o politických myšlenkách Věcí veřejných, protože žádné nemají. Ale hodnotím to, co vyšlo na povrch v rámci nedávného skandálu a následného procesu. Co dělal Vít Bárta? Rozdával obálky. Má generace pamatuje, že v šedesátých letech je prezident Antonín Novotný také rozdával členům politbyra a nikdo nevěděl, kolik je v nich peněz. Každému podle jeho zásluh bylo socialistického heslo. No a Bárta rozdával obálky stejně jako Novotný,“ vysvětluje francouzský politolog a historik Jacques Rupnik. ParlamentníListy.cz se s ním setkaly nedaleko jeho pařížského bytu.

Mentální svět komunismu

Národnímu náměstí v Paříži vévodí pomník. Jde o vůz tažený lvy a doprovázený několika postavami, na němž stojí Republika a řídí ho Duch Svobody. Pomník zhotovil sochař Aimé-Jules Dalou. Ostatně v blízké kavárně, která nese umělcovo jméno, si politolog Rupnik pro ParlamentníListy.cz postěžoval, že strana Věci veřejné vrátila českou politiku do mentálního světa komunismu a praktiky Víta Bárty přirovnal k chování komunistického prezidenta Antonína Novotného, který úřadoval v letech 1957 až 1968. Ostatně Rupnik napsal knihu Dějiny Komunistické strany Československa: od počátků do převzetí moci.

Další články v rubrice Jinýna očima čtěte ZDE

„Škárka u soudu říkal, že si vše nahrál, ale nahrávka není dobrá, protože u toho Bárta napouštěl vanu. To jsou zvyky ze starého režimu. Minulost tady pracuje a je to tam velmi dobře zakódováno. Obálky, vodovod při jednání a tak. Ve vládě spolu nechtějí mluvit, aby je někdo nenahrál. To je zlé. Dokonce používali rušičku, stejně jako za komunismu na hranicích proti vysílání Svobodné Evropy z Mnichova. Věci veřejné vrátili českou politiku do mentálního světa komunismu. Je to trapné a smutné,“ dodává francouzský politolog.

Proflákli téma korupce

Počínání strany Věci veřejné má podle Rupnika dost zničující následky. „Jejich volební úspěch byl tristním momentem pro celou českou politickou garnituru. Říká se, že je to vůbec nejhorší, co jsme viděli za posledních dvacet let. Těžko hodnotit. Byla tu obrovská nespokojenost, a proto se takové seskupení dokázalo prosadit. Navíc na stole leželo téma korupce. Vždyť i kníže Karel Schwarzenberg zametal ve svém volebním klipu koštětem. Nejdřív se tématu chopila TOP 09 a Véčkaři se přidali.  Nejdřív šlo o stranu nových moderních lidí, co přinesou svěží vítr do politiky. Nicméně od začátku jsem říkal, a mnozí mi nadávali, aby si lidé dali pozor na stranu, kterou založil podnikatel v oboru bezpečnosti. A jak to dopadlo. Bohužel to má za následek, že jakýkoliv nový hráč, co vstoupí na scénu s tématem korupce, bude nedůvěryhodný. Véčka téma dost proflákli, takže vzbuzuje cynismus a opovržení,“ podotýká Rupnik.

„Založíte stranu jako podnikatelský záměr, vrazíte do toho dost peněz, uděláte velkou kampaň a máte vlastně jediné téma. Korupci. Já to zde vyčistím. Pro mě je přes to všechno neuvěřitelné nejen, že něco podobného jako Věci veřejné mohlo vzniknout, ale že to dostalo tolik hlasů a že se to kupodivu dostalo i do vlády. Řekli si o ministerstvo vnitra, Bárta firmu včera prodal bratrovi a vnitro dostali. To je jak z pohádky. Zavedli metody bezpečnostní agentury. Všichni se nahrávají, všichni mají diktafony a tohle chování se jako nákaza šíří dál,“ pokračuje Jacques Rupnik. Hlavní poučení s takového vývoje prý zní, že pustíte – li bezpečnostní agenturu do politiky, nakazíte prostředí chorobou vzájemného špiclování.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …