Olomoucký dům hrůzy zdevastovaný nájemníky město opraví za miliony

01.07.2012 15:33

REPORTÁŽ Společné sociální zařízení, teče pouze studená voda, zápach, místy chybí okna a dveře, zdi jsou počmárané a špinavé, světla zničená. V takovémto stavu jsou dnes holobyty v Holické ulici v Olomouci. Dům hrůzy, jak je mnohými tento objekt nazýván, v němž bydlí sociálně slabší lidé, se dočká příští rok rekonstrukce. Místní změny víceméně vítají, i když mají obavy, že i nadále nebudou mít dostatek soukromí.

Olomoucký dům hrůzy zdevastovaný nájemníky město opraví za miliony
Foto: Petr Kupka
Popisek: Interiér domu hrůzy v Holické ulici v Olomouci

Tento dvoupatrový dům město postavilo před čtrnácti lety za deset milionů korun a začalo sem postupně stěhovat neplatiče a lidi vracející se z výkonu trestu. Dnes zde žije asi deset převážně romských rodin a objekt je v žalostném stavu. Obyvatelé nemají teplou vodu, na chodbách je zápach linoucí se ze společných toalet a odpadků, tu a tam chybí okna nebo dveře. Zdi jsou pomalované a špinavé, světla nefungují. Dům je navíc podle usedlíků také častým útočištěm hlodavců, kteří sem prý přicházejí ze sousedícího kukuřičného pole. 

Dali dětem kladiva, ať si hrají

„Lidi, co tu bydleli, dali dětem kladiva, ať si hrají. Ty tu bouchaly a rozbíjely vše, co jim přišlo pod ruku,“ ukazuje směrem k dírám na stěnách asi třicetiletá obyvatelka jednoho z holobytů. A dodává: „Teď už je tu klid, ale také už prakticky není co zničit. Město se o to nestaralo, nikdo sem nechodí a vždycky sem přijdou až je pozdě, takže teď když jsme se dozvěděli o rekonstrukci, tak jsme rádi, že se to tu opraví a budeme tu mít sprchy a teplou vodu. I když je to trošku s křížkem po funuse,“ doplnila pro ParlamentníListy.cz.

Ačkoliv škody na zničeném domě mohou být v řádech milionů korun, magistrát je nebude vymáhat. Naopak do objektu investuje. Město by na rekonstrukci mohlo získat až třímilionovou dotaci. Celá přestavba by pak měla přijít asi na sedm milionů korun. Podle plánu radnice by v objektu mělo po opravách zůstat čtyřiadvacet bytových jednotek ze současných třiceti s tím, že město dvě podlaží zrekonstruuje a otevře v nich klasické nájemní byty, zázemí pro sociální služby i menší školku. Holobyty zůstanou jen v posledním patře. Do nových bytů se pak mají přestěhovat nájemníci z nedaleké Přichystalovy ulice, která je rovněž ohrožena sociálním vyloučením. První nájemníci se sem začnou stěhovat na jaře příštího roku.

Šnevajs: Vzniknou tu byty první kategorie

„Přestavba bude probíhat od listopadu do března příštího roku. Vzniknou tu byty první kategorie s vlastním sociálním zařízením a teplou vodou. Byty třetí kategorie už tu nebudou. Co se týče škody na objektu, je těžké určit, kdo je viníkem, protože cirkulace nájemníků zde byla vysoká. Po těch, kteří tu nějakou dobu bydleli a neplatili řádné nájemné, však škodu vymáháme. V případě, že nám nájemník předává byt, kde jsou nějaké nedostatky oproti stavu, než v jakém ho město předávalo, vymáháme škodu taktéž,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz náměstek olomouckého primátora Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL).

Na dotaz redakce, jak chce radnice zabránit tomu, aby se dům poté, co bude opraven, nedostal do současného stavu, náměstek odpověděl: „Dříve bylo neplatičům rozsudkem soudu určeno, že musí získat byt nižší kategorie. Takovéto rozsudky už dnes soudy nevydávají. Protože už byty nebudou takto přidělovány, budou byty nabízeny bezproblémovým nájemníkům, takže tam nebude důvod, aby někdo něco ničil,“ vysvětlil Šnevajs.

Lidé z okolí i nájemníci jsou skeptičtí

Tento názor však už nesdílí jedna z obyvatelek žijícíh nedaleko zdevastovaného domu. „Stejně to zase nájemníci vybydlí. Když se to tu stavělo, nikdo z místních nečekal, že za několik let bytovka bude vypadat tak, jak dneska vypadá," řekla ParlamentnímListům.cz asi padesátiletá žena pod podmínkou anonymity.

Někteří ze stávajících nájemníků holobytů jsou také skeptičtí. „Bude kravál, když tu nastoupí stavební firma s vrtačkami. Je tu abnormálně všechno slyšet, protože je tu beton,“ řekl redakci asi pětatřicetiletý muž, který taktéž nechtěl prozradit své jméno.

Jeho sousedka k tomu dodává: „Doufala jsem, že my, co jsme tu už těch 14 let, dostaneme jiné byty a ne, že zůstaneme tady. Zatím vůbec nevím, jak to bude. S elektrikou platím přes 4000 nájem. Jsem ochotná platit i víc. Tolik let řádně platím holobyt a mohli by mi dát něco lepšího. Naproti se sousedy už bydlet nechci. Jestli se budeme dál dělit o WC a předsíň, tak já kašlu na celej městskej byt a hledám si podnájem,“ uzavřela pro redakci Irena Vavrková.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…